Kidobja a kávézaccot? Rosszul teszi

A zacc különböző célú újrafelhasználásával igyekszik fenntarthatóbbá tenni a kávéellátási láncot egy dán biotechnológiai startup.

A Kaffe Bueno élelmiszer-összetevőket, illetve testápolószerek meghatározott komponenseit állítja elő az üledékből.

A társaság még novemberben jelentette be, hogy az Európai Innovációs Tanácstól 2,8 millió dolláros támogatást szerzett a céljai megvalósításához. A csapat egész konkrétan egy úgynevezett kávé-biofinomító megépítésére kívánja felhasználni az elnyert forrásokat.

A Kaffe Bueno kereskedelmi és ipari vállalkozásoktól szerzi be a kávéüledéket.

Egy bizonyos frakcionálási folyamat során a cég különböző vegyületekre bontja le az elhasznált őrleményt.

A startup első két terméke egy KAFFOIL nevű, ízesítőként és tartósítószerként is felhasználható olaj, és egy KAFFIBRE elnevezésű, gluténmentes „kávéliszt”, amelyet pékárukba, édességekbe és rágcsálnivalókba is be lehet dolgozni.

Ezen termékeket a Kaffe Bueno közvetlenül élelmiszeripari vállalatoknak értékesíti.

A cég mindezen felül a dán Sinatur Hotel & Konference szállodalánccal is partnerségre lépett, amelynek keretében különböző szállodai helyszínekről összegyűjtik, majd pedig meghatározott testápoló termékekben újrahasznosítva visszajuttatják a hoteleknek a kávézaccot.

Forrás: The Spoon / Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.