Kell egy csapat? Csabagyöngye!!

Badacsonyban elkezdődött Európa első újborának, a Csabagyöngyének a palackozása. Az augusztus elején befejeződött szüretet követően kétszázezer palack kerül a forgalomba - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón szerdán Badacsonyörsön.

Amikor az európai szőlőfajták szürete elkezdődik, addigra a legkorábban érő Csabagyöngye már a polcokon van - mondta a pincészet vezetője. Hozzátette: az alacsony cukor és savtartalmú, édes ízhatású szőlőből érlelés nélkül kétféle - száraz és félédes - újbor kerül a forgalomba. Az érlelés nélküli azonnali palackozást a szőlő fajtája és az alkalmazott különleges szűrési technológia teszi lehetővé - mondta Varga Péter.

Tájékoztatása szerint a Varga Pincészet a tavalyi évben 11,5 millió palack bort értékesített, amelyből több mint kilencmilliót belföldön adtak el.

A cég tíz országba exportálja a termékeit, a legjelentősebb mennyiséget a szomszédos országokban adja el. A pincészet 250 hektáron termeszt szőlőt, az ültetvényei legnagyobb része a Balaton északi partján fekszik, de jelentős területeik vannak az egri és a tokaji borvidéken is. Elmondta, hogy a saját termesztésű szőlőalapanyag mellett további ezer hektárról vásárolnak fel fehér-, és kékszőlő fajtákat, a pincészet közvetlenül 400 szőlőtermesztővel áll kapcsolatban. Varga Péter közlése szerint a családi vállalkozás Badacsonyörsön több mint 100 főt foglalkoztat, az értékesítési hálózatában - amelyben nagyrészt belföldi nagykereskedelmi láncokhoz szállítanak - az ország különböző részein további harminc főnek adnak munkát.

A badacsonyi pincészet több mint 150 féle bor és pezsgő értékesítéséből 2010-ben nettó 3 milliárd forintos árbevételt realizált, a cég adózott nyeresége 260 millió forintot tett ki.

Az ország egyik legnagyobb borászati üzemében - amely az egykori Badacsonyi Állami Gazdaság 5,6 hektáros területén található.


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.