Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Az ízlések változatosak, a gyümölcsös, krémes, könnyed és csokis változatok mind népszerűek, és sokan nyitottak az újdonságokra is. A kísérletezőkedv ellenére a hagyományos torták továbbra is az abszolút kedvencek: az idén már 140. születésnapját ünneplő dobostorta végzett az élen, amelyet a Fekete-erdő, majd az Esterházy-torta követnek.

Minden negyedik magyar születésnapokkor szívesen süt, 44 százalékuk pedig bármilyen apróbb alkalmat megragad, hogy készítsen valami különlegeset. Persze akadnak olyanok is (28%), akik inkább a cukrászdák kínálatára bízzák magukat – ők gyakran a biztos minőség és a kényelem miatt teszik le a voksukat a vásárlás mellett. Kevesen vannak azok (3%), akik se nem készítenek, se nem vesznek tortákat, derül ki a TV Paprika felmérésének adatai alapján.

A 140 éves győztes
A 140 éves győztes
Fotó: Szeretlek Magyarország

Ízlés terén sok irány jelenik meg, ha tortákról van szó, nyitottak a magyarok az újdonságokra is. A gyümölcsös (67%) és krémes (65%) torták viszik a prímet, amit a magyarok kétharmada kedvel. Minden második válaszadó értékeli a könnyedebb változatokat is: a joghurtos és túrós torták a frissességükkel hódítanak, különösen, ha valaki nem vágyik túl nehéz desszertre. A tejszínes finomságok is kedveltek (41%), míg a csokirajongók számára a csupacsokis torta (35%) maga a mennyország. 14 százalék a sós ízeket sem zárja ki a torták világából.

A tévécsatorna felmérése alapján a magyarok kedvenc tortái 2025 márciusában:

  1. dobostorta
  2. Fekete-erdő torta
  3. Esterházy-torta
  4. oroszkrém torta
  5. őrség aranya torta
  6. csokoládétorta
  7. gesztenyetorta
  8. lúdláb torta
  9. puncstorta
  10. túrótorta
  11. Sacher-torta
  12. sajttorta
  13. citromtorta
  14. karamelltorta
  15. pisztáciatorta

*A TV Paprika csatorna online kérdőívét 2025 márciusában 511 válaszadó töltötte ki.


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban már több, mint húsz éve működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.