Kiváló borok érkeztek a Winelovers Rizlingtesztre

Az őszi borkóstoló- és fesztiválszezon egyik fénypontjának ígérkezik az 2017 októberében immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstoló. Bár a rendezvényen egyértelműen hazánk egyik legnépszerűbb fehérbora áll a középpontban, vendégszereplőként a közel 200 tétel között számos rajnai rizling is kóstolható lesz.

Hazánkban kb. 4.000 hektáron terem olaszrizling; a szőlőfajtából készült borok elsősorban a Balaton környékéhez (Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Somló) köthetők, ám több hazai borvidéken is készülnek kiváló olaszrizlingek – így például Neszmélyen, ahol a rendezvény főszponzora, a Kamocsay Ákos Prémium Borok borcsalád is dolgozik a fajtával, nem is akármilyen minőségben.

Az október 7-én, szombaton 14.00 órától a Hotel Corinthia Budapestben megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstoló kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az egyes borvidékeken készülő borokat a vendégek összehasonlítsák, a különböző stílusokkal behatóbban megismerkedjenek, a friss, reduktív alapboroktól a terroir sajátosságait a legszebben megmutató dűlőszelektált olaszrizlingekig és a késői szüretelésű desszertborokig újabb és újabb arcait ismerjék meg ennek a népszerű, ám sok esetben félreismert fajtának.

A Badacsonyi borvidék 17, Balatonfüred-Csopak pedig 16 borászattal képviselteti magát – az utóbbi régióból a Rizling Generáció 10 pincészete mutatja be legjobb tételeit. A tavalyi évben a Balatoni Kör szervezésében debütált BalatonBor márka aktuális évjáratát több mint 10 pincészet borán keresztül lehet feltérképezni. Köztudott, hogy Somló különleges talaja és mikroklímája egészen egyedi karaktert ad az itteni boroknak – és bár a juhfark a borvidék zászlósbora, most 10 somlói borászat megmutatja, hogy a „somlóiság” az olaszrizlingnek is jól áll.

A hűvösebb klímát a Mátrai borvidék és Eger, valamint két felvidéki pincészet képviseli – érdemes megtapasztalni az innen érkező tételek sajátosságait is. Mivel a „rizling” szó mindkét szőlőfajtát takarhatja – bár az olaszrizling és a rajnai rizling nincsenek rokonságban – a rendezvényen arra is lehetőség nyílik, hogy a két fajta sajátosságait akár egyazon pincészettől, egymás mellett kóstolva fedezhessék fel a látogatók.

A borokkal való intenzívebb ismerkedést a Borkollégium ingyenes pop-up school előadásai is megkönnyítik: a borászok vezetésével indított villámkurzusok négy különböző témában nyújtanak ismeretszerzési lehetőséget, természetesen kóstolással egybekötve. Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője elmondta: „Az idei Olaszrizling Október több szempontból is különleges: ez a rendezvény lesz ugyanis a Winelovers történetének 50. borkóstolója. Szeptember 21-én a Rizlingek harca már ízelítőt adott a két szőlőfajta borának izgalmas világából – most azonban négyszer annyi tétellel várjuk a vendégeket, így érdemes ezen a szombati napon több órát is rászánni a kóstolásra, a borászokkal való beszélgetésekre.”

Melyik hazánk tíz legjobb olaszrizlingje és rajnai rizlingje?

Immár hagyomány, hogy a Nagykóstolókat szervező Winelovers a kóstolót megelőző borteszt során a 10 legjobb olaszrizlinget és 10 legjobb rajnai rizlinget is kiválasztja.

A szeptember 22-én lezajlott vakkóstolón közel 100 tételt bírált el a nemzetközi borakadémikusokból álló zsűri. Az erős mezőnyben sok esetben csak századpontok döntöttek a végső sorrendről, és több olyan bor már nem fért be a Top 10-es listába, amely a pontszáma alapján egy borversenyen aranyérmet kapott volna.

 

TOP 10 olaszrizling

1. Kamocsay Sós-hegy Olaszrizling 2015

2. Figula Öreghegy 2015

3-4. St. Donát Slikker Olaszrizling 2015

3-4. A'Capella Badacsonyi Olaszrizling 2015

5. Laposa 4HEGY 2016

6-7. Figula Lőcze 2015

6-7. St. Donát Csopak Hegybor 2015

8-9. Feind Olaszrizling 2016

8-9.Movino Rizling Vlassky 2015

10. Laposa Selection Olaszrizling 2015

 

TOP 10 rajnai rizling

1. Bencze Családi Birtok Venus 2015

2. Gilvesy Tarányi Rajnai Rizling 2015

3-4. Cseri Pincészet Pannonhalmi Rajnai Rizling 2015

3-4. Laposa Rizling2 2016

5. Movino Rizling Rynsky 2013

6. Folly Rajnai Rizling 2016

7-8. Movino Rizling Rynsky 2015

7-8. Skrabski Rajnai Rizling 2016

9-10. Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior 2016

9-10. Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling 2016

Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.