Közétkeztetők az élelmiszer-biztonságról és a higiéniáról

Közétkeztetők az élelmiszer-biztonságról és a higiéniáról

Regionális szakmai fórumot tartott Zalaegerszegen a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a térségből érkezett intézményi élelmezésvezetők részvételével. A KÖZSZÖV elnöke, Rózsás Anikó a szövetség munkájáról, törekvéseiről tájékoztatta a megjelenteket. Többek között megemlítette: a szakma egyet nem értésével kivették az Országos Képzési Jegyzékből az élelmezésvezető szakképzettséget, s a számos különféle tanfolyamokon történő képzés nem megnyugtató, nem garantálja a minőséget. 
Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője a GHPről, magyarul a "jó higiéniai gyakorlatról" , és az ezzel kapcsolatos hazai szabályozásról tartott előadást. Mint elmondta, az élelmiszer-biztonságot nagyon sok hatás befolyásolja, a gazdasági érdektől a környezetvédelmen át a hagyományokig. A problémákat részben gondatlanság, részben tudatlanság okozza, nagyobb gond, hogy megnövekedett a tudatosan elkövetett szabálytalanságok száma, és nem ritka az élelmiszer-bűnözésként értékelhető cselekmény. A hatóságoknak mindezekkel a kihívásokkal szembe kell nézniük. 
Megjegyezte, az országban 114 ezer élelmező egység működik, ezek mintegy fele a vendéglátásban. Az osztályvezető a területet szabályozó 62/201 l-es VM-rendelet alapján ismertette a fontosabb közétkeztetési követelményeket. 
Dr. Szabó Enikő, helyettes országos tiszti főorvos a közétkeztetési rendeletről szólt. Többek között elmondta, a szakemberek az ÁNTSZ 201 l-es táplálkozási ajánlásából kaptak segítséget a munkájukhoz, de az megszűnt, és azóta nagyon hiányzik az etalon, a minta. Ezért készül egy új jogszabály, közétkeztetési rendelet, de még mindig nem lépett hatályba. 
A fórumon Némedi József mesterszakács halas receptejeiből kaptak ötleteket az élelmezésvezetők, a hal gyakoribb felhasználásához.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.