A leleményes, időtakarékos technika első elemeként egy éles pengével sekély, teljesen körbeérő (és a másik oldalon találkozó) bemetszést ejtünk a főzésre kiszemelt burgonyákon. Fontos, hogy mélységét tekintve a vágás minél inkább csak a krumpli héjára terjedjen ki. A pityókát ezután egy, már a platnin rostokoló lábasba helyezzük és a vízforralóból származó forró vízzel ellepjük a zöldséget. Az edény alatti tűzhelyet begyújtva készre főzzük a krumplit, és ezt követően a forró vizet egy másik lábasba öntjük a terményről. A krumplikra ezután pár másodpercig hideg vizet eresztünk, és állni hagyjuk, amíg puszta kézzel meg nem tudjuk fogni a zöldséget (nem tovább). Ha mindent jól csináltunk, az általunk ejtett bemetszések jól kivehetőek. Ragadjuk kézbe a burgonyákat és könnyedén húzzuk le róluk az immár két részletből álló héjukat. A krumplik elméletileg elég forrók maradnak a fogyasztáshoz, de igény szerint az előző edényben elmentett víz felhasználásával akár tovább is főzhetjük őket.
Videó:
{youtube|id=mbHeddAnrZs}