Kimchi paprikás csirkével? Legjobb!

A koreai konyha laktofermentálással készített káposztás, kicsit csípős savanyúságát egyre többen ismerik és szeretik hazánkban is. Talán nem is gondolnánk, de a távol-keleti ország nemzeti étele nagyszerűen kombinálható a magyar konyha jól ismert, klasszikus fogásaival is - tájékoztatta lapunkat a Koreai Kulturális Központ.

A tapasztalt koreai séfek és háziasszonyok szerint az igazán jó kimchi titka a türelem és a több hétig tartó tejsavas erjesztés. Alapja a friss kínai kelkáposzta, mely mellé sárgarépa, jégcsapretek, durva szemű só, édes rizsliszt, víz, cukor, újhagyma, vöröshagyma, gyömbér, halszósz, koreai körte és kocsucsáng, azaz paprika paszta is kerül. Koreában hagyományosan késő ősszel készítik, nagy agyag edényekben, de napjainkban már befőttes üveget is használnak a háztartásokban. A hosszan érlelődő savanyúság a fermentálás során termelődő mikroorganizmusoknak köszönhetően tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, így nem csak finom, de egészséges is, rendszeres fogyasztása nagyszerű hatással van az emésztőrendszer hatékony és egészséges működésére. A kimchi a téli időszakban praktikus vitaminforrás, hűtőben tárolva hónapokig eláll és a káposztalevelek is ropogósak maradnak.



A távol-keleti ország nemzeti étele meglepően jól kombinálható a magyar konyha fogásaival is, ez derült ki a Koreai Kulturális Központ által szervezett idei Taste of Korea versenyen, ahol saját receptúra alapján 8 magyar kortárs képzőművész készített kimchivel koreai-magyar fúziós fogásokat. Az ételeket az esemény fővédnöke, Őexc. Park Chul-min a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete, Segal Viktor séf és gasztronómiai tanácsadó, valamint Nam Jung Im szakácsnő együtt zsűrizte. A pontszámok megállapításakor az ízek összhatása mellett a tálalás, a kreativitás és a receptúra megalkotásáról szóló történetmesélés is számított. Az első díjat Szakszon Imre festőművész kapta, aki kimchivel megbolondított harcsapaprikásával nyerte el a zsűri elismerését. A díjnyertes étel receptje publikus, bárki elkészítheti otthon.



"Sokan talán furcsának találják, hogy bár magyaros paprikás receptről van szó, mégsem szerepel a só és fűszerpaprika az összetevők között. Mindez azért lehetséges, mert a kimchi önmagában is kellőképpen sós a különleges ízvilágú a koreai chili paprika őrleménytől. Összesütve a harcsa szeletekkel pedig nem szükséges további ízesítés a húsnak" - mondta ételének prezentálásakor Szakszon Imre a zsűrinek.

Segal Viktor séf a koreai gasztronómia nagy rajongója és ismerője a világ számos kontinensén járt és főzött is már, a magyar és koreai konyha között is lát hasonlóságot: “Hiába a két ország közötti több ezer kilométeres távolság, mégis hasonló ízvilágú ételek jellemzik az étkezéseket. A fokhagyma és a paprika őrlemény mindkét nemzet gasztronómiájának kihagyhatatlan eleme, ez a két alkotóelem adja az ízek és fogások komplexitását és kombinálhatóságát”.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.