Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú éttermek kínálatában

A 95. ünnepi könyvhét tiszteletére, valamint a kortárs magyar irodalom népszerűsítésére a VakVarjú öt éttermének chefajánlatába kortárs magyar írók kedvenc ételei kerülnek fel az étlapra.

Öt VakVarjú étteremben (VakVarjú Csónakház, VakVarjú Buda, VakVarjú Újlipót, Vakvarjú Pest és VígVarjú) a 95. ünnepi könyvhét tiszteletére tavalyhoz hasonlóan kortárs magyar íróink kedvencei kerülnek fel a chefajánlatba az étteremcsaládra jellemző VakVarjús csavarral. Idén Leiner Laura, Lackfi János és Nyáry Krisztián adta „kölcsön” a varjaknak két-két kedvenc fogását.

B-j: Lackfi János, Leiner Laura és Nyáry Krisztián  / Fotó: VakVarjú
B-j: Lackfi János, Leiner Laura és Nyáry Krisztián / Fotó: VakVarjú

Nyáry Krisztián íróval már többször működött együtt a VakVarjú étteremcsalád. Néhány napja cégcsoportunk legújabb cukrászdájában, a Dobay BudaPartban Így ettek ők - magyar írók és ételeik című könyvéről mesélt vendégeinknek. Az ünnepi könyvhétnek évek óta otthont adó „könyvespolc”, a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó környékén több VakVarjú éttermünk található, amelyek „kamrájából”, azaz konyhájából számos lélegzetelállító fogást választhatnak vendégeink a kulturális forgatagra hangolódva. Arra biztatom vendégeinket, hogy a VakVarjú étteremcsalád egyébként is törzsvendégnek számító kortárs íróinak kedvenc fogásaiból is csipegessenek, ezzel ünnepelve az irodalom és a gasztronómia közötti erős kapcsolatot, a kulturális életet, az olvasást, a könyvhetet, és nem utolsósorban tehetséges kortárs magyar íróinkat! 

– mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

A vendégek június 5-étől folyamatosan kóstolhatják meg a VakVarjú éttermek új chefajánlatában a kortárs magyar írók kedvenceit.

Vegetáriánius „ham&burger” chedarral, portobello gombával és az édes ananászos-kókuszos süti - Leiner Laura kedvencei

Nem vagyok vegetáriánus, de nagyon szeretem a húsmentes fogásokat, az éttermekben is mindig ilyeneket választok magamnak. A gasztronómia nagyon fontos az életemben, csak akkor nem írok, amikor eszem. A gyümölcsök közül az ananász az, amit bármikor meg tudok enni, magától értetődött, hogy ez a fő alapanyaga kedvenc desszertemnek - csokival. 

– mondta Leiner Laura.

Nyáry töltött kelkáposzta sok csomborral és a mikszáthi palócleves - Nyáry Krisztián kedvencei

Hetente egyszer télen-nyáron meg tudom enni a töltött káposztát. Ez a fogás a magyar gasztrokultúra egyik fontos étele, legalább 400 éve fogyasztjuk, nem véletlenül számos egykori és kortárs magyar író kedvence. Sokféleképpen szeretem a töltött káposztát, nyáron a könnyedebb verziót részesítem előnyben, sok csomborral, pirospaprika nélkül. Örülök, hogy ezt a „Nyáryas” káposztát tudják megkóstolni a VakVarjú vendégei, amiben a cserkészkolbász adja meg azt a plusz ízt, ami teljessé teszi a fogást. A palóclevest azért választottam kedvencemnek, mert a 19. század egyik jellegzetes magyar étele, sokan szeretik, és irodalomtörténeti kapcsolata is van Mikszáth Kálmánnal.

– mesélte Nyáry Krisztián.

Indiai Lackfipecsenye és a melegséget árasztó kápiapaprika - Lackfi János kedvencei

Igazi meglepetés volt, hogy pont indiai módra készítették el a VakVarjú chefjei kedvenc csirkecombfilémet és sült zöldségeimet, mert a harmadik gyermekem hamarosan egy indiai fiúhoz megy férjhez. Apró lakodalom lesz Indiában, pár száz vendéggel, nem tart tovább egy hétnél a lagzi! Életmódváltásban vagyok a tavaly karácsonyi szívrohamom óta, ezért lett csupa szívbarát alapanyagból elkészítve kedvenc főfogásom. Kedvenc előételem zászlóshajója pedig a bükkfán füstölt friss gomolya mellett a vargányás kápiakrém, nagyon szeretem az erdélyi és bolgár konyha eme remekét. 

– mondta Lackfi János.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.