Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Február 17-én megkezdődött a Hunyadi téri vásárcsarnok teljes belső felújítása, amely során nemcsak a piac modernizálása a cél, hanem egy közösségi tér kialakítása is. Az átalakítás az Archikon építésziroda tervei alapján valósul meg, és várhatóan két évig tart.

Első lépésként az őstermelői piac mellett, valamint a Szófia utcai oldalon egy rövidebb szakaszon kerítéseket állít fel a kivitelező és megkezdi az ideiglenes árusító helyekhez szükséges közművek kiépítését. Az ideiglenes piac kialakítása után, júliustól már itt működnek a csarnok jelenlegi árusai, olvasható a terézvárosi polgármester közösségi oldalán. és hangsúlyozta, hogy a cél egy olyan piac létrehozása, ahol a vásárlás mellett közösségi élmények is várják a látogatókat.

A Czigler Győző tervei alapján 1897-ben épült és műemléki védelem alatt álló vásárcsarnok állapota az évtizedek során folyamatosan romlott, különösen a II. világháború után. Az 1980-as évek végén ugyan állagmegóvási munkákat végeztek rajta, de teljes körű felújítására nem került sor.


Fotó: Terézváros Facebook oldala

Az elmúlt évtizedekben több terv is született az épület átalakítására: az egyik szerint szupermarket és mélygarázs kialakítására került volna sor, ám ezek végül nem valósultak meg. 2019-ben a homlokzat teljesen megújult, de a belső tér érintetlen maradt, írja a welovebudapest.com.

„A most lezárult közbeszerzés eredményeként a csarnokot nettó 2,92 milliárd forintért a Magyar Építő Zrt. és az Épkar Zrt. konzorciuma újítja fel 2025-27-ben teljes mértékben önkormányzati forrásból, a munkákat pedig a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. koordinálja.”

A munkát széles körű lakossági egyeztetés előzte meg, a terveket pedig a Budapestért díjjal kitüntetett Archikon építésziroda készítette, miután megnyerte a közbeszerzési pályázatot, írják.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.