Kis borászatok összefogása a Balaton-felvidéken

„VSOP Balalaton-felvidék” név alatt fűzi szorosabbra a kapcsolatait a Villa Tolnay, a Sabar borház, az Orbán pincészet és a Pálffy Pince. Az összefogás alapja a közös szakmai megközelítés és filozófia, amelynek középpontjában a terroir fontosságának hangsúlyozása áll.

„Tiszteljük egymás munkáját és szeretjük egymás borait” – adja meg az alaphangot, Ádám Gábor a káptalantóti Sabar borház tulajdonosa, aki a Villa Tolnay birtokigazgatójával, Nagy Lászlóval közösen alapította pincészetét, így kezdettől fogva természetes volt, hogy keresték azokat a kapcsolódási pontokat, ahol egymást tudják erősíteni. Orbán Gergely és a köveskáli Pálffy Gyula csatlakozásával az együttműködés kiteljesedett és létrejött a „VSOP Balalaton-felvidék”.

A borászatok a vulkanikus tanúhegyek övezte Badacsonyi és Balaton-felvidéki borvidéken, azon belül a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Balaton által határolt területen működnek. Szőlőik a tanúhegyek lejtőin helyezkednek el, ahol a talaj meghatározó alkotóeleme a vulkanikus kőzettörmelék (bazalt, láva és tufakőzetek), valamint az azokat sokhelyütt borító pannonagyag, pannonhomok és lösz. Mindez jelentős szerepet játszik a boraikra jellemző minerális ízvilág kialakulásában.

„Nem tömegbort, hanem egyedi arccal rendelkező, a termőhelyet hűen kifejező borokat igyekszünk készíteni” – mondja Pálffy Gyula, akinek pincészete évszázados családi generációkon alapul. Borait organikusan művelt szőlőből, hagyományos eljárással, spontán erjesztéssel készíti.

„Az összefogás célja – a gazdasági racionalitáson túl – a fogyasztói élmények maximalizálása” – hangsúlyozta Nádasi András, a VSOP formáció munkáját segítő marketing szakember. „A négy pincészet közös rendezvényein olyan kínálattal tud megjelenni, amellyel átfogó képet tud adni az egyedi karakterrel rendelkező Balaton-felvidéki termőhelyekről.”


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.