Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét. Az eredeti készítő 2021-ben csődbe ment, azonbanis  egy évvel később újraindult a gyártás, viszont több probléma hátráltatta idáig a céget, ami ahhoz vezetett, hogy lehúzták a rolót, írta meg az Index  Kurier című osztrák lap nyomán.

A jó hír viszont az, hogy bár Ausztriában befejeződött az édesség előállítása, de várhatóan a szomszédos országokban – Lengyelországban és Csehországban – folytatódik tovább a Mozart golyók guroló vonulása.

A Mondelez édesipari vállalat bezárta Salzburg külvárosában azt az üzemet, ahol 127 éven át készült a zeneszerző Mozartról elnevezett „Echten Salzburger Mozartkugel” − számolt be róla a Kurier című osztrák lap.

Ilyen kívül-belül a tökéletes Mozart golyó
Ilyen kívül-belül a tökéletes Mozart golyó
Fotó: Depositphotos

Mint írják,

az eredeti gyártó, a Salzburg Chocolate cég 2021-ben csődbe ment.

A fizetésképtelenségi eljárás megindítása után 2022 februárjában új tulajdonossal újraindult a gyártás, ami azonban drasztikusan visszaesett az erősen megnövekedett nyersanyag-, csomagolóanyag-, szállítási és mindenekelőtt az energiaköltségek miatt.

A marcipánnal töltött csokoládégolyók receptjét Paul Fürst cukrász álmodta meg 1890-ben. Ő azonban nem védette le a Mozartkugeln nevet, ezért a bonbonokat több osztrák és külföldi cég is gyártja.

Az édességet kitaláló cukrász leszármazottjainak van egy cukrászdája a belvárosban, ahol a mai napig kézzel készítik ezt a desszertet az eredeti recept szerint. Paul Fürst nem védette le a Mozartkugeln nevet, ezért a bonbonokat több osztrák és külföldi cég is gyártja.

 


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.