Kerek évfordulót ünepel a Magyar Ízek Utcája rendezvény

Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját - hangzott el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője elmondta: idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. Lesz egyebek mellett puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle az Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról. Mindemellett azokra is gondoltak, akik a könnyebb ízeket kedvelik.

A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője felidézte, hogy az idén tizenharmadik alkalommal meghirdetett versenyben 31 tortából választották ki a döntősöket és a nyertest: Tóth Norbert cukrászmester Boldogasszony csipkéje lett Magyarország tortája. Tóth Norbert elmondta: tortája minden rétegében megtalálható a málna, amelyet azért választott, mert azt sokan szeretik és jól lehet hozzá párosítani az ízeket. 

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója szerint idén bármelyik benevezett torta megnyerhette volna a Magyarország cukormentes tortája versenyt. Idén a szegedi A Cappella cukrászda Kicsi Gesztenyéje nyert, amely szeletenként 204 kalóriát tartalmaz - közölte Erős Antónia, aki azt is elmondta: a háromnapos rendezvényen idén is várják ingyenes vércukorméréssel a látogatókat.

A nyertes cukormentes torta készítője, Gyuris László azt mondta: a versenyt kétszer kellett megnyerniük, mert nemcsak a zsűrit, hanem a dietetikusokat is meg kellett győzniük. 

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte: a kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszere az emberiségnek, az augusztus 20-i nemzeti szalaggal átkötött kenyér pedig azt szimbolizálja, hogy az élet és a haza összekapcsolódik - tette hozzá.

A rendezvényen átadták a Magyar Pékszövetség - idén nyolcadik alkalommal megrendezett - Szent István-napi kenyérversenyének díjait is. Három kategóriában díjazták a versenyzőket, az innovatív kenyér, a rozskenyér és a Szent István-napi búzakenyér kategóriában. A 2019-es év Szent István-napi kenyere a Szerencsetarsoly lett, amelyet a Pedró Pékség készített. Ugyanez a pékség nyerte meg az innovatív kategóriát is. A rozskenyér kategóriát a beregi rozskenyér nyerte. Vajda Péter a Pedró Pékség képviseletében elmondta: a Szerencsetarsoly idén már Aradon is begyűjtött egy nemzetközi díjat.

A nemzeti ünnep szlogenje az "Isten éltessen, Magyarország!". A központi rendezvénysorozat idén is több napos lesz. A Mesterségek Ünnepe már augusztus 17-én elkezdődik a budai Várban, míg a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt augusztus 18-án, vasárnap nyílik meg és három napon át várja a látogatókat. 

Forrás: MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.