Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú éttermek kínálatában

A 95. ünnepi könyvhét tiszteletére, valamint a kortárs magyar irodalom népszerűsítésére a VakVarjú öt éttermének chefajánlatába kortárs magyar írók kedvenc ételei kerülnek fel az étlapra.

Öt VakVarjú étteremben (VakVarjú Csónakház, VakVarjú Buda, VakVarjú Újlipót, Vakvarjú Pest és VígVarjú) a 95. ünnepi könyvhét tiszteletére tavalyhoz hasonlóan kortárs magyar íróink kedvencei kerülnek fel a chefajánlatba az étteremcsaládra jellemző VakVarjús csavarral. Idén Leiner Laura, Lackfi János és Nyáry Krisztián adta „kölcsön” a varjaknak két-két kedvenc fogását.

B-j: Lackfi János, Leiner Laura és Nyáry Krisztián  / Fotó: VakVarjú
B-j: Lackfi János, Leiner Laura és Nyáry Krisztián / Fotó: VakVarjú

Nyáry Krisztián íróval már többször működött együtt a VakVarjú étteremcsalád. Néhány napja cégcsoportunk legújabb cukrászdájában, a Dobay BudaPartban Így ettek ők - magyar írók és ételeik című könyvéről mesélt vendégeinknek. Az ünnepi könyvhétnek évek óta otthont adó „könyvespolc”, a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó környékén több VakVarjú éttermünk található, amelyek „kamrájából”, azaz konyhájából számos lélegzetelállító fogást választhatnak vendégeink a kulturális forgatagra hangolódva. Arra biztatom vendégeinket, hogy a VakVarjú étteremcsalád egyébként is törzsvendégnek számító kortárs íróinak kedvenc fogásaiból is csipegessenek, ezzel ünnepelve az irodalom és a gasztronómia közötti erős kapcsolatot, a kulturális életet, az olvasást, a könyvhetet, és nem utolsósorban tehetséges kortárs magyar íróinkat! 

– mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

A vendégek június 5-étől folyamatosan kóstolhatják meg a VakVarjú éttermek új chefajánlatában a kortárs magyar írók kedvenceit.

Vegetáriánius „ham&burger” chedarral, portobello gombával és az édes ananászos-kókuszos süti - Leiner Laura kedvencei

Nem vagyok vegetáriánus, de nagyon szeretem a húsmentes fogásokat, az éttermekben is mindig ilyeneket választok magamnak. A gasztronómia nagyon fontos az életemben, csak akkor nem írok, amikor eszem. A gyümölcsök közül az ananász az, amit bármikor meg tudok enni, magától értetődött, hogy ez a fő alapanyaga kedvenc desszertemnek - csokival. 

– mondta Leiner Laura.

Nyáry töltött kelkáposzta sok csomborral és a mikszáthi palócleves - Nyáry Krisztián kedvencei

Hetente egyszer télen-nyáron meg tudom enni a töltött káposztát. Ez a fogás a magyar gasztrokultúra egyik fontos étele, legalább 400 éve fogyasztjuk, nem véletlenül számos egykori és kortárs magyar író kedvence. Sokféleképpen szeretem a töltött káposztát, nyáron a könnyedebb verziót részesítem előnyben, sok csomborral, pirospaprika nélkül. Örülök, hogy ezt a „Nyáryas” káposztát tudják megkóstolni a VakVarjú vendégei, amiben a cserkészkolbász adja meg azt a plusz ízt, ami teljessé teszi a fogást. A palóclevest azért választottam kedvencemnek, mert a 19. század egyik jellegzetes magyar étele, sokan szeretik, és irodalomtörténeti kapcsolata is van Mikszáth Kálmánnal.

– mesélte Nyáry Krisztián.

Indiai Lackfipecsenye és a melegséget árasztó kápiapaprika - Lackfi János kedvencei

Igazi meglepetés volt, hogy pont indiai módra készítették el a VakVarjú chefjei kedvenc csirkecombfilémet és sült zöldségeimet, mert a harmadik gyermekem hamarosan egy indiai fiúhoz megy férjhez. Apró lakodalom lesz Indiában, pár száz vendéggel, nem tart tovább egy hétnél a lagzi! Életmódváltásban vagyok a tavaly karácsonyi szívrohamom óta, ezért lett csupa szívbarát alapanyagból elkészítve kedvenc főfogásom. Kedvenc előételem zászlóshajója pedig a bükkfán füstölt friss gomolya mellett a vargányás kápiakrém, nagyon szeretem az erdélyi és bolgár konyha eme remekét. 

– mondta Lackfi János.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.