Krúdy húslevese és töltött dagadó luxuskivitelben

Bemutatkozott a sajtó képviselőinek a VIRTU étterem - amit láttunk és kóstoltunk, minden várakozást felülmúlt. Most élményeink következnek, képekben.

A VIRTU Restaurant konyháját a 26 éves Lendvai Levente vezeti, aki az Arany Kaviár étteremből érkezett a MOL Campus torony tetejére - most személyesen mutatta be az étterem emblematikus ételeit és személyes történetekkel fűszerezve kínálta az est résztvevői számára, melyek között főszerkesztőnk, Vágó Ágnes is jelen volt.

„Amit mi nyújtunk, ezek az otthon és a szeretet ízei, melyek egy pici melegséget hoznak az életünkbe. Nekem az évek folyamán nagyon sok ötletem gyűlt össze, úgy érzem, hogy ezen a helyen ezeket meg tudom valósítani. Úgy találtunk egymásra, a VIRTU-koncepció, az én eddigi munkám és a teljes vendéglátó csapat, ami számomra mesébe illő. Nincs olyan elvárás, hogy megfeleljünk a budapesti gastro trendnek - bátor lenne azt mondani, hogy inkább mi szeretnénk alakítani azt?” - hangzott el a séf bevezetőjében.

BÁRKONCEPCIÓ:

A bartender, Steier Máté korábban a Boutiq Bar csapatában dolgozott. A VIRTU bárjába egy érthető koncepciót álmodott.

A signature koktélok megalkotásánál szempont volt, hogy ahol lehet, ott valahogy jelenjen meg a magyarság. A jelenlegi trendnek megfelelően nagy hangsúlyt kapott az alkoholmentes és az alacsony alkohol tartalmú választék is. A bárkínálatot külön barfood kínálat teszi teljessé. Itt a séf, Lendvai Levente szabadabban mozgott, és fúziós ételeket is alkotott, mint a kacsatoast negroni majonézzal.



A KÓSTOLT ÉTELEK:

Bródy Sándor kedvenc káposztás pogácsája / A pogácsa, melyet Bródy és Krúdy az anekdota szerint a Margit-szigeten ücsörögve falatozgatott. A VIRTU séfje lilakáposztával készíti.

Káposztaleves / A régió szinte minden konyhája ismeri valamilyen verzióban. Nem hiányozhatott valamilyen formában az étlapról.

Hideg báránysült, lencsesaláta, konfitált fokhagyma / A séf édesanyjának családi receptje. Az étel, amit mindig Szilveszter másnapján fogyasztott a család. A szilveszteri lencséből félretettek egy adagot, abból tudott másnapra ízletes fogás készülni.



Krúdy húslevese: főtt marha stefánia, főtt marhanyelv, velős csont, répák, póréhagyma, zöldborsó, grízgaluska, fondant burgonya csicsókával, tejszínes spenót, tormás sárga cékla, mustár / Az étel minden része egyszerre érkezik az asztalra. A sorrendet nem határozza meg a séf, a vendégek döntik el, hogyan fognak hozzá. Ez is olyan étel, amit Levente nagymamája, anyukája és most már ő is így készít. Egy recept, ami nemzedékek óta öröklődik.



Töltött sertésdagadó, burgonyapüré, római saláta / A séf édesapja hentes volt, így Levente otthonról hozza a készségét és az igényét annak, hogy egy állat minél többféle részét készítsük el ízletesen. A dagadót a vasárnapi templom előtt tették be a sütőbe, amikor pedig hazaértek, már csak az utolsó simítások maradtak. Ez a fogás, melyben a magyar hagyomány tökéletesen megjelenik.

Vargabéles, málna-cseresznye sorbet, aranymazsola / Egy klasszikus magyar desszert, melyet nagyon kevés hazai étterem tart étlapján. Két személy számára elegendő adag érkezik, az aranymazsolát külön csészében szolgálják fel.

Forrás: VIRTU


Új fejezet a VakVarjú történetében

Új fejezet a VakVarjú történetében  

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.