„Chili, tortilla – mindkettő a kedvenceim közé tartozik. A tortilla finom önmagában, kicsit megpirítva, de egy izgalmas, pikáns töltelékkel megtöltve laktatós fogás lehet reggelire, ebédre, vacsorára. Az olyan klasszikus ételeket, mint például a chili con carne is feldobja, ha tortillával tálaljuk. Sőt, a tortilla az egyik leghálásabb vendégváró, mert percek alatt elkészíthető, a fantáziánkon múlik, hogy mihez kínáljuk, mivel töltjük. A chilinél a legfontosabb, hogy használjuk mértékkel és akkor a jótékony hatása érvényesül. ” – osztotta meg tippjeit Hargitai György, a Bonduelle séfje.
A tortilla őshazája Mexikó, finomabbnál-finomabb ételek alapja. Érdekesség, hogy amíg Mexikóban és Amerikában egy palacsintaszerű lepényt jelent, addig Kubában és Spanyolországban viszont réteges omlettet, amely krumplival és hagymával készül. Aranybors, guineai bors, ördögbors – a magyar nyelvben a chili többféle néven ismert. Szinte minden fogáshoz lehet használni, csak ahogy Hargitai György is fogalmazott, mértékkel fűszerezzünk vele. A maják úgy tartották, hogy számos gyomorbántalmat megszüntet, az aztékok pedig átpasszírozták, és az így kinyert péppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Tény és való, a chili kapszaicin nevű alkotó eleme számos jótékony hatással rendelkezik az emberi testre. Ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-) érzékelő idegvégződéseket, az agy fájdalomként érzékeli ezt a csípősséget, aztán endorfin szabadul fel, és ettől boldogságérzetünk támad. A chili tehát boldoggá tesz, úgyhogy bevásárlásra, főzésre fel!
Csilis bab csicseriborsóval – friss kenyérrel tálalva felmelegít, laktató
A mexicana szószos karajjal, és a csípős csirkeszárnyakkal ebédre-vacsorára nyert ügyünk van.
Olívabogyós-kukoricás quesadilla – igen, bármikor családnak, barátoknak, vagy csak úgy tévé előtt ücsörögve.
A Bonduelle Facebook oldalán még hetekig lehet játszani a Gold Chili Katapulttal.
Aki pedig marad a főzésnél, a Bonduelle honlapján elérhető receptek, illetve receptvideók segítségével inspirálódhat, ahol az allergén-szűrő funkció segítségével a különböző összetevőkre érzékenyek is kényelmesen válogathatnak, biztonságosan állíthatják össze a számukra megfelelő finom, egészséges recepteket.
Forrás: Vendég&Hotel Online