Krumplitárolásról profiknak

Ha mostanáig a hűtőben tároltuk a burgonyát, akkor valószínűleg nem tudjuk milyen is a krumpli igazi íze. A cikk a Huffington Post írása alapján készült.

Legtöbben, amikor hazatérünk a vásárlásból, a zöldségeket és gyümölcsöket gyorsan bepakoljuk a hűtőbe. Végül is érthető, hiszen ezek a friss termények romlandóak. Éppen csak annyi a bökkenő, hogy sok hasonló élelmiszer tárolásához nem éppen a frigó a legjobb hely.

A burgonyát, a hagymát és a paradicsomot például soha nem kellene besuvasztanunk a frizsiderbe.

Az Amerikai Burgonyatanács (United States Potato Board) szerint 45 Fahrenheit-fok (kb. 7 Celsius-fok) alatti tárolás esetén a krumpliban tartalmazott, természetes keményítő cukorrá alakul, amitől a pityóka nem csak, hogy édesebb lesz, de még el is színeződik. Márpedig nem igen szokott a hűtőszekrényben 40 Fahrenheit-fok (kb. 4,5 Celsius-fok) fölé kúszni a hőmérséklet. Éppen ezért jobb, ha egy, a hűtőn kívüli, hűvös és sötét helyen, papír-, vagy szellőző műanyagzacskóban raktározzuk el burgonyakészleteinket. A luk nélküli plasztiktasakba téve a kolompér megrohad, úgyhogy ezt a megoldást inkább hanyagoljuk.

Még valami: raktározás előtt soha ne mossuk meg a krumplit! Bárminemű felesleges nedvességtől kedvenc svábtökünk ugyancsak könnyen romlásnak indul. Majd csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük ki víznek a zöldséget!

Ha jól csináltuk, akár két-három hónapig is eláll a kolompér.

Bezony ám!


Fordítás/szerkesztés


Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.