A pulykáknak rossz hír, az ágazat képviselőinek jó érkezett

A Magyar Pulykaszövetség adatai alapján tovább csökkent a pulykahús iránti kereslet hazánkban, egyben folytatódott a piaci koncentráció, ám a globális hatások pozitív trendeket vetítenek előre. A globális húsfogyasztás folyamatosan növekszik, a jelenlegi volumen, 345 millió kilogrammal, csaknem ötszöröse az 1960-as értéknek.

A világélelmezésben a baromfihúsnak megkérdőjelezhetetlen a szerepe, amely átvette az elsőséget a sertéshústól 2019-ben. Mindezek a folyamatok a pulykahús esetében is pozitív növekedési kilátásokat jelentenek, mind hazánkban, mind globálisan. Piacelemzés a Magyar Pulykaszövetségtől Clay Burrows (Aviagen Turkey Ltd. ügyvezető igazgató) előadásának felhasználásával...

Nagy átalakulás időszakában van a teljes nemzetközi pulyka szektor, amelynek fő mozgatórugói között van egyrészt az élelmiszeripari termék iránti kereslet-, valamint az állattenyésztés körülményeinek megváltozása. Ami továbbra sem változik az az év vége jelentősége: a pulykahús fő értékesítési időszaka közeleg hazánkban és a nagyvilágban is, benne az egyik legjelentősebb pulykás nappal, a kulturális hagyományokat is ápoló Hálaadás ünnepével, valamint a Karácsonnyal.

Csökkenő kereskedelmi volumen az EU-ban, Észak-Afrika beelőz


Fotó: Depositphotos

Erre az időszakra tevődik a fő kereskedési volumen is, amely az elmúlt 7 éves időtartamot tekintve az EU legnagyobb pulykahús piacain (ideértve Nagy-Britanniát is), összességében csökkenő pályát mutat: egyedül Spanyolországban növekedett évről évre, míg Lengyelországban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Nagy-Britanniában is csökken az élőállat telepítési mennyiség – ennek mértéke országonként eltérő. Ebbe a csoportba tartozik Magyarország is, ahol szintén kevesebb a 2023-as telepítési mennyiség, mint azt megelőzően. A pulykahús világtérképére felkerült az észak-afrikai régió is, ahol pedig pozitív a pulykahús mérlege.

Mindent összevetve az EU-ban két nemzet lett a zászlóvivő: Lengyelország és Spanyolország, amely termelési volumenben is nagyokká váltak, emellett fogyasztásban is növekedtek.

Az USA, köszöni jól van

A világ legnagyobb pulykás nemzete továbbra is az USA: 2023-ban az éves egy főre jutó fogyasztás 6,7 kg volt, és ez érték maradt 2024-ben is. Az Egyesült Államok pulykatermelése 2023-ban nőtt, megszakítva az ötéves, egymást követő csökkenő negyedévek sorozatát – mindezt az madárinfluenza-járványok közepette, ami nemcsak a kínáltra, hanem a termelők gazdasági helyzetére is negatívan hatott.

Szakértők szerint a kereslet javulása leginkább az alacsonyabb takarmányköltségeknek köszönhető, amely olcsóbbá tette a fogyasztók számára a pulykahúst.

A nagyobb kereslet pedig segíti a termelőket abban, hogy a korábban elvesztett piaci részesedésüket visszaszerezzék. Az USA pulykatermelése tavaly 6%-kal bővült, elérve 2,5 milliárd kg-ot (ez a késztermékekre vonatkozik, nem a nyers húsra).

Az USA pulykahús termelési mennyisége (konyhakész termékek)

 

 
   

év

ezer tonna

%-os változás

   

2018

2,7

 

   

2019

2,6

-1%

   

2020

2,6

-1%

   

2021

2,5

-3%

   

2022

2,4

-6%

   

2023

2,5

6%

   
 

Magyarországon a pulykaágazat most éledezik

A korábban világ élvonalába tartozó egy főre jutó magyar pulykahúsfogyasztás évek óta az EU-átlag mennyiségére (3,7 kg / fő / év) zsugorodott, tehát stabilizálódott e tekintetben a helyzetünk. A piaci koncentráció továbbra is tart, ezzel együtt a piaci szereplők szintjén a hatékonyságnövelés van most napirenden: számos, a fenntarthatóságot és állatjólétet célzó fejlesztés indult el, valamint több termék kategóriában innoválnak, hogy kövessék a fogyasztói igényeket.

A kilátásokat illetően a Magyar Pulykaszövetség úgy látja, hogy az export a jövőben is az ágazat egyik fő növekedési potenciálja lehet, így többek között a dél-kelet-ázsiai piacokat is célozzák.

Emellett a muszlim országok piacai is potenciális felvevők lehetnek, hiszen a vallási előírások tiltják a sertéshús fogyasztást, ugyanakkor hatalmas és folyamatosan növekvő fogyasztói bázisról van szó.

A Szövetség azzal kalkulál, hogy itthon a kereslet a jó minőségű és biztonságos húsfélék iránt továbbra is megmarad, ami a pulykahús számára értékes pozíciót jelent.

 


Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.
A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében

A spanyolok törvényt alkottak az élelmiszer-pazarlás megfékezése érdekében 

A dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyisége jelenleg úgy 1,2 millió tonna.
Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról

Újabb hírek a szlovákiai száj- és körömfájásjárványról 

A magyar határhoz közeli Dunaszerdahelyi járásban március 21-től rendkívüli állapotot hirdettek ki. Tömegsírok kialakítását fontolgatják.
Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban

Tavaszi tekercsből nyári – gasztrokaland az Eötvös Gimnáziumban 

Tavaszi tekercskészítő versenyre hívták a főváros egyik legelitebb gimnáziumának, az Eötvös József Gimnázium diákjait március 22-én, szombaton.
Bezár Bécs ikonikus magyar étterme

Bezár Bécs ikonikus magyar étterme  

Ősszel végleg bezárja kapuit a bécsi magyar közösség egyik ikonikus találkozóhelye, az „Ilona Stüberl“ étterem.
Új Executive Chef a Kempinskiben

Új Executive Chef a Kempinskiben 

Bárdos Péter az ötcsillagos szálloda új Executive Chéfje, aki Lévay Ádámot váltja ebben a pozícióban.
Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt

Szlovákiában száj- és körömfájásjárvány – leölik a teljes érintett állományt 

A járványos eseteket a magyar határhoz közeli déli területeken találták.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.