Kiosztották az idei Wine Spectator 2023 Restaurant Awards díjakat

Idén is díjazta a magyar éttermek borlapjait a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator.

Az általuk megítélt díjakat a „borok Michelin-csillagaként” tartja számon a borszakma.

Az Avalon Ristorante idén második alkalommal került fel az impozáns listára: a tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is „2 poharas”, azaz ’Best of Award of Excellence’ minősítéssel szerepel. Az amerikai bormagazin évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben három különböző szinten díjazza a világ legizgalmasabbnak ítélt borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva.

Az elismeréshez számos kritériumnak kell megfelelnie az étteremnek, amelyet személyesen maga a Wine Spectator képviselői ellenőriznek látogatásuk során. A ’Best of Award of Excellence’ minősítést kizárólag azok az éttermek kaphatják meg, melyek borlapja komoly szakmai tartalomról tesz tanúbizonyságot: legalább 350 különböző tétel szerepel a kínálatban a legjobb régiók legkiemelkedőbb termelőinek, több évjáratra kiterjedő széles borválasztékával.

Fontos további kritérium az is, hogy ezek az éttermek képzési és oktatási lehetőségeket is biztosítanak a személyzet számára, hogy azok hatékony segítséget nyújtsanak a vendégeknek a megalapozott borválasztásban.

A miskolctapolcai Avalon Parkhoz tartozó Michelin-ajánlott étterem, az Avalon Ristorante és az alatta található Vino Salone már nem először szerepel a listán, hiszen tavaly új belépőként már elnyerte a 2 poharas minősítést. A Vino Salone-ban Egri Katalin sommelier öt kontinens tizenhárom országának szőlődűnéjére kalauzolja el a vendégeket nap, mint nap. Az étterem elkötelezett híve a minőségi borfogyasztás népszerűsítésének, vendégeit közel 200 féle (megközelítőleg 2.500 palack) bor és pezsgő szortimenttel várja.

„Folyamatosan figyelemmel kísérjük a kollégákkal együtt a vendégeink igényeit, ez segít abban, hogy a kínálatunk számukra igazán vonzó legyen. Az évről évre megújuló borok, új szüretek, friss tételek, díjnyertes borászatok sorairól nem is beszélve. Mindennapos tanulás ez számomra is és ismerkedés a szakma szépségeivel. Ez az elismerés visszajelzés arról, hogy amit elképzeltünk jó úton van, és ezt az utat nem szabad elhagyni. Nagyon büszkének érzem magam, hogy ez a tény újra visszaigazolást nyert a tavalyi elismerés után egy évvel is.” - mondta Egri Katalin, az Avalon Ristorante sommelier-je. „Fontos volt számomra, hogy egy kivételes palack bor ne csak palackra legyen kérhető, ha vendégeink éppen csak egy pohárral szeretnének elfogyasztani egy fogás mellé. Így sok mindent kínálunk Coravin készülékkel pohárra, mint például egy csodálatos Meursault Laurent Boussey-től, moseli Rieslinget Egon Müllertől vagy egy remek toszkán bort, Antinori Tignanello-ját” – tette hozzá.

Idén több, mint 3,500 étterem szerepel a Wine Spectator listáján több, mint 75 országból világszerte, Magyarországon pedig 4 éttermet is díjaztak. Az Avalon Ristorante mellett 2 poharas minősítést kapott az Arany Kaviár Étterem, a Félix Kitchen and Bar, 1 poharas minősítést pedig a Kollázs Brasserie & Bar.

Az észak-magyarországi térségben egyedüliként díjat nyert Avalon Ristorante nem csak borlapjáról, hanem autentikus olasz életeiről is híres, melyet idén a 2023-as Audi-Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz, tavaly pedig a Michelin is díjazott egy-egy ajánlással.

Forrás: Avalon Park


Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.