Kihagyhatatlan világnapok jönnek: február 24 és 25-én!

Burrito, quesadilla, fajita, nachos – és még sorolhatnánk a finomabbnál-finomabb változatokat, amelyekben az a közös, hogy alapjuk a tortilla. Igen, ez az egyszerű mexikói étel számtalan néven ismert, meghódította a világot olyannyira, hogy már világnappal is büszkélkedhet. Február 24-én a tortillát, 25-én pedig egy kicsi, de erős fűszernövényt, a chilit ünnepli a világ. A Bonduelle séfje mindkét alkalomra ajánl inspiráló, könnyen elkészíthető, finom recepteket.

„Chili, tortilla – mindkettő a kedvenceim közé tartozik. A tortilla finom önmagában, kicsit megpirítva, de egy izgalmas, pikáns töltelékkel megtöltve laktatós fogás lehet reggelire, ebédre, vacsorára. Az olyan klasszikus ételeket, mint például a chili con carne is feldobja, ha tortillával tálaljuk. Sőt, a tortilla az egyik leghálásabb vendégváró, mert percek alatt elkészíthető, a fantáziánkon múlik, hogy mihez kínáljuk, mivel töltjük. A chilinél a legfontosabb, hogy használjuk mértékkel és akkor a jótékony hatása érvényesül. ” – osztotta meg tippjeit Hargitai György, a Bonduelle séfje.

A tortilla őshazája Mexikó, finomabbnál-finomabb ételek alapja. Érdekesség, hogy amíg Mexikóban és Amerikában egy palacsintaszerű lepényt jelent, addig Kubában és Spanyolországban viszont réteges omlettet, amely krumplival és hagymával készül. Aranybors, guineai bors, ördögbors – a magyar nyelvben a chili többféle néven ismert. Szinte minden fogáshoz lehet használni, csak ahogy Hargitai György is fogalmazott, mértékkel fűszerezzünk vele. A maják úgy tartották, hogy számos gyomorbántalmat megszüntet, az aztékok pedig átpasszírozták, és az így kinyert péppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Tény és való, a chili kapszaicin nevű alkotó eleme számos jótékony hatással rendelkezik az emberi testre. Ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-) érzékelő idegvégződéseket, az agy fájdalomként érzékeli ezt a csípősséget, aztán endorfin szabadul fel, és ettől boldogságérzetünk támad. A chili tehát boldoggá tesz, úgyhogy bevásárlásra, főzésre fel!

Csilis bab csicseriborsóval – friss kenyérrel tálalva felmelegít, laktató

A mexicana szószos karajjal, és a csípős csirkeszárnyakkal ebédre-vacsorára nyert ügyünk van.

Olívabogyós-kukoricás quesadilla – igen, bármikor családnak, barátoknak, vagy csak úgy tévé előtt ücsörögve. 

A Bonduelle Facebook oldalán még hetekig lehet játszani a Gold Chili Katapulttal.

Aki pedig marad a főzésnél, a Bonduelle honlapján elérhető receptek, illetve receptvideók segítségével inspirálódhat, ahol az allergén-szűrő funkció segítségével a különböző összetevőkre érzékenyek is kényelmesen válogathatnak, biztonságosan állíthatják össze a számukra megfelelő finom, egészséges recepteket.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.