Legjobbak közt a magyar speciality kávé

A magyar tulajdonú Bányai Speciality Coffee Concept, első európai vállalkozásként döntőbe jutott a kávétermelők legfontosabb nemzetközi megmérettetésén, a Cup of Excellence-en.

A verseny célja egyrészt a kivételes minőségű kávék felfedezése és elismerése, másrészt az átlátható és fair trade gyakorlatok elősegítése a kávétermelésben. A Cup of Excellence így 1999-es első megrendezése óta teljesen átírta a kávéipar szabályait a keményen dolgozó, ám korábban láthatatlan kávé-kistermelők helyzetbe hozásával. A legkiválóbb ízélményt adó kávékat ugyanis egy nemzetközi árverésen értékesítik, ahol a termelők gyakran kiemelkedően magas árat kapnak munkájukért.

Ebbe a körbe tartozik mostantól a Bányai Speciality Coffee Concept kávéja is több százezer kávé közül kitűnve.

A Cup of Excellence-re a 85 pont feletti lehet egyáltalán nevezni, majd több nemzeti forduló után minden ország 40 kávét delegálhat a nemzetközi versenyre, ahol a több százezer kávé közül szigorú zsűrizéssel választják ki a kategóriánkként tíz legjobbat, amelyek részt vehetnek a kávépörkölő vállalatok körében megrendezett, különleges árverésen.

 Tóth Sándor és Tóth Márk
Tóth Sándor és Tóth Márk
Fotó: Bányai Speciality Coffee Concep

A Bányai Speciality Coffee Concept szakemberei 2018-óta végeznek kávétermesztési és feldolgozási kutatásokat Costa Ricán. Farmjaik a Central Valley régióban, 1500 méter tengerszint feletti magasságban találhatók, ahol „Speciality” és „Excellent” minőségű kávékat termelnek.

A szakemberek, Tóth Sándor és Tóth Márk elmondták, hogy a díjazott Geisha fajtájú kávéjuk virágos, jázminos ízvilágú, amit trópusi gyümölcsös jegyek egészítenek ki.


Piacbővítésre készül a multi hazai érdekeltsége

Piacbővítésre készül a multi hazai érdekeltsége 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.