Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét. Az eredeti készítő 2021-ben csődbe ment, azonbanis  egy évvel később újraindult a gyártás, viszont több probléma hátráltatta idáig a céget, ami ahhoz vezetett, hogy lehúzták a rolót, írta meg az Index  Kurier című osztrák lap nyomán.

A jó hír viszont az, hogy bár Ausztriában befejeződött az édesség előállítása, de várhatóan a szomszédos országokban – Lengyelországban és Csehországban – folytatódik tovább a Mozart golyók guroló vonulása.

A Mondelez édesipari vállalat bezárta Salzburg külvárosában azt az üzemet, ahol 127 éven át készült a zeneszerző Mozartról elnevezett „Echten Salzburger Mozartkugel” − számolt be róla a Kurier című osztrák lap.

Ilyen kívül-belül a tökéletes Mozart golyó
Ilyen kívül-belül a tökéletes Mozart golyó
Fotó: Depositphotos

Mint írják,

az eredeti gyártó, a Salzburg Chocolate cég 2021-ben csődbe ment.

A fizetésképtelenségi eljárás megindítása után 2022 februárjában új tulajdonossal újraindult a gyártás, ami azonban drasztikusan visszaesett az erősen megnövekedett nyersanyag-, csomagolóanyag-, szállítási és mindenekelőtt az energiaköltségek miatt.

A marcipánnal töltött csokoládégolyók receptjét Paul Fürst cukrász álmodta meg 1890-ben. Ő azonban nem védette le a Mozartkugeln nevet, ezért a bonbonokat több osztrák és külföldi cég is gyártja.

Az édességet kitaláló cukrász leszármazottjainak van egy cukrászdája a belvárosban, ahol a mai napig kézzel készítik ezt a desszertet az eredeti recept szerint. Paul Fürst nem védette le a Mozartkugeln nevet, ezért a bonbonokat több osztrák és külföldi cég is gyártja.

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.