Krumplitárolásról profiknak

Ha mostanáig a hűtőben tároltuk a burgonyát, akkor valószínűleg nem tudjuk milyen is a krumpli igazi íze. A cikk a Huffington Post írása alapján készült.

Legtöbben, amikor hazatérünk a vásárlásból, a zöldségeket és gyümölcsöket gyorsan bepakoljuk a hűtőbe. Végül is érthető, hiszen ezek a friss termények romlandóak. Éppen csak annyi a bökkenő, hogy sok hasonló élelmiszer tárolásához nem éppen a frigó a legjobb hely.

A burgonyát, a hagymát és a paradicsomot például soha nem kellene besuvasztanunk a frizsiderbe.

Az Amerikai Burgonyatanács (United States Potato Board) szerint 45 Fahrenheit-fok (kb. 7 Celsius-fok) alatti tárolás esetén a krumpliban tartalmazott, természetes keményítő cukorrá alakul, amitől a pityóka nem csak, hogy édesebb lesz, de még el is színeződik. Márpedig nem igen szokott a hűtőszekrényben 40 Fahrenheit-fok (kb. 4,5 Celsius-fok) fölé kúszni a hőmérséklet. Éppen ezért jobb, ha egy, a hűtőn kívüli, hűvös és sötét helyen, papír-, vagy szellőző műanyagzacskóban raktározzuk el burgonyakészleteinket. A luk nélküli plasztiktasakba téve a kolompér megrohad, úgyhogy ezt a megoldást inkább hanyagoljuk.

Még valami: raktározás előtt soha ne mossuk meg a krumplit! Bárminemű felesleges nedvességtől kedvenc svábtökünk ugyancsak könnyen romlásnak indul. Majd csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük ki víznek a zöldséget!

Ha jól csináltuk, akár két-három hónapig is eláll a kolompér.

Bezony ám!


Fordítás/szerkesztés


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.