Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

A Magyar Pékszövetség által kiírt kétfordulós szakmai versenyre közel 70 pékárut neveztek három versenykategóriába a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások.

A nevezők közel harmada új versenyző, termékeik számára az idei az első megmérettetés. A szakmai zsűri által az első körben kiválasztott pékáruk kerültek be a sajtónyilvános második fordulóba.

A teremben frissen sült kenyér illata lengedez miközben figyelmesen körbejárunk a sokféle kenyér között. A versenyasztalokon egymás mellett sorakoznak a hagyomány és az innováció csodái: ropogós héjú, világosabb és sötétebb cipók, díszes sétálósütemények, szebbnél szebb kenyerek és újragondolt alkotások váltják egymást.


Fotó: Magyar Pékszövetség

A Szent István napi Kenyérverseny nemcsak szakmai mérce és nemcsak pékáruk versengenek, hanem gondolatok, hagyomány és jövőképek egyvelege.

És bár a döntés a szakmai zsűri kezében van, mi nézők is kicsit részesei lehetünk a folyamatnak és legalább a bírálat idejére elmerülhettünk ebben az ízekből és illatokból szőtt történetekben.

„Mindannyian tudjuk, hogy a kenyér nem csupán egy mindennapi élelmiszer, hanem sokkal több annál: jelkép, hagyomány, és sokak számára a pékmesterség legnemesebb kifejeződése. Ma nem csupán egy versenyen vagyunk jelen, hanem egy ünnepen is, ahol a hagyomány és az innováció egyszerre kerül az asztalra.”

– mondta köszöntő beszédében Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a 2025. június 4-én megrendezésre kerülő XIV. Szent István napi Kenyérverseny II. fordulójának bírálatán.

Az elmúlt években több száz kiváló termék érkezett be a versenyre. „Ezek a kenyerek és péksütemények egytől egyig azt üzenik: a magyar kenyérkultúra él, fejlődik és képes megújulni. A mai esemény is ennek a bizonyítéka.” – tette hozzá a Pékszövetség elnöke.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke
Fotó: Magyar Pékszövetség

A szakmai versenyen nemcsak Pékszövetség tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhatott. A megméretés egyre népszerűbb, idén közel 70 terméket neveztek 3 kategóriába. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriába 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Sétáló sütemény kategóriába 9 cég küldte el 13 termékét. A benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.

A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő „Szent István napi kenyér”, ahol olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.


Fotó: Magyar Pékszövetség

Az „Innovatív kenyér” kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználása szintén elvárás volt.

A „Sétáló sütemény” kategóriájának követelményei a frissesség, dekoratív megjelenés, valamint könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság. A szerkezeti tulajdonságok – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre – is figyelt a bíráló során a sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező bíráló bizottság.


Fotó: Magyar Pékszövetség

A közel 70 benevezett terméket két fordulóban értékelte a zsűri: az első körben anonim zsűrizéssel választották ki a legjobb termékeket, amelyek a mai sajtónyilvános második fordulóban szerepelnek és amelyek közül a pártatlanság és az objektív értékelés érdekében ismét ismét anonim módon, regisztrációs sorszám alapján bírálják el, hogy melyik a legkiemelkedőbb termék.

A zsűri az összhatás, az alapanyagminőség, a technológia és az esztétikum alapján dönt.

A három kategóriában összesen 30 termék jutott tovább a második fordulóba: a Szent István-napi kenyér és az innovatív kenyér kategóriában 9–9, míg a sétálósütemények között 12 versenymunka várja a zsűri értékelését.


Fotó: Magyar Pékszövetség

A verseny második fordulója után a kategóriák győzteseit a nyár közepén hirdetik ki. A Szent István-napi kenyér nyertese 500 000 forintos díjban, az innovatív kenyér győztese 300 000, míg a sétálósütemény kategória legjobbja 200 000 forint pénzjutalomban részesül.

Az elismerés azonban nem csupán anyagi természetű.

A nyertes termékek receptúráját nyilvánossá teszik azon pékségek számára, akik vállalják az egységes minőség és szigorú előírások betartását.

A győztes kenyerek és sütemények először a Magyar Ízek Utcájában mutatkoznak be, ahol bárki megkóstolhatja és megvásárolhatja őket.


Fotó: SZT

A Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér kategória zsűritagjai sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek. Az elnöki feladatokat Ilonka Boldizsár, a Világ Pék-és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja látta el, míg a Sétáló sütemények kategóriájában a zsűri elnöke Gyenge Katalin, a balatonkenesei Katica Pékség, Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje, a Magyar Pékszövetség Fejér-Komárom megye régiójának korábbi elnöke volt.

 


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.