Legjobbak közt a magyar speciality kávé

A magyar tulajdonú Bányai Speciality Coffee Concept, első európai vállalkozásként döntőbe jutott a kávétermelők legfontosabb nemzetközi megmérettetésén, a Cup of Excellence-en.

A verseny célja egyrészt a kivételes minőségű kávék felfedezése és elismerése, másrészt az átlátható és fair trade gyakorlatok elősegítése a kávétermelésben. A Cup of Excellence így 1999-es első megrendezése óta teljesen átírta a kávéipar szabályait a keményen dolgozó, ám korábban láthatatlan kávé-kistermelők helyzetbe hozásával. A legkiválóbb ízélményt adó kávékat ugyanis egy nemzetközi árverésen értékesítik, ahol a termelők gyakran kiemelkedően magas árat kapnak munkájukért.

Ebbe a körbe tartozik mostantól a Bányai Speciality Coffee Concept kávéja is több százezer kávé közül kitűnve.

A Cup of Excellence-re a 85 pont feletti lehet egyáltalán nevezni, majd több nemzeti forduló után minden ország 40 kávét delegálhat a nemzetközi versenyre, ahol a több százezer kávé közül szigorú zsűrizéssel választják ki a kategóriánkként tíz legjobbat, amelyek részt vehetnek a kávépörkölő vállalatok körében megrendezett, különleges árverésen.

 Tóth Sándor és Tóth Márk
Tóth Sándor és Tóth Márk
Fotó: Bányai Speciality Coffee Concep

A Bányai Speciality Coffee Concept szakemberei 2018-óta végeznek kávétermesztési és feldolgozási kutatásokat Costa Ricán. Farmjaik a Central Valley régióban, 1500 méter tengerszint feletti magasságban találhatók, ahol „Speciality” és „Excellent” minőségű kávékat termelnek.

A szakemberek, Tóth Sándor és Tóth Márk elmondták, hogy a díjazott Geisha fajtájú kávéjuk virágos, jázminos ízvilágú, amit trópusi gyümölcsös jegyek egészítenek ki.


Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.