Kis borászatok összefogása a Balaton-felvidéken

„VSOP Balalaton-felvidék” név alatt fűzi szorosabbra a kapcsolatait a Villa Tolnay, a Sabar borház, az Orbán pincészet és a Pálffy Pince. Az összefogás alapja a közös szakmai megközelítés és filozófia, amelynek középpontjában a terroir fontosságának hangsúlyozása áll.

„Tiszteljük egymás munkáját és szeretjük egymás borait” – adja meg az alaphangot, Ádám Gábor a káptalantóti Sabar borház tulajdonosa, aki a Villa Tolnay birtokigazgatójával, Nagy Lászlóval közösen alapította pincészetét, így kezdettől fogva természetes volt, hogy keresték azokat a kapcsolódási pontokat, ahol egymást tudják erősíteni. Orbán Gergely és a köveskáli Pálffy Gyula csatlakozásával az együttműködés kiteljesedett és létrejött a „VSOP Balalaton-felvidék”.

A borászatok a vulkanikus tanúhegyek övezte Badacsonyi és Balaton-felvidéki borvidéken, azon belül a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Balaton által határolt területen működnek. Szőlőik a tanúhegyek lejtőin helyezkednek el, ahol a talaj meghatározó alkotóeleme a vulkanikus kőzettörmelék (bazalt, láva és tufakőzetek), valamint az azokat sokhelyütt borító pannonagyag, pannonhomok és lösz. Mindez jelentős szerepet játszik a boraikra jellemző minerális ízvilág kialakulásában.

„Nem tömegbort, hanem egyedi arccal rendelkező, a termőhelyet hűen kifejező borokat igyekszünk készíteni” – mondja Pálffy Gyula, akinek pincészete évszázados családi generációkon alapul. Borait organikusan művelt szőlőből, hagyományos eljárással, spontán erjesztéssel készíti.

„Az összefogás célja – a gazdasági racionalitáson túl – a fogyasztói élmények maximalizálása” – hangsúlyozta Nádasi András, a VSOP formáció munkáját segítő marketing szakember. „A négy pincészet közös rendezvényein olyan kínálattal tud megjelenni, amellyel átfogó képet tud adni az egyedi karakterrel rendelkező Balaton-felvidéki termőhelyekről.”


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjúk könyvheti séfajánlatában 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes

Kovász, kreativitás, kézművesség – hamarosan kiderül, melyik kenyér lesz a nyertes 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.