A VakVarjú séfcsapata olyan menüsorral készült, amit nemcsak olvasni jó az étlapon, hanem kóstolni is élmény lesz. Mindezt a Jókai 200 emlékév ihlette – a séfajánlatot az 1825-ben született nagy magyar mesemondó köré komponálták.
Fotó: VakVarjú
„Amikor VakVarjú Törzsvendégprogramunk áprilisi Jókai-vacsoraestjén az íróóriás és a reformkor kedvenc fogásait álmodtuk tányérra, még mi sem gondoltuk, hogy ekkora sikert arat majd a francia zellertatár, a vaddisznó orjaleves – ami Laborfalvi Róza vendégváró specialitásai között volt számon tartva – és a dobostorta. De aratott – és amit ennyire szeretnek a vendégek, no meg Jókai, azt vétek lenne visszaűzni konyhánk mélyére” – fogalmazott Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.
A főételeket ezúttal három kortárs magyar írónő — Saly Noémi, Orvos-Tóth Noémi és Kiss Noémi — kedvenc fogásai inspirálták, akik névrokonai Az arany ember című Jókai regény hősnőjének, Noéminek.
A séfek pedig megálmodták ezeknek a fogásoknak a VakVarjú-változatát – így született meg a könyvheti menüsor főételekben gazdag fejezete.
Vajhalsteak citrusos gremolata-val és zöldspárgával – Saly Noémi kedvence
„Ha tehetném, a spárgát is spárgával enném – annyira szeretem. Most ráadásul szezonja is van, nem volt hát kérdés, hogy köretként ott a helye a választott fogásomban. A hal szintén nagy kedvencem – csak pucolni nem szeretem. Ezért jó vendéglőben szinte mindig halat választok: nem nekem kell vesződnöm vele, és abban is biztos lehetek, hogy tökéletesen van elkészítve” – mondta Saly Noémi.
Fotó: VakVarjú
Ropogós mandulás bundában sült pisztrángfilé nizzai salátával – Kiss Noémi kedvence
„Kedvenc főételem a mandulával szórt pisztráng, salátaágyon, fűszerekkel és krumplival. Azért is esett a választásom éppen a halra, mert sok szálon kötődöm hozzá: szeretek úszni, halat sütni, a családommal a Duna mellett élünk, egyik kedves hobbim a horgászat. Ráadásul két legutóbbi könyvem témája is vízhez kapcsolódik” – mondta Kiss Noémi.
Grillezett hátszínsteak szarvasgombás zöldborsmártással – Orvos-Tóth Noémi kedvence
Fotó: VakVarjú
Világéletemben húspárti voltam, egyik legnagyobb kedvencem a szarvasgombával megbolondított steak, bébi-zöldség körettel. Nagyon örülök, hogy a VakVarjú séfjei ilyen izgalmas módon készítették el ezt a fogást. Terveim szerint a könyvhét után életmódváltásba kezdek – részben a lányom hatására, aki már hosszú ideje vegetáriánus –, ezért fokozatosan el fogom hagyni a húst– mesélte Orvos-Tóth Noémi.