Ki lesz a Borászok Borásza?

A Vinum Praemium Alapítány közzétette annak az 50 borásznak a nevét, akikre az idén szavazni lehet. A Borászok Borásza címet egyszerű választással, maguk a jelöltek ítélik oda, rajtuk kívül a korábbi nyerteseknek van szavazati joga.

A címet minden borász csak egyszer nyerheti el, korábbi győztest újra jelölni nem lehet. Szavazati joguk azonban címükkel együtt örökre megmarad. A Borászok Borásza kitüntetés mellett két különdíj is kiosztásra kerül, ezeket a díjat felügyelő kuratórium ítéli oda. A „Magyar borért” díjat az kaphatja, aki a legtöbbet tette a hazai szőlőfajtákért, míg az „Év borászfelfedezettje” az lehet, aki az előző évekhez képest kiugró teljesítményével új felfedezettként jelenik meg.

Az 50 jelölt a kategória alapítása óta másodszor a „Borászok Barátja” különdíjról is szavaz, melyre a korábbi Borászok Borászai állíthatnak 1-1 jelöltet. Ezt a díjat kivételesen nem szakmabeli, hanem olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit.

A Borászok Borásza 2013-as jelöltjei:

Áts Károly - Royal Tokaji
Bacsó András - Tokaj Oremus
Balassa István - Balassa Bor
Balogh Zoltán - Somlói Apátsági Pince
Bárdos Sarolta - Tokaj Nobilis
Berecz Stephanie - Tokaj Kikelet
Bock József - Bock Pince
Bodó Judit - Bott Pince
Bott Frigyes - Bott Frigyes Pincészete
Bussay László - Bussay Szőlő- és Bortermelő
Domokos Attila - Dobogó Pincészet
Eszterbauer János - Eszterbauer Borászat
ifj. Figula Mihály - Figula Wines
ifj. Gál Tibor - Gál Tibor Pincészet
Gere Attila - Gere Attila Pincészete
Heimann Zoltán - Heimann Családi Birtok
Homonna Attila - Homonna Attila Pincészete
Horváth József - Ráspi Borászat
Hudák Péter - Béres Szőlőbirtok és Pincészet
Hwang, Anthony - Királyudvar Szőlőbirtok
Ipacs Szabó István - Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
Jásdi István - Jásdi Pince
Karner Gábor - Karner Gábor Kézműves Borászat
Kiss Gábor - Kiss Gábor Szőlőbirtoka és Pincészete
Konyári János - Konyári Pincészet
Kovács Zoltán - Disznókő
Laposa József - Laposa Pincészet
Latorczai László - Sauska Pincészet, Villány
Légli Géza - Kislaki Bormanufaktúra
Liptai Zsolt - Pannonhalmi Apátsági Pincészet
Losonci Bálint - Losonci Pince
Luka Enikő - Luka Pincészet
Makai Gergely - Tokaj Hétszőlő
Malatinszky Csaba - Malatinszky Kúria
Maurer Oszkár - Maurer Pincészet
Mérész Sándor - Etyeki Kúria
Miklós Csaba - Miklós Pince
Molnár Péter - Patricius Borház
Németh Attila Gábor - N.A.G. Kézműves Szőlőbirtok és Borászat
Rakaczki Gábor - Sauska Tokaj
Szászi Endre - Szászi Pince
Szecskő Tamás - Szecskő Pince
Szentesi József - Szentesi Pince
Takács Lajos - Hollóvár Pincészet
Takler Ferenc - Takler Pince
Tamás Ervin - Tamás Pince
Tarnóczi Zoltán - Orsolya Pince
Tiffán Ede - Tiffán Ede és Zsolt Pincészete
Vida Péter - Vida Családi Borbirtok
ifj. Weninger, Franz - Weninger Pincészet


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.