Krumplitárolásról profiknak

Ha mostanáig a hűtőben tároltuk a burgonyát, akkor valószínűleg nem tudjuk milyen is a krumpli igazi íze. A cikk a Huffington Post írása alapján készült.

Legtöbben, amikor hazatérünk a vásárlásból, a zöldségeket és gyümölcsöket gyorsan bepakoljuk a hűtőbe. Végül is érthető, hiszen ezek a friss termények romlandóak. Éppen csak annyi a bökkenő, hogy sok hasonló élelmiszer tárolásához nem éppen a frigó a legjobb hely.

A burgonyát, a hagymát és a paradicsomot például soha nem kellene besuvasztanunk a frizsiderbe.

Az Amerikai Burgonyatanács (United States Potato Board) szerint 45 Fahrenheit-fok (kb. 7 Celsius-fok) alatti tárolás esetén a krumpliban tartalmazott, természetes keményítő cukorrá alakul, amitől a pityóka nem csak, hogy édesebb lesz, de még el is színeződik. Márpedig nem igen szokott a hűtőszekrényben 40 Fahrenheit-fok (kb. 4,5 Celsius-fok) fölé kúszni a hőmérséklet. Éppen ezért jobb, ha egy, a hűtőn kívüli, hűvös és sötét helyen, papír-, vagy szellőző műanyagzacskóban raktározzuk el burgonyakészleteinket. A luk nélküli plasztiktasakba téve a kolompér megrohad, úgyhogy ezt a megoldást inkább hanyagoljuk.

Még valami: raktározás előtt soha ne mossuk meg a krumplit! Bárminemű felesleges nedvességtől kedvenc svábtökünk ugyancsak könnyen romlásnak indul. Majd csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük ki víznek a zöldséget!

Ha jól csináltuk, akár két-három hónapig is eláll a kolompér.

Bezony ám!


Fordítás/szerkesztés


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.