Ki képviseli hazánkat a Bocuse d’Or európai döntőjén?

A kiválasztás és felkészülés folyamata ezennel elkezdődött. A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2019. augusztus 20-ig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.

Az Akadémia célja a tehetségek felkutatása és szakmai előmenetelük támogatása. Az Egyesület feladata a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakács megtalálása, aki a következő Bocuse d’Or Europe versenyen képviselheti Magyarországot, és sikeres szereplés esetén kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2021-es világdöntőjére.

"A beérkezett pályamunkákból az Akadémia tagjaiból álló zsűri, Hamvas Zoltán elnökletével, kiválasztja a legígéretesebb recepteket, hogy azok alkotói élőben is bemutathassák ételüket a selejtezőn. A hazai selejtező témáját minimum 4 héttel a rendezvény előtt hirdetjük ki" - olvasható az Akadémia közleményében,

A pályázás feltételei:

A pályázó 2021. január 23-ig betölti a 23. életévét
A pályázó magyar állampolgár
A pályázó elhivatott a szakma iránt, kitartó, nyitott a fejlődésre és csapatmunkában ugyan úgy képes sikereket elérni, mint önálló munkájában

A pályázat témája és a kötelező elemek:

Téma: egész nyúl, fej nélkül - amiből 4 „alkatrész” használható: comb, oldalas - hasaalja, karaj és máj – ebből 2 elemet kötelezően fel kell használni
Magyarországon termett gomba – minimum egy féle, de lehet akár többféle is – 0,5 kg összesen
Pezsgő: Törley Chardonnay Brut – 1 üveg
Figyelem: A fenti mennyiségek a maximálisan felhasználható egységek.

A pályázat benyújtásának határideje: 

2019. augusztus 20., 24:00 óra
a benyújtás módja: emailben, az [email protected] címre
a jelentkező pályázatát akkor tekintheti elfogadottnak, ha a fenti témára írt fényképpel kísért receptjének átvételéről írásbeli visszajelzést kap.

           
A Bocuse d’Or verseny állomásai:

Pályázatok beküldése: 2019. augusztus 20. 24:00 óra
A selejtezőn résztvevők kihirdetése: 2019. szeptember 15. (maximum 12 fő)
Bocuse d’Or magyar selejtező: 2019. október
Bocuse d’Or Magyarország döntő: 2019. február 4-6 között (egy később meghatározásra kerülő napon), Helyszín: SIRHA Budapest (4-6 fő) 

Bocuse d’Or Europe döntő: 2020. június


Iránymutatások a receptpályázathoz

A recepthez kérjük az email mellékleteként képet is küldjetek (PNG/JPEG formában) az elkészült ételről.
A verseny kalkulációját 6 adagra kérjük megadni
Sót, borsot leszámítva, minden felhasznált anyag mennyiséggel kell, hogy szerepeljen.
A versenyre alapleveket szabad hozni (kész jus-t és ízesített olajakat nem!):

Alaplének minősül: tejterméket, sűrítőanyagokat nem tartalmazó, főtt híg lé (csirke-, hal-, rák       alaplé stb.). Préselt vagy csepegtetett nyers zöldségek, gyümölcsök híg leve. Ezek keverékei is behozhatók, amennyiben természetes rosttartalmuk nem sűríti ‘készre’ a levet.

A versenyre megtisztított, megmosott, de nem darabolt zöldséget szintén be lehet hozni.
A tálalás során kérjük Bocuse d’Or stílusban tálalni az ételt (versenyre jellemző tálalási stílus).
Recept: / ITT letölthető a mintarecept, mely példának tekintendő a pályázat beadásához/ Név: Báránykaraj sült szívsalátával, vesével, mártással 6 főre.

Forrás: Turizmus Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.