Krúdy húslevese és töltött dagadó luxuskivitelben

Bemutatkozott a sajtó képviselőinek a VIRTU étterem - amit láttunk és kóstoltunk, minden várakozást felülmúlt. Most élményeink következnek, képekben.

A VIRTU Restaurant konyháját a 26 éves Lendvai Levente vezeti, aki az Arany Kaviár étteremből érkezett a MOL Campus torony tetejére - most személyesen mutatta be az étterem emblematikus ételeit és személyes történetekkel fűszerezve kínálta az est résztvevői számára, melyek között főszerkesztőnk, Vágó Ágnes is jelen volt.

„Amit mi nyújtunk, ezek az otthon és a szeretet ízei, melyek egy pici melegséget hoznak az életünkbe. Nekem az évek folyamán nagyon sok ötletem gyűlt össze, úgy érzem, hogy ezen a helyen ezeket meg tudom valósítani. Úgy találtunk egymásra, a VIRTU-koncepció, az én eddigi munkám és a teljes vendéglátó csapat, ami számomra mesébe illő. Nincs olyan elvárás, hogy megfeleljünk a budapesti gastro trendnek - bátor lenne azt mondani, hogy inkább mi szeretnénk alakítani azt?” - hangzott el a séf bevezetőjében.

BÁRKONCEPCIÓ:

A bartender, Steier Máté korábban a Boutiq Bar csapatában dolgozott. A VIRTU bárjába egy érthető koncepciót álmodott.

A signature koktélok megalkotásánál szempont volt, hogy ahol lehet, ott valahogy jelenjen meg a magyarság. A jelenlegi trendnek megfelelően nagy hangsúlyt kapott az alkoholmentes és az alacsony alkohol tartalmú választék is. A bárkínálatot külön barfood kínálat teszi teljessé. Itt a séf, Lendvai Levente szabadabban mozgott, és fúziós ételeket is alkotott, mint a kacsatoast negroni majonézzal.



A KÓSTOLT ÉTELEK:

Bródy Sándor kedvenc káposztás pogácsája / A pogácsa, melyet Bródy és Krúdy az anekdota szerint a Margit-szigeten ücsörögve falatozgatott. A VIRTU séfje lilakáposztával készíti.

Káposztaleves / A régió szinte minden konyhája ismeri valamilyen verzióban. Nem hiányozhatott valamilyen formában az étlapról.

Hideg báránysült, lencsesaláta, konfitált fokhagyma / A séf édesanyjának családi receptje. Az étel, amit mindig Szilveszter másnapján fogyasztott a család. A szilveszteri lencséből félretettek egy adagot, abból tudott másnapra ízletes fogás készülni.



Krúdy húslevese: főtt marha stefánia, főtt marhanyelv, velős csont, répák, póréhagyma, zöldborsó, grízgaluska, fondant burgonya csicsókával, tejszínes spenót, tormás sárga cékla, mustár / Az étel minden része egyszerre érkezik az asztalra. A sorrendet nem határozza meg a séf, a vendégek döntik el, hogyan fognak hozzá. Ez is olyan étel, amit Levente nagymamája, anyukája és most már ő is így készít. Egy recept, ami nemzedékek óta öröklődik.



Töltött sertésdagadó, burgonyapüré, római saláta / A séf édesapja hentes volt, így Levente otthonról hozza a készségét és az igényét annak, hogy egy állat minél többféle részét készítsük el ízletesen. A dagadót a vasárnapi templom előtt tették be a sütőbe, amikor pedig hazaértek, már csak az utolsó simítások maradtak. Ez a fogás, melyben a magyar hagyomány tökéletesen megjelenik.

Vargabéles, málna-cseresznye sorbet, aranymazsola / Egy klasszikus magyar desszert, melyet nagyon kevés hazai étterem tart étlapján. Két személy számára elegendő adag érkezik, az aranymazsolát külön csészében szolgálják fel.

Forrás: VIRTU


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.