A nevezők közel harmada új versenyző, termékeik számára az idei az első megmérettetés. A szakmai zsűri által az első körben kiválasztott pékáruk kerültek be a sajtónyilvános második fordulóba.
A teremben frissen sült kenyér illata lengedez miközben figyelmesen körbejárunk a sokféle kenyér között. A versenyasztalokon egymás mellett sorakoznak a hagyomány és az innováció csodái: ropogós héjú, világosabb és sötétebb cipók, díszes sétálósütemények, szebbnél szebb kenyerek és újragondolt alkotások váltják egymást.
Fotó: Magyar Pékszövetség
A Szent István napi Kenyérverseny nemcsak szakmai mérce és nemcsak pékáruk versengenek, hanem gondolatok, hagyomány és jövőképek egyvelege.
És bár a döntés a szakmai zsűri kezében van, mi nézők is kicsit részesei lehetünk a folyamatnak és legalább a bírálat idejére elmerülhettünk ebben az ízekből és illatokból szőtt történetekben.
„Mindannyian tudjuk, hogy a kenyér nem csupán egy mindennapi élelmiszer, hanem sokkal több annál: jelkép, hagyomány, és sokak számára a pékmesterség legnemesebb kifejeződése. Ma nem csupán egy versenyen vagyunk jelen, hanem egy ünnepen is, ahol a hagyomány és az innováció egyszerre kerül az asztalra.”
– mondta köszöntő beszédében Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a 2025. június 4-én megrendezésre kerülő XIV. Szent István napi Kenyérverseny II. fordulójának bírálatán.
Az elmúlt években több száz kiváló termék érkezett be a versenyre. „Ezek a kenyerek és péksütemények egytől egyig azt üzenik: a magyar kenyérkultúra él, fejlődik és képes megújulni. A mai esemény is ennek a bizonyítéka.” – tette hozzá a Pékszövetség elnöke.
Fotó: Magyar Pékszövetség
A szakmai versenyen nemcsak Pékszövetség tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhatott. A megméretés egyre népszerűbb, idén közel 70 terméket neveztek 3 kategóriába. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriába 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Sétáló sütemény kategóriába 9 cég küldte el 13 termékét. A benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.
A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő „Szent István napi kenyér”, ahol olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.
Fotó: Magyar Pékszövetség
Az „Innovatív kenyér” kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználása szintén elvárás volt.
A „Sétáló sütemény” kategóriájának követelményei a frissesség, dekoratív megjelenés, valamint könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság. A szerkezeti tulajdonságok – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre – is figyelt a bíráló során a sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező bíráló bizottság.
Fotó: Magyar Pékszövetség
A közel 70 benevezett terméket két fordulóban értékelte a zsűri: az első körben anonim zsűrizéssel választották ki a legjobb termékeket, amelyek a mai sajtónyilvános második fordulóban szerepelnek és amelyek közül a pártatlanság és az objektív értékelés érdekében ismét ismét anonim módon, regisztrációs sorszám alapján bírálják el, hogy melyik a legkiemelkedőbb termék.
A zsűri az összhatás, az alapanyagminőség, a technológia és az esztétikum alapján dönt.
A három kategóriában összesen 30 termék jutott tovább a második fordulóba: a Szent István-napi kenyér és az innovatív kenyér kategóriában 9–9, míg a sétálósütemények között 12 versenymunka várja a zsűri értékelését.
Fotó: Magyar Pékszövetség
A verseny második fordulója után a kategóriák győzteseit a nyár közepén hirdetik ki. A Szent István-napi kenyér nyertese 500 000 forintos díjban, az innovatív kenyér győztese 300 000, míg a sétálósütemény kategória legjobbja 200 000 forint pénzjutalomban részesül.
Az elismerés azonban nem csupán anyagi természetű.
A nyertes termékek receptúráját nyilvánossá teszik azon pékségek számára, akik vállalják az egységes minőség és szigorú előírások betartását.
A győztes kenyerek és sütemények először a Magyar Ízek Utcájában mutatkoznak be, ahol bárki megkóstolhatja és megvásárolhatja őket.
Fotó: SZT
A Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér kategória zsűritagjai sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek. Az elnöki feladatokat Ilonka Boldizsár, a Világ Pék-és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja látta el, míg a Sétáló sütemények kategóriájában a zsűri elnöke Gyenge Katalin, a balatonkenesei Katica Pékség, Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje, a Magyar Pékszövetség Fejér-Komárom megye régiójának korábbi elnöke volt.