Kell egy csapat? Csabagyöngye!!

Badacsonyban elkezdődött Európa első újborának, a Csabagyöngyének a palackozása. Az augusztus elején befejeződött szüretet követően kétszázezer palack kerül a forgalomba - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón szerdán Badacsonyörsön.

Amikor az európai szőlőfajták szürete elkezdődik, addigra a legkorábban érő Csabagyöngye már a polcokon van - mondta a pincészet vezetője. Hozzátette: az alacsony cukor és savtartalmú, édes ízhatású szőlőből érlelés nélkül kétféle - száraz és félédes - újbor kerül a forgalomba. Az érlelés nélküli azonnali palackozást a szőlő fajtája és az alkalmazott különleges szűrési technológia teszi lehetővé - mondta Varga Péter.

Tájékoztatása szerint a Varga Pincészet a tavalyi évben 11,5 millió palack bort értékesített, amelyből több mint kilencmilliót belföldön adtak el.

A cég tíz országba exportálja a termékeit, a legjelentősebb mennyiséget a szomszédos országokban adja el. A pincészet 250 hektáron termeszt szőlőt, az ültetvényei legnagyobb része a Balaton északi partján fekszik, de jelentős területeik vannak az egri és a tokaji borvidéken is. Elmondta, hogy a saját termesztésű szőlőalapanyag mellett további ezer hektárról vásárolnak fel fehér-, és kékszőlő fajtákat, a pincészet közvetlenül 400 szőlőtermesztővel áll kapcsolatban. Varga Péter közlése szerint a családi vállalkozás Badacsonyörsön több mint 100 főt foglalkoztat, az értékesítési hálózatában - amelyben nagyrészt belföldi nagykereskedelmi láncokhoz szállítanak - az ország különböző részein további harminc főnek adnak munkát.

A badacsonyi pincészet több mint 150 féle bor és pezsgő értékesítéséből 2010-ben nettó 3 milliárd forintos árbevételt realizált, a cég adózott nyeresége 260 millió forintot tett ki.

Az ország egyik legnagyobb borászati üzemében - amely az egykori Badacsonyi Állami Gazdaság 5,6 hektáros területén található.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.