Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Az étteremcsalád a 96. Ünnepi Könyvhét tiszteletére a már megszokott különleges séfajánlattal készült: kortárs magyar szerzők, Saly Noémi, Orvos-Tóth Noémi és Kiss Noémi kedvencei találkoznak Jókai Mór legendás ízlésvilágával – természetesen egy kis VakVarjú-csavarral fűszerezve.

A VakVarjú séfcsapata olyan menüsorral készült, amit nemcsak olvasni jó az étlapon, hanem kóstolni is élmény lesz. Mindezt a Jókai 200 emlékév ihlette – a séfajánlatot az 1825-ben született nagy magyar mesemondó köré komponálták.

A három Noémi: Orvos-Tóth Noémi, Kiss Noémi és Saly Noémi
A három Noémi: Orvos-Tóth Noémi, Kiss Noémi és Saly Noémi
Fotó: VakVarjú

„Amikor VakVarjú Törzsvendégprogramunk áprilisi Jókai-vacsoraestjén az íróóriás és a reformkor kedvenc fogásait álmodtuk tányérra, még mi sem gondoltuk, hogy ekkora sikert arat majd a francia zellertatár, a vaddisznó orjaleves – ami Laborfalvi Róza vendégváró specialitásai között volt számon tartva – és a dobostorta. De aratott – és amit ennyire szeretnek a vendégek, no meg Jókai, azt vétek lenne visszaűzni konyhánk mélyére” – fogalmazott Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

A főételeket ezúttal három kortárs magyar írónő — Saly Noémi, Orvos-Tóth Noémi és Kiss Noémi — kedvenc fogásai inspirálták, akik névrokonai Az arany ember című Jókai regény hősnőjének, Noéminek.

A séfek pedig megálmodták ezeknek a fogásoknak a VakVarjú-változatát – így született meg a könyvheti menüsor főételekben gazdag fejezete.

Vajhalsteak citrusos gremolata-val és zöldspárgával – Saly Noémi kedvence

„Ha tehetném, a spárgát is spárgával enném – annyira szeretem. Most ráadásul szezonja is van, nem volt hát kérdés, hogy köretként ott a helye a választott fogásomban. A hal szintén nagy kedvencem – csak pucolni nem szeretem. Ezért jó vendéglőben szinte mindig halat választok: nem nekem kell vesződnöm vele, és abban is biztos lehetek, hogy tökéletesen van elkészítve” – mondta Saly Noémi.

Saly Noémi kedvence, a Vajhalsteak
Saly Noémi kedvence, a Vajhalsteak
Fotó: VakVarjú

Ropogós mandulás bundában sült pisztrángfilé nizzai salátával – Kiss Noémi kedvence

„Kedvenc főételem a mandulával szórt pisztráng, salátaágyon, fűszerekkel és krumplival. Azért is esett a választásom éppen a halra, mert sok szálon kötődöm hozzá: szeretek úszni, halat sütni, a családommal a Duna mellett élünk, egyik kedves hobbim a horgászat. Ráadásul két legutóbbi könyvem témája is vízhez kapcsolódik” – mondta Kiss Noémi.

Grillezett hátszínsteak szarvasgombás zöldborsmártással – Orvos-Tóth Noémi kedvence

Orvos-Tóth Noémi
Orvos-Tóth Noémi
Fotó: VakVarjú

Világéletemben húspárti voltam, egyik legnagyobb kedvencem a szarvasgombával megbolondított steak, bébi-zöldség körettel. Nagyon örülök, hogy a VakVarjú séfjei ilyen izgalmas módon készítették el ezt a fogást. Terveim szerint a könyvhét után életmódváltásba kezdek – részben a lányom hatására, aki már hosszú ideje vegetáriánus –, ezért fokozatosan el fogom hagyni a húst– mesélte Orvos-Tóth Noémi.


Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.