Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Az ízlések változatosak, a gyümölcsös, krémes, könnyed és csokis változatok mind népszerűek, és sokan nyitottak az újdonságokra is. A kísérletezőkedv ellenére a hagyományos torták továbbra is az abszolút kedvencek: az idén már 140. születésnapját ünneplő dobostorta végzett az élen, amelyet a Fekete-erdő, majd az Esterházy-torta követnek.

Minden negyedik magyar születésnapokkor szívesen süt, 44 százalékuk pedig bármilyen apróbb alkalmat megragad, hogy készítsen valami különlegeset. Persze akadnak olyanok is (28%), akik inkább a cukrászdák kínálatára bízzák magukat – ők gyakran a biztos minőség és a kényelem miatt teszik le a voksukat a vásárlás mellett. Kevesen vannak azok (3%), akik se nem készítenek, se nem vesznek tortákat, derül ki a TV Paprika felmérésének adatai alapján.

A 140 éves győztes
A 140 éves győztes
Fotó: Szeretlek Magyarország

Ízlés terén sok irány jelenik meg, ha tortákról van szó, nyitottak a magyarok az újdonságokra is. A gyümölcsös (67%) és krémes (65%) torták viszik a prímet, amit a magyarok kétharmada kedvel. Minden második válaszadó értékeli a könnyedebb változatokat is: a joghurtos és túrós torták a frissességükkel hódítanak, különösen, ha valaki nem vágyik túl nehéz desszertre. A tejszínes finomságok is kedveltek (41%), míg a csokirajongók számára a csupacsokis torta (35%) maga a mennyország. 14 százalék a sós ízeket sem zárja ki a torták világából.

A tévécsatorna felmérése alapján a magyarok kedvenc tortái 2025 márciusában:

  1. dobostorta
  2. Fekete-erdő torta
  3. Esterházy-torta
  4. oroszkrém torta
  5. őrség aranya torta
  6. csokoládétorta
  7. gesztenyetorta
  8. lúdláb torta
  9. puncstorta
  10. túrótorta
  11. Sacher-torta
  12. sajttorta
  13. citromtorta
  14. karamelltorta
  15. pisztáciatorta

*A TV Paprika csatorna online kérdőívét 2025 márciusában 511 válaszadó töltötte ki.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.