„Ez ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat.” – hangzott el az újfent rekordszámú kiállítóval megrendezett BIOFACH nemzetközi szakkiállításon. A résztvevők száma mellett a legfrissebb ágazati számadatok is egyöntetűen azt bizonyítják, hogy a bio ágazat évről évre egyre növekszik. És bár a számadatok sokszor száraznak tűnnek, érdemes odafigyelni a szenzációs növekedésre, amely jelentős agrárgazdasági potenciált mutat.
A svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) legújabb, jubileumi statisztikai kiadványában 2017-ig bezárólag 180 országból 20 év ökológiai mezőgazdasági adatai találhatók meg egy helyen. A legjelentősebb számokat alább foglaljuk össze.
2017-ben világszinten:
• A bio élelmiszerek piaca elérte a 97 milliárd dollár forgalmat. A piacvezető országok az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Kína.
• 2,9 millió ökológiai gazdálkodó vett részt az ellenőrzési rendszerben, ami 5%-os növekedést jelent a 2016-os évhez képest. A legtöbb ökogazda India, Uganda, és Mexikó területén termel.
• összesen 69,8 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás, ami 20%-al több, mint 2016-ban.
• A területéhez képest legnagyobb arányú ökoterülettel Liechtenstein (37,9%), Samoa (37,6%), és Ausztria (24%) rendelkezik.
Európában:
• 2017-ben 11%-os piaci bővülés volt a biotermékek piacán, ami így elérte a 37,3 milliárd euró forgalmat.
• Összesen 14,6 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás. Ez 1 millió hektáros növekedés 2016-hoz képest. A legnagyobb ökoterülettel Spanyolország, Olaszország és Franciaország rendelkezik.
• Hozzávetőlegesen négyszázezer ökogazda termel a kontinensen, a legtöbben Törökországban és Olaszországban. Ez 7%-os növekedést jelent 2016-hoz képest.
Bár az ökológiai mezőgazdaság számos kihívás előtt áll, amikről a későbbiekben szintén beszámolunk majd, a fenti számadatok azt bizonyítják, hogy világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a megbízható forrásból származó, fenntartható élelmiszer termékekre.
Európa is jelentős hányadát képviseli ennek a növekedésnek. Kiemelve hazánkat, itt is megfigyelhető egy lassabb, ugyanakkor az elmúlt években jelentősen felgyorsuló növekedés. A felzárkózás érdekében pedig fontos tudatosítani az ágazat jelentőségét, és elősegíteni, hogy a jelenleg főként exportra termelő ökogazdáink meg tudják szólítani a hazai, szélesebb vásárló közönséget is.
Lendületesen nő a bio népszerűsége
Az ökológiai gazdálkodás globális térhódítása feltartóztathatatlan.

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat
A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.

Argentin borok Budapesten
Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták
A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma.

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról
A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market
A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!
A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek
Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon
Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.