Badacsonyi sikerek a Vince gálán

Kimagasló badacsonyi sikerekkel zárult a 2024. november 16-án megrendezett Vince Gála, ahol olyan díjak kerültek átadásra, amivel a legjobb magyar borokat, valamint az ágazati szereplők munkáját ismerték el.

2024. november 16-án ismét megnyitotta kapuit a patinás Szépművészeti Múzeum, hogy otthont adjon a Vince Gálának, az igényes borkedvelők örömünnepének. A rendezvény több szempontból is a magyar borok ünnepe, hiszen a vendégek a legjobb magyar borászok előtt róhatják le tiszteletüket a boraikat kóstolva impozáns környezetben, a művészetek egyik hazai fellegvárában.

Emellett az est egyik fénypontjaként idén is kihirdetésre kerültek a 2024 Vince-díjasai.

Kimagasló badacsonyi sikerekkel zárult a gála, hiszen különböző kategóriákban több borászat tétele is díjban részesült: könnyű fehérbor egyéb szőlőfajtából 1. helyezett lett a Folly Arborétum 2023-as évjáratú Budai Zöld; Könnyű fehér házasítás 2. helyezést ért el a Gilvesy Pincészet Bohém Cuvée 2022;

Szászi Endre
Szászi Endre
Fotó: Szászi Birtok

Hordós fehérbor egyéb szőlőfajtából: 1. helyezett a Szászi Pince Badacsonyi Kéknyelű 2023, illetve 2. helyezett a Válibor Kéknyelű 2023 lett; Hordós fehér házasítás 2. helyezést ért el a Villa Tolnay Tenger Cuvée 2023; míg Hordós vörösbor egyéb szőlőfajtából 3. helyet szerzett a 2HA Tabunello 2021.

Hazánk egyik legrangosabb boros elismerésén a győzteseket idén is a szakma és a közönség választotta ki.

A verseny menete, hogy a Vince-díj alapítói felkérik a magyar borban jártas szakembereket, hogy ajánljanak a 22 előre meghatározott kategóriában 1-1 olyan tételt, ami szerintük jelenleg a legjobb.

Váli Péter
Váli Péter
Fotó: Váli Birtok

A 22 kategóriában az összes ajánlott borból ugyanezek a szakemberek szavazással összeállítják minden kategória szűkített listáját, így már csak a 3 legtöbb szavazatot kapott bor szerepel.

A verseny utolsó menetében közönségszavazás által kerül ki mind a 22 kategóriában a sorrend, így a legtöbb szavazatot kapó borok nyerik el végül a Vince Díjat.

Az év egyik legigényesebb borkóstolóján a vendégek immár harmadik alkalommal ünnepelték a legjobb magyar borokat, a hazai csúcsgasztronómiát és a művészetet. A rendezvényt a kiváló borokon kívül továbbá éttermi kiállítók izgalmas fogásai, boros- és pezsgő mesterkurzusok, zártkörű tárlatvezetés, valamint zenei fellépők színesítették.  


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.