Az észak-amerikai séfek közreműködésével készült online szakácskönyv ötven receptjének alapanyagai azok a konyhai hulladékok, amiket már egyébként kidobnánk, adja hírül a forbes.hu portál.
A könyv arra szeretne rávilágítani, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejtőznek például a banánhéjban, a retek zöldjében, vagy akár a kidobásra szánt csirkecsontokban is, és ezekből még mennyi mindent lehet kihozni, írják a könyv szerzői az előszóban.
Nemcsak receptekből áll a könyv
- Az ötven recept között a desszertektől kezdve a főételig szinte minden típusú fogás megtalálható. A receptgyűjteményben olyan alapanyagokat is felhasználnak, mint az almamag
- a répából, retekből, vagy fehérrépából kinövő levelek
- a banánhéj.
Az online könyvben arra is vannak ötletek, hogy mit kezdjünk azokkal a zöld hulladékokkal, amik már emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Olvashatunk például a komposztolásáról is. De sok más hasznos tanácsot is adnak:
- hogyan termesszünk a levágott zöldségvégekből új növényt
- hogyan használható a tojáshéj, mint vízkőoldó
- hogyan készítsünk uborka maradékból rovarriasztót?
A 111 oldalas Scrapsbook ingyenesen letölthető.
Forrás: IKEA / Forbes.hu