Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Február 17-én megkezdődött a Hunyadi téri vásárcsarnok teljes belső felújítása, amely során nemcsak a piac modernizálása a cél, hanem egy közösségi tér kialakítása is. Az átalakítás az Archikon építésziroda tervei alapján valósul meg, és várhatóan két évig tart.

Első lépésként az őstermelői piac mellett, valamint a Szófia utcai oldalon egy rövidebb szakaszon kerítéseket állít fel a kivitelező és megkezdi az ideiglenes árusító helyekhez szükséges közművek kiépítését. Az ideiglenes piac kialakítása után, júliustól már itt működnek a csarnok jelenlegi árusai, olvasható a terézvárosi polgármester közösségi oldalán. és hangsúlyozta, hogy a cél egy olyan piac létrehozása, ahol a vásárlás mellett közösségi élmények is várják a látogatókat.

A Czigler Győző tervei alapján 1897-ben épült és műemléki védelem alatt álló vásárcsarnok állapota az évtizedek során folyamatosan romlott, különösen a II. világháború után. Az 1980-as évek végén ugyan állagmegóvási munkákat végeztek rajta, de teljes körű felújítására nem került sor.


Fotó: Terézváros Facebook oldala

Az elmúlt évtizedekben több terv is született az épület átalakítására: az egyik szerint szupermarket és mélygarázs kialakítására került volna sor, ám ezek végül nem valósultak meg. 2019-ben a homlokzat teljesen megújult, de a belső tér érintetlen maradt, írja a welovebudapest.com.

„A most lezárult közbeszerzés eredményeként a csarnokot nettó 2,92 milliárd forintért a Magyar Építő Zrt. és az Épkar Zrt. konzorciuma újítja fel 2025-27-ben teljes mértékben önkormányzati forrásból, a munkákat pedig a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. koordinálja.”

A munkát széles körű lakossági egyeztetés előzte meg, a terveket pedig a Budapestért díjjal kitüntetett Archikon építésziroda készítette, miután megnyerte a közbeszerzési pályázatot, írják.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.