Lecsapott a NAV

(MTI) - A gyanú szerint csaknem 160 millió forinttal károsította meg a költségvetést egy egri borászati cégcsoport fiktív számlázással, illetve állami támogatás jogtalan felhasználásával - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi regionális bűnügyi igazgatóságának sajtószóvivője az MTI-vel.

Kovács Dorina tájékoztatása szerint a telephelyre - amelyen öt egymással tulajdonosi átfedésben álló társaság osztozik - egyszerre csaptak le pénzügyi nyomozók, adórevizorok és pénzügyőrök.
A közlemény szerint a társaságok közös érdekeltségű vállalkozásokként működtek, különböző szálakkal kötődtek egymáshoz, például átfedés volt a cégek tulajdonosi körében. Eszközöket béreltek egymástól és vélhetően valótlan gazdasági eseményeket színlelve állítottak ki számlákat egymás között.
Volt például olyan számla, amelyet az egyik cég szőlőterülete megmunkálása címén fogadott be egy másiktól, holott a szerződéssel érintett területen a szőlőültetvényeket egy évvel korábban kivágták. Olyan számlákat is találtak a revizorok, amelyek termelő berendezések értékesítéséről, bérbeadásáról szóltak, miközben a számlák kiállítási időpontjában még nem is voltak az eladó cég birtokában ilyen eszközök - írta a sajtószóvivő.
A közlemény szerint a fiktív számlákkal okozott kár 103 millió forint. Ugyanakkor két cég állami támogatást is kapott termelőeszközök vásárlására, ezt az 55 millió forintot azonban nem a pályázatnak megfelelően használták fel.
Az eljárás során két embert gyanúsítottként hallgattak ki költségvetési csalás gyanúja miatt. Az okozott adóhiány fedezetéül a pénzügyi nyomozók mezőgazdasági gépeket és erjesztő tartályokat foglaltak 108 millió 500 ezer forint értékben - közölte a sajtószóvivő.

Forrás: MTI


Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.