Közétkeztetők az élelmiszer-biztonságról és a higiéniáról

Közétkeztetők az élelmiszer-biztonságról és a higiéniáról

Regionális szakmai fórumot tartott Zalaegerszegen a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a térségből érkezett intézményi élelmezésvezetők részvételével. A KÖZSZÖV elnöke, Rózsás Anikó a szövetség munkájáról, törekvéseiről tájékoztatta a megjelenteket. Többek között megemlítette: a szakma egyet nem értésével kivették az Országos Képzési Jegyzékből az élelmezésvezető szakképzettséget, s a számos különféle tanfolyamokon történő képzés nem megnyugtató, nem garantálja a minőséget. 
Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője a GHPről, magyarul a "jó higiéniai gyakorlatról" , és az ezzel kapcsolatos hazai szabályozásról tartott előadást. Mint elmondta, az élelmiszer-biztonságot nagyon sok hatás befolyásolja, a gazdasági érdektől a környezetvédelmen át a hagyományokig. A problémákat részben gondatlanság, részben tudatlanság okozza, nagyobb gond, hogy megnövekedett a tudatosan elkövetett szabálytalanságok száma, és nem ritka az élelmiszer-bűnözésként értékelhető cselekmény. A hatóságoknak mindezekkel a kihívásokkal szembe kell nézniük. 
Megjegyezte, az országban 114 ezer élelmező egység működik, ezek mintegy fele a vendéglátásban. Az osztályvezető a területet szabályozó 62/201 l-es VM-rendelet alapján ismertette a fontosabb közétkeztetési követelményeket. 
Dr. Szabó Enikő, helyettes országos tiszti főorvos a közétkeztetési rendeletről szólt. Többek között elmondta, a szakemberek az ÁNTSZ 201 l-es táplálkozási ajánlásából kaptak segítséget a munkájukhoz, de az megszűnt, és azóta nagyon hiányzik az etalon, a minta. Ezért készül egy új jogszabály, közétkeztetési rendelet, de még mindig nem lépett hatályba. 
A fórumon Némedi József mesterszakács halas receptejeiből kaptak ötleteket az élelmezésvezetők, a hal gyakoribb felhasználásához.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.