Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Az étteremcsalád a 96. Ünnepi Könyvhét tiszteletére a már megszokott különleges séfajánlattal készült: kortárs magyar szerzők, Saly Noémi, Orvos-Tóth Noémi és Kiss Noémi kedvencei találkoznak Jókai Mór legendás ízlésvilágával – természetesen egy kis VakVarjú-csavarral fűszerezve.

A VakVarjú séfcsapata olyan menüsorral készült, amit nemcsak olvasni jó az étlapon, hanem kóstolni is élmény lesz. Mindezt a Jókai 200 emlékév ihlette – a séfajánlatot az 1825-ben született nagy magyar mesemondó köré komponálták.

A három Noémi: Orvos-Tóth Noémi, Kiss Noémi és Saly Noémi
A három Noémi: Orvos-Tóth Noémi, Kiss Noémi és Saly Noémi
Fotó: VakVarjú

„Amikor VakVarjú Törzsvendégprogramunk áprilisi Jókai-vacsoraestjén az íróóriás és a reformkor kedvenc fogásait álmodtuk tányérra, még mi sem gondoltuk, hogy ekkora sikert arat majd a francia zellertatár, a vaddisznó orjaleves – ami Laborfalvi Róza vendégváró specialitásai között volt számon tartva – és a dobostorta. De aratott – és amit ennyire szeretnek a vendégek, no meg Jókai, azt vétek lenne visszaűzni konyhánk mélyére” – fogalmazott Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

A főételeket ezúttal három kortárs magyar írónő — Saly Noémi, Orvos-Tóth Noémi és Kiss Noémi — kedvenc fogásai inspirálták, akik névrokonai Az arany ember című Jókai regény hősnőjének, Noéminek.

A séfek pedig megálmodták ezeknek a fogásoknak a VakVarjú-változatát – így született meg a könyvheti menüsor főételekben gazdag fejezete.

Vajhalsteak citrusos gremolata-val és zöldspárgával – Saly Noémi kedvence

„Ha tehetném, a spárgát is spárgával enném – annyira szeretem. Most ráadásul szezonja is van, nem volt hát kérdés, hogy köretként ott a helye a választott fogásomban. A hal szintén nagy kedvencem – csak pucolni nem szeretem. Ezért jó vendéglőben szinte mindig halat választok: nem nekem kell vesződnöm vele, és abban is biztos lehetek, hogy tökéletesen van elkészítve” – mondta Saly Noémi.

Saly Noémi kedvence, a Vajhalsteak
Saly Noémi kedvence, a Vajhalsteak
Fotó: VakVarjú

Ropogós mandulás bundában sült pisztrángfilé nizzai salátával – Kiss Noémi kedvence

„Kedvenc főételem a mandulával szórt pisztráng, salátaágyon, fűszerekkel és krumplival. Azért is esett a választásom éppen a halra, mert sok szálon kötődöm hozzá: szeretek úszni, halat sütni, a családommal a Duna mellett élünk, egyik kedves hobbim a horgászat. Ráadásul két legutóbbi könyvem témája is vízhez kapcsolódik” – mondta Kiss Noémi.

Grillezett hátszínsteak szarvasgombás zöldborsmártással – Orvos-Tóth Noémi kedvence

Orvos-Tóth Noémi
Orvos-Tóth Noémi
Fotó: VakVarjú

Világéletemben húspárti voltam, egyik legnagyobb kedvencem a szarvasgombával megbolondított steak, bébi-zöldség körettel. Nagyon örülök, hogy a VakVarjú séfjei ilyen izgalmas módon készítették el ezt a fogást. Terveim szerint a könyvhét után életmódváltásba kezdek – részben a lányom hatására, aki már hosszú ideje vegetáriánus –, ezért fokozatosan el fogom hagyni a húst– mesélte Orvos-Tóth Noémi.


Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.