Kihirdették Debrecen idei győztes borait

Hat bor és egy pezsgő nyerte el a Debrecen Város Bora 2023 címet, a győzteseket 17 borvidék több mint 60 pincészetének csaknem 360 borából választották ki - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel, miután bemutatták a győztes borokat.

Tájékoztatásuk szerint a borversenyen az első körös bírálatot a Debreceni Borozó szakemberi végezték el, a végső bormustrán pedig a magyar borászat és borkultúra ismert személyiségeiből álló rangos zsűri 9 borvidék 25 pincészetének 106 bora közül választotta ki a győztes tételeket. Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere a szerdai eredményhirdetésen azt mondta, a város számára fontos a borkultúra népszerűsítése. Bár a város környékén nincs neves borvidék, felidézte, hogy a ma Romániához tartozó Érmelléket egykor Debrecen szőlőskertjének nevezték, számos debreceni polgárnak volt ott szőlőbirtoka, borpincéje.     

Debrecen város borait 2014 óta minden évben megválasztják, a győztes termékek egy éven át viselik az elismerést tanúsító címkét, s a város hivatalos gasztrokulturális programjai mellett több helyi étterem kínálatában is találkozhatnak velük a fogyasztók - ismertette.    

Kovács Pál borakadémikus, a verseny ötletgazdája jelezte: a Debrecen Város Bora 2023 címet idén is a teljes borkínálatban ítélték oda, azaz hét kategóriában, pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában neveztek meg csúcsbort. A Debrecen Város Bora 2023 címet elnyert győztes borok: pezsgő kategóriában a Koch Borászat 2020-as évjáratú Chardonnay Brut pezsgője (Hajós-Bajai Borvidék); klasszikus kategóriában a Sümegi Ákos Pincészete 2020-as évjáratú Chardonnay '20 bora (Szekszárdi Borvidék), a Szentpéteri Borpince 2022-es évjáratú Kékfrankos Rosé bora (Kunsági Borvidék), illetve a Varsányi Pincészet 2018-as évjáratú Grand Selection Egri Kékfrankos Superior bora (Egri Borvidék).    

Prémium kategóriában a Sol Montis Borászat 2021-es évjáratú Olaszrizling bora (Mátrai Borvidék) és a Thummerer Pince 2018-as évjáratú Egri Syrah Superior Válogatás bora (Egri Borvidék) lett a győztes. Desszert kategóriában a Péter Pincészet 2017-es évjáratú Tokaji 6 puttonyos aszú bora (Tokaji Borvidék) viselheti a Debrecen Város Bora 2023 kitüntető címkét.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.