Kihagyhatatlan világnapok jönnek: február 24 és 25-én!

Burrito, quesadilla, fajita, nachos – és még sorolhatnánk a finomabbnál-finomabb változatokat, amelyekben az a közös, hogy alapjuk a tortilla. Igen, ez az egyszerű mexikói étel számtalan néven ismert, meghódította a világot olyannyira, hogy már világnappal is büszkélkedhet. Február 24-én a tortillát, 25-én pedig egy kicsi, de erős fűszernövényt, a chilit ünnepli a világ. A Bonduelle séfje mindkét alkalomra ajánl inspiráló, könnyen elkészíthető, finom recepteket.

„Chili, tortilla – mindkettő a kedvenceim közé tartozik. A tortilla finom önmagában, kicsit megpirítva, de egy izgalmas, pikáns töltelékkel megtöltve laktatós fogás lehet reggelire, ebédre, vacsorára. Az olyan klasszikus ételeket, mint például a chili con carne is feldobja, ha tortillával tálaljuk. Sőt, a tortilla az egyik leghálásabb vendégváró, mert percek alatt elkészíthető, a fantáziánkon múlik, hogy mihez kínáljuk, mivel töltjük. A chilinél a legfontosabb, hogy használjuk mértékkel és akkor a jótékony hatása érvényesül. ” – osztotta meg tippjeit Hargitai György, a Bonduelle séfje.

A tortilla őshazája Mexikó, finomabbnál-finomabb ételek alapja. Érdekesség, hogy amíg Mexikóban és Amerikában egy palacsintaszerű lepényt jelent, addig Kubában és Spanyolországban viszont réteges omlettet, amely krumplival és hagymával készül. Aranybors, guineai bors, ördögbors – a magyar nyelvben a chili többféle néven ismert. Szinte minden fogáshoz lehet használni, csak ahogy Hargitai György is fogalmazott, mértékkel fűszerezzünk vele. A maják úgy tartották, hogy számos gyomorbántalmat megszüntet, az aztékok pedig átpasszírozták, és az így kinyert péppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Tény és való, a chili kapszaicin nevű alkotó eleme számos jótékony hatással rendelkezik az emberi testre. Ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-) érzékelő idegvégződéseket, az agy fájdalomként érzékeli ezt a csípősséget, aztán endorfin szabadul fel, és ettől boldogságérzetünk támad. A chili tehát boldoggá tesz, úgyhogy bevásárlásra, főzésre fel!

Csilis bab csicseriborsóval – friss kenyérrel tálalva felmelegít, laktató

A mexicana szószos karajjal, és a csípős csirkeszárnyakkal ebédre-vacsorára nyert ügyünk van.

Olívabogyós-kukoricás quesadilla – igen, bármikor családnak, barátoknak, vagy csak úgy tévé előtt ücsörögve. 

A Bonduelle Facebook oldalán még hetekig lehet játszani a Gold Chili Katapulttal.

Aki pedig marad a főzésnél, a Bonduelle honlapján elérhető receptek, illetve receptvideók segítségével inspirálódhat, ahol az allergén-szűrő funkció segítségével a különböző összetevőkre érzékenyek is kényelmesen válogathatnak, biztonságosan állíthatják össze a számukra megfelelő finom, egészséges recepteket.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.