Krúdy húslevese és töltött dagadó luxuskivitelben

Bemutatkozott a sajtó képviselőinek a VIRTU étterem - amit láttunk és kóstoltunk, minden várakozást felülmúlt. Most élményeink következnek, képekben.

A VIRTU Restaurant konyháját a 26 éves Lendvai Levente vezeti, aki az Arany Kaviár étteremből érkezett a MOL Campus torony tetejére - most személyesen mutatta be az étterem emblematikus ételeit és személyes történetekkel fűszerezve kínálta az est résztvevői számára, melyek között főszerkesztőnk, Vágó Ágnes is jelen volt.

„Amit mi nyújtunk, ezek az otthon és a szeretet ízei, melyek egy pici melegséget hoznak az életünkbe. Nekem az évek folyamán nagyon sok ötletem gyűlt össze, úgy érzem, hogy ezen a helyen ezeket meg tudom valósítani. Úgy találtunk egymásra, a VIRTU-koncepció, az én eddigi munkám és a teljes vendéglátó csapat, ami számomra mesébe illő. Nincs olyan elvárás, hogy megfeleljünk a budapesti gastro trendnek - bátor lenne azt mondani, hogy inkább mi szeretnénk alakítani azt?” - hangzott el a séf bevezetőjében.

BÁRKONCEPCIÓ:

A bartender, Steier Máté korábban a Boutiq Bar csapatában dolgozott. A VIRTU bárjába egy érthető koncepciót álmodott.

A signature koktélok megalkotásánál szempont volt, hogy ahol lehet, ott valahogy jelenjen meg a magyarság. A jelenlegi trendnek megfelelően nagy hangsúlyt kapott az alkoholmentes és az alacsony alkohol tartalmú választék is. A bárkínálatot külön barfood kínálat teszi teljessé. Itt a séf, Lendvai Levente szabadabban mozgott, és fúziós ételeket is alkotott, mint a kacsatoast negroni majonézzal.



A KÓSTOLT ÉTELEK:

Bródy Sándor kedvenc káposztás pogácsája / A pogácsa, melyet Bródy és Krúdy az anekdota szerint a Margit-szigeten ücsörögve falatozgatott. A VIRTU séfje lilakáposztával készíti.

Káposztaleves / A régió szinte minden konyhája ismeri valamilyen verzióban. Nem hiányozhatott valamilyen formában az étlapról.

Hideg báránysült, lencsesaláta, konfitált fokhagyma / A séf édesanyjának családi receptje. Az étel, amit mindig Szilveszter másnapján fogyasztott a család. A szilveszteri lencséből félretettek egy adagot, abból tudott másnapra ízletes fogás készülni.



Krúdy húslevese: főtt marha stefánia, főtt marhanyelv, velős csont, répák, póréhagyma, zöldborsó, grízgaluska, fondant burgonya csicsókával, tejszínes spenót, tormás sárga cékla, mustár / Az étel minden része egyszerre érkezik az asztalra. A sorrendet nem határozza meg a séf, a vendégek döntik el, hogyan fognak hozzá. Ez is olyan étel, amit Levente nagymamája, anyukája és most már ő is így készít. Egy recept, ami nemzedékek óta öröklődik.



Töltött sertésdagadó, burgonyapüré, római saláta / A séf édesapja hentes volt, így Levente otthonról hozza a készségét és az igényét annak, hogy egy állat minél többféle részét készítsük el ízletesen. A dagadót a vasárnapi templom előtt tették be a sütőbe, amikor pedig hazaértek, már csak az utolsó simítások maradtak. Ez a fogás, melyben a magyar hagyomány tökéletesen megjelenik.

Vargabéles, málna-cseresznye sorbet, aranymazsola / Egy klasszikus magyar desszert, melyet nagyon kevés hazai étterem tart étlapján. Két személy számára elegendő adag érkezik, az aranymazsolát külön csészében szolgálják fel.

Forrás: VIRTU


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.