Krumplitárolásról profiknak

Ha mostanáig a hűtőben tároltuk a burgonyát, akkor valószínűleg nem tudjuk milyen is a krumpli igazi íze. A cikk a Huffington Post írása alapján készült.

Legtöbben, amikor hazatérünk a vásárlásból, a zöldségeket és gyümölcsöket gyorsan bepakoljuk a hűtőbe. Végül is érthető, hiszen ezek a friss termények romlandóak. Éppen csak annyi a bökkenő, hogy sok hasonló élelmiszer tárolásához nem éppen a frigó a legjobb hely.

A burgonyát, a hagymát és a paradicsomot például soha nem kellene besuvasztanunk a frizsiderbe.

Az Amerikai Burgonyatanács (United States Potato Board) szerint 45 Fahrenheit-fok (kb. 7 Celsius-fok) alatti tárolás esetén a krumpliban tartalmazott, természetes keményítő cukorrá alakul, amitől a pityóka nem csak, hogy édesebb lesz, de még el is színeződik. Márpedig nem igen szokott a hűtőszekrényben 40 Fahrenheit-fok (kb. 4,5 Celsius-fok) fölé kúszni a hőmérséklet. Éppen ezért jobb, ha egy, a hűtőn kívüli, hűvös és sötét helyen, papír-, vagy szellőző műanyagzacskóban raktározzuk el burgonyakészleteinket. A luk nélküli plasztiktasakba téve a kolompér megrohad, úgyhogy ezt a megoldást inkább hanyagoljuk.

Még valami: raktározás előtt soha ne mossuk meg a krumplit! Bárminemű felesleges nedvességtől kedvenc svábtökünk ugyancsak könnyen romlásnak indul. Majd csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük ki víznek a zöldséget!

Ha jól csináltuk, akár két-három hónapig is eláll a kolompér.

Bezony ám!


Fordítás/szerkesztés


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.