Közétkeztetők az élelmiszer-biztonságról és a higiéniáról

Közétkeztetők az élelmiszer-biztonságról és a higiéniáról

Regionális szakmai fórumot tartott Zalaegerszegen a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a térségből érkezett intézményi élelmezésvezetők részvételével. A KÖZSZÖV elnöke, Rózsás Anikó a szövetség munkájáról, törekvéseiről tájékoztatta a megjelenteket. Többek között megemlítette: a szakma egyet nem értésével kivették az Országos Képzési Jegyzékből az élelmezésvezető szakképzettséget, s a számos különféle tanfolyamokon történő képzés nem megnyugtató, nem garantálja a minőséget. 
Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője a GHPről, magyarul a "jó higiéniai gyakorlatról" , és az ezzel kapcsolatos hazai szabályozásról tartott előadást. Mint elmondta, az élelmiszer-biztonságot nagyon sok hatás befolyásolja, a gazdasági érdektől a környezetvédelmen át a hagyományokig. A problémákat részben gondatlanság, részben tudatlanság okozza, nagyobb gond, hogy megnövekedett a tudatosan elkövetett szabálytalanságok száma, és nem ritka az élelmiszer-bűnözésként értékelhető cselekmény. A hatóságoknak mindezekkel a kihívásokkal szembe kell nézniük. 
Megjegyezte, az országban 114 ezer élelmező egység működik, ezek mintegy fele a vendéglátásban. Az osztályvezető a területet szabályozó 62/201 l-es VM-rendelet alapján ismertette a fontosabb közétkeztetési követelményeket. 
Dr. Szabó Enikő, helyettes országos tiszti főorvos a közétkeztetési rendeletről szólt. Többek között elmondta, a szakemberek az ÁNTSZ 201 l-es táplálkozási ajánlásából kaptak segítséget a munkájukhoz, de az megszűnt, és azóta nagyon hiányzik az etalon, a minta. Ezért készül egy új jogszabály, közétkeztetési rendelet, de még mindig nem lépett hatályba. 
A fórumon Némedi József mesterszakács halas receptejeiből kaptak ötleteket az élelmezésvezetők, a hal gyakoribb felhasználásához.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.