Regionális szakmai fórumot tartott Zalaegerszegen a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a térségből érkezett intézményi élelmezésvezetők részvételével. A KÖZSZÖV elnöke, Rózsás Anikó a szövetség munkájáról, törekvéseiről tájékoztatta a megjelenteket. Többek között megemlítette: a szakma egyet nem értésével kivették az Országos Képzési Jegyzékből az élelmezésvezető szakképzettséget, s a számos különféle tanfolyamokon történő képzés nem megnyugtató, nem garantálja a minőséget.
Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője a GHPről, magyarul a "jó higiéniai gyakorlatról" , és az ezzel kapcsolatos hazai szabályozásról tartott előadást. Mint elmondta, az élelmiszer-biztonságot nagyon sok hatás befolyásolja, a gazdasági érdektől a környezetvédelmen át a hagyományokig. A problémákat részben gondatlanság, részben tudatlanság okozza, nagyobb gond, hogy megnövekedett a tudatosan elkövetett szabálytalanságok száma, és nem ritka az élelmiszer-bűnözésként értékelhető cselekmény. A hatóságoknak mindezekkel a kihívásokkal szembe kell nézniük.
Megjegyezte, az országban 114 ezer élelmező egység működik, ezek mintegy fele a vendéglátásban. Az osztályvezető a területet szabályozó 62/201 l-es VM-rendelet alapján ismertette a fontosabb közétkeztetési követelményeket.
Dr. Szabó Enikő, helyettes országos tiszti főorvos a közétkeztetési rendeletről szólt. Többek között elmondta, a szakemberek az ÁNTSZ 201 l-es táplálkozási ajánlásából kaptak segítséget a munkájukhoz, de az megszűnt, és azóta nagyon hiányzik az etalon, a minta. Ezért készül egy új jogszabály, közétkeztetési rendelet, de még mindig nem lépett hatályba.
A fórumon Némedi József mesterszakács halas receptejeiből kaptak ötleteket az élelmezésvezetők, a hal gyakoribb felhasználásához.
Közétkeztetők az élelmiszer-biztonságról és a higiéniáról
Közétkeztetők az élelmiszer-biztonságról és a higiéniáról
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.