Regionális szakmai fórumot tartott Zalaegerszegen a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a térségből érkezett intézményi élelmezésvezetők részvételével. A KÖZSZÖV elnöke, Rózsás Anikó a szövetség munkájáról, törekvéseiről tájékoztatta a megjelenteket. Többek között megemlítette: a szakma egyet nem értésével kivették az Országos Képzési Jegyzékből az élelmezésvezető szakképzettséget, s a számos különféle tanfolyamokon történő képzés nem megnyugtató, nem garantálja a minőséget.
Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője a GHPről, magyarul a "jó higiéniai gyakorlatról" , és az ezzel kapcsolatos hazai szabályozásról tartott előadást. Mint elmondta, az élelmiszer-biztonságot nagyon sok hatás befolyásolja, a gazdasági érdektől a környezetvédelmen át a hagyományokig. A problémákat részben gondatlanság, részben tudatlanság okozza, nagyobb gond, hogy megnövekedett a tudatosan elkövetett szabálytalanságok száma, és nem ritka az élelmiszer-bűnözésként értékelhető cselekmény. A hatóságoknak mindezekkel a kihívásokkal szembe kell nézniük.
Megjegyezte, az országban 114 ezer élelmező egység működik, ezek mintegy fele a vendéglátásban. Az osztályvezető a területet szabályozó 62/201 l-es VM-rendelet alapján ismertette a fontosabb közétkeztetési követelményeket.
Dr. Szabó Enikő, helyettes országos tiszti főorvos a közétkeztetési rendeletről szólt. Többek között elmondta, a szakemberek az ÁNTSZ 201 l-es táplálkozási ajánlásából kaptak segítséget a munkájukhoz, de az megszűnt, és azóta nagyon hiányzik az etalon, a minta. Ezért készül egy új jogszabály, közétkeztetési rendelet, de még mindig nem lépett hatályba.
A fórumon Némedi József mesterszakács halas receptejeiből kaptak ötleteket az élelmezésvezetők, a hal gyakoribb felhasználásához.
Közétkeztetők az élelmiszer-biztonságról és a higiéniáról
Közétkeztetők az élelmiszer-biztonságról és a higiéniáról

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.