Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú éttermek kínálatában

A 95. ünnepi könyvhét tiszteletére, valamint a kortárs magyar irodalom népszerűsítésére a VakVarjú öt éttermének chefajánlatába kortárs magyar írók kedvenc ételei kerülnek fel az étlapra.

Öt VakVarjú étteremben (VakVarjú Csónakház, VakVarjú Buda, VakVarjú Újlipót, Vakvarjú Pest és VígVarjú) a 95. ünnepi könyvhét tiszteletére tavalyhoz hasonlóan kortárs magyar íróink kedvencei kerülnek fel a chefajánlatba az étteremcsaládra jellemző VakVarjús csavarral. Idén Leiner Laura, Lackfi János és Nyáry Krisztián adta „kölcsön” a varjaknak két-két kedvenc fogását.

B-j: Lackfi János, Leiner Laura és Nyáry Krisztián  / Fotó: VakVarjú
B-j: Lackfi János, Leiner Laura és Nyáry Krisztián / Fotó: VakVarjú

Nyáry Krisztián íróval már többször működött együtt a VakVarjú étteremcsalád. Néhány napja cégcsoportunk legújabb cukrászdájában, a Dobay BudaPartban Így ettek ők - magyar írók és ételeik című könyvéről mesélt vendégeinknek. Az ünnepi könyvhétnek évek óta otthont adó „könyvespolc”, a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó környékén több VakVarjú éttermünk található, amelyek „kamrájából”, azaz konyhájából számos lélegzetelállító fogást választhatnak vendégeink a kulturális forgatagra hangolódva. Arra biztatom vendégeinket, hogy a VakVarjú étteremcsalád egyébként is törzsvendégnek számító kortárs íróinak kedvenc fogásaiból is csipegessenek, ezzel ünnepelve az irodalom és a gasztronómia közötti erős kapcsolatot, a kulturális életet, az olvasást, a könyvhetet, és nem utolsósorban tehetséges kortárs magyar íróinkat! 

– mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

A vendégek június 5-étől folyamatosan kóstolhatják meg a VakVarjú éttermek új chefajánlatában a kortárs magyar írók kedvenceit.

Vegetáriánius „ham&burger” chedarral, portobello gombával és az édes ananászos-kókuszos süti - Leiner Laura kedvencei

Nem vagyok vegetáriánus, de nagyon szeretem a húsmentes fogásokat, az éttermekben is mindig ilyeneket választok magamnak. A gasztronómia nagyon fontos az életemben, csak akkor nem írok, amikor eszem. A gyümölcsök közül az ananász az, amit bármikor meg tudok enni, magától értetődött, hogy ez a fő alapanyaga kedvenc desszertemnek - csokival. 

– mondta Leiner Laura.

Nyáry töltött kelkáposzta sok csomborral és a mikszáthi palócleves - Nyáry Krisztián kedvencei

Hetente egyszer télen-nyáron meg tudom enni a töltött káposztát. Ez a fogás a magyar gasztrokultúra egyik fontos étele, legalább 400 éve fogyasztjuk, nem véletlenül számos egykori és kortárs magyar író kedvence. Sokféleképpen szeretem a töltött káposztát, nyáron a könnyedebb verziót részesítem előnyben, sok csomborral, pirospaprika nélkül. Örülök, hogy ezt a „Nyáryas” káposztát tudják megkóstolni a VakVarjú vendégei, amiben a cserkészkolbász adja meg azt a plusz ízt, ami teljessé teszi a fogást. A palóclevest azért választottam kedvencemnek, mert a 19. század egyik jellegzetes magyar étele, sokan szeretik, és irodalomtörténeti kapcsolata is van Mikszáth Kálmánnal.

– mesélte Nyáry Krisztián.

Indiai Lackfipecsenye és a melegséget árasztó kápiapaprika - Lackfi János kedvencei

Igazi meglepetés volt, hogy pont indiai módra készítették el a VakVarjú chefjei kedvenc csirkecombfilémet és sült zöldségeimet, mert a harmadik gyermekem hamarosan egy indiai fiúhoz megy férjhez. Apró lakodalom lesz Indiában, pár száz vendéggel, nem tart tovább egy hétnél a lagzi! Életmódváltásban vagyok a tavaly karácsonyi szívrohamom óta, ezért lett csupa szívbarát alapanyagból elkészítve kedvenc főfogásom. Kedvenc előételem zászlóshajója pedig a bükkfán füstölt friss gomolya mellett a vargányás kápiakrém, nagyon szeretem az erdélyi és bolgár konyha eme remekét. 

– mondta Lackfi János.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.