Kivágták a lazacét

A Budai Gourmet Fesztivál keretében rendezte meg a METRO Vevőakadémia az Első Országos Lazacbontó Bajnokságot. A versenyt a Cascade Étterem konyhafőnöke, Kiss Krisztián nyerte. 

A csaknem harminc vállalkozó szellemű versenyző (a nyílt bajnokságok szabályai szerint nem kategorizálták a versenyzőket) két elődöntőben döntötte el, kik vehetnek részt a bajnokság fináléjában.

A tíz döntőbe jutónak maximálisan nyolc perc állt rendelkezésére, hogy a verseny szabályai szerint filézzék lazacukat. Az első hazai lazacbontó bajnok Kiss Krisztián, a Cascade étterem séfje lett, aki jóval a szintidőn belül teljesítette a feladatot és a szakmai zsűritől a legmagasabb pontszámot kapta. (A versenykiírás szerint nem csak az időeredmény, hanem a munka minősége, és a lazac gazdaságos feldolgozása is értékelési szempont volt.) A legjobb eredmény büszke tulajdonosa a Marine Harvest jóvoltából egy két főre szóló négy napos norvég utat nyert, melynek részeként megtekintheti Európa egyik legnagyobb lazac farmját. A második helyezett Ámon Attila (Tigris Étterem és Borbár) a harmadik Olivier Marchand (Château Visz) lett.

"Igazából nem készültem a versenyre, csak tegnap döntöttem el, hogy kihasználva az alkalmat, hogy éppen szabadnapos vagyok, kipróbálom tudásomat. Nem vagyok izgulós típus, több versenyen is indultam már, de azért a döntő előtt egy kicsit már megemelkedett az adrenalinszintem, hiszen szenzációs kollégákkal szállhattam versenybe. Nagyon örülök a győzelmemnek, és érdeklődéssel várom a norvégiai utazást, és a látogatást a lazacfarmon" - mondta a győztes Kiss Krisztián a Vendég&Hotel kérdésére.

(Tekintse meg képgalériánkat a versenyről. Foto: Kolbe Gábor)


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.