Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Az ízlések változatosak, a gyümölcsös, krémes, könnyed és csokis változatok mind népszerűek, és sokan nyitottak az újdonságokra is. A kísérletezőkedv ellenére a hagyományos torták továbbra is az abszolút kedvencek: az idén már 140. születésnapját ünneplő dobostorta végzett az élen, amelyet a Fekete-erdő, majd az Esterházy-torta követnek.

Minden negyedik magyar születésnapokkor szívesen süt, 44 százalékuk pedig bármilyen apróbb alkalmat megragad, hogy készítsen valami különlegeset. Persze akadnak olyanok is (28%), akik inkább a cukrászdák kínálatára bízzák magukat – ők gyakran a biztos minőség és a kényelem miatt teszik le a voksukat a vásárlás mellett. Kevesen vannak azok (3%), akik se nem készítenek, se nem vesznek tortákat, derül ki a TV Paprika felmérésének adatai alapján.

A 140 éves győztes
A 140 éves győztes
Fotó: Szeretlek Magyarország

Ízlés terén sok irány jelenik meg, ha tortákról van szó, nyitottak a magyarok az újdonságokra is. A gyümölcsös (67%) és krémes (65%) torták viszik a prímet, amit a magyarok kétharmada kedvel. Minden második válaszadó értékeli a könnyedebb változatokat is: a joghurtos és túrós torták a frissességükkel hódítanak, különösen, ha valaki nem vágyik túl nehéz desszertre. A tejszínes finomságok is kedveltek (41%), míg a csokirajongók számára a csupacsokis torta (35%) maga a mennyország. 14 százalék a sós ízeket sem zárja ki a torták világából.

A tévécsatorna felmérése alapján a magyarok kedvenc tortái 2025 márciusában:

  1. dobostorta
  2. Fekete-erdő torta
  3. Esterházy-torta
  4. oroszkrém torta
  5. őrség aranya torta
  6. csokoládétorta
  7. gesztenyetorta
  8. lúdláb torta
  9. puncstorta
  10. túrótorta
  11. Sacher-torta
  12. sajttorta
  13. citromtorta
  14. karamelltorta
  15. pisztáciatorta

*A TV Paprika csatorna online kérdőívét 2025 márciusában 511 válaszadó töltötte ki.


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.