Lendületesen nő a bio népszerűsége

Az ökológiai gazdálkodás globális térhódítása feltartóztathatatlan.

„Ez ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat.” – hangzott el az újfent rekordszámú kiállítóval megrendezett BIOFACH nemzetközi szakkiállításon. A résztvevők száma mellett a legfrissebb ágazati számadatok is egyöntetűen azt bizonyítják, hogy a bio ágazat évről évre egyre növekszik. És bár a számadatok sokszor száraznak tűnnek, érdemes odafigyelni a szenzációs növekedésre, amely jelentős agrárgazdasági potenciált mutat.

A svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) legújabb, jubileumi statisztikai kiadványában 2017-ig bezárólag 180 országból 20 év ökológiai mezőgazdasági adatai találhatók meg egy helyen. A legjelentősebb számokat alább foglaljuk össze.

2017-ben világszinten:

• A bio élelmiszerek piaca elérte a 97 milliárd dollár forgalmat. A piacvezető országok az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Kína.
• 2,9 millió ökológiai gazdálkodó vett részt az ellenőrzési rendszerben, ami 5%-os növekedést jelent a 2016-os évhez képest. A legtöbb ökogazda India, Uganda, és Mexikó területén termel.
• összesen 69,8 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás, ami 20%-al több, mint 2016-ban.
• A területéhez képest legnagyobb arányú ökoterülettel Liechtenstein (37,9%), Samoa (37,6%), és Ausztria (24%) rendelkezik.


Európában:

• 2017-ben 11%-os piaci bővülés volt a biotermékek piacán, ami így elérte a 37,3 milliárd euró forgalmat.
• Összesen 14,6 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás. Ez 1 millió hektáros növekedés 2016-hoz képest. A legnagyobb ökoterülettel Spanyolország, Olaszország és Franciaország rendelkezik.
• Hozzávetőlegesen négyszázezer ökogazda termel a kontinensen, a legtöbben Törökországban és Olaszországban. Ez 7%-os növekedést jelent 2016-hoz képest.

Bár az ökológiai mezőgazdaság számos kihívás előtt áll, amikről a későbbiekben szintén beszámolunk majd, a fenti számadatok azt bizonyítják, hogy világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a megbízható forrásból származó, fenntartható élelmiszer termékekre.

Európa is jelentős hányadát képviseli ennek a növekedésnek. Kiemelve hazánkat, itt is megfigyelhető egy lassabb, ugyanakkor az elmúlt években jelentősen felgyorsuló növekedés. A felzárkózás érdekében pedig fontos tudatosítani az ágazat jelentőségét, és elősegíteni, hogy a jelenleg főként exportra termelő ökogazdáink meg tudják szólítani a hazai, szélesebb vásárló közönséget is.


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.