Ki képviseli hazánkat a Bocuse d’Or európai döntőjén?

A kiválasztás és felkészülés folyamata ezennel elkezdődött. A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2019. augusztus 20-ig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.

Az Akadémia célja a tehetségek felkutatása és szakmai előmenetelük támogatása. Az Egyesület feladata a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakács megtalálása, aki a következő Bocuse d’Or Europe versenyen képviselheti Magyarországot, és sikeres szereplés esetén kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2021-es világdöntőjére.

"A beérkezett pályamunkákból az Akadémia tagjaiból álló zsűri, Hamvas Zoltán elnökletével, kiválasztja a legígéretesebb recepteket, hogy azok alkotói élőben is bemutathassák ételüket a selejtezőn. A hazai selejtező témáját minimum 4 héttel a rendezvény előtt hirdetjük ki" - olvasható az Akadémia közleményében,

A pályázás feltételei:

A pályázó 2021. január 23-ig betölti a 23. életévét
A pályázó magyar állampolgár
A pályázó elhivatott a szakma iránt, kitartó, nyitott a fejlődésre és csapatmunkában ugyan úgy képes sikereket elérni, mint önálló munkájában

A pályázat témája és a kötelező elemek:

Téma: egész nyúl, fej nélkül - amiből 4 „alkatrész” használható: comb, oldalas - hasaalja, karaj és máj – ebből 2 elemet kötelezően fel kell használni
Magyarországon termett gomba – minimum egy féle, de lehet akár többféle is – 0,5 kg összesen
Pezsgő: Törley Chardonnay Brut – 1 üveg
Figyelem: A fenti mennyiségek a maximálisan felhasználható egységek.

A pályázat benyújtásának határideje: 

2019. augusztus 20., 24:00 óra
a benyújtás módja: emailben, az [email protected] címre
a jelentkező pályázatát akkor tekintheti elfogadottnak, ha a fenti témára írt fényképpel kísért receptjének átvételéről írásbeli visszajelzést kap.

           
A Bocuse d’Or verseny állomásai:

Pályázatok beküldése: 2019. augusztus 20. 24:00 óra
A selejtezőn résztvevők kihirdetése: 2019. szeptember 15. (maximum 12 fő)
Bocuse d’Or magyar selejtező: 2019. október
Bocuse d’Or Magyarország döntő: 2019. február 4-6 között (egy később meghatározásra kerülő napon), Helyszín: SIRHA Budapest (4-6 fő) 

Bocuse d’Or Europe döntő: 2020. június


Iránymutatások a receptpályázathoz

A recepthez kérjük az email mellékleteként képet is küldjetek (PNG/JPEG formában) az elkészült ételről.
A verseny kalkulációját 6 adagra kérjük megadni
Sót, borsot leszámítva, minden felhasznált anyag mennyiséggel kell, hogy szerepeljen.
A versenyre alapleveket szabad hozni (kész jus-t és ízesített olajakat nem!):

Alaplének minősül: tejterméket, sűrítőanyagokat nem tartalmazó, főtt híg lé (csirke-, hal-, rák       alaplé stb.). Préselt vagy csepegtetett nyers zöldségek, gyümölcsök híg leve. Ezek keverékei is behozhatók, amennyiben természetes rosttartalmuk nem sűríti ‘készre’ a levet.

A versenyre megtisztított, megmosott, de nem darabolt zöldséget szintén be lehet hozni.
A tálalás során kérjük Bocuse d’Or stílusban tálalni az ételt (versenyre jellemző tálalási stílus).
Recept: / ITT letölthető a mintarecept, mely példának tekintendő a pályázat beadásához/ Név: Báránykaraj sült szívsalátával, vesével, mártással 6 főre.

Forrás: Turizmus Online


A Botaniq Bár és a Bibo is ott lesz a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott lesz a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.