A jó hír viszont az, hogy bár Ausztriában befejeződött az édesség előállítása, de várhatóan a szomszédos országokban – Lengyelországban és Csehországban – folytatódik tovább a Mozart golyók guroló vonulása.
A Mondelez édesipari vállalat bezárta Salzburg külvárosában azt az üzemet, ahol 127 éven át készült a zeneszerző Mozartról elnevezett „Echten Salzburger Mozartkugel” − számolt be róla a Kurier című osztrák lap.
Mint írják,
az eredeti gyártó, a Salzburg Chocolate cég 2021-ben csődbe ment.
A fizetésképtelenségi eljárás megindítása után 2022 februárjában új tulajdonossal újraindult a gyártás, ami azonban drasztikusan visszaesett az erősen megnövekedett nyersanyag-, csomagolóanyag-, szállítási és mindenekelőtt az energiaköltségek miatt.
A marcipánnal töltött csokoládégolyók receptjét Paul Fürst cukrász álmodta meg 1890-ben. Ő azonban nem védette le a Mozartkugeln nevet, ezért a bonbonokat több osztrák és külföldi cég is gyártja.
Az édességet kitaláló cukrász leszármazottjainak van egy cukrászdája a belvárosban, ahol a mai napig kézzel készítik ezt a desszertet az eredeti recept szerint. Paul Fürst nem védette le a Mozartkugeln nevet, ezért a bonbonokat több osztrák és külföldi cég is gyártja.