„Ez ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat.” – hangzott el az újfent rekordszámú kiállítóval megrendezett BIOFACH nemzetközi szakkiállításon. A résztvevők száma mellett a legfrissebb ágazati számadatok is egyöntetűen azt bizonyítják, hogy a bio ágazat évről évre egyre növekszik. És bár a számadatok sokszor száraznak tűnnek, érdemes odafigyelni a szenzációs növekedésre, amely jelentős agrárgazdasági potenciált mutat.
A svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) legújabb, jubileumi statisztikai kiadványában 2017-ig bezárólag 180 országból 20 év ökológiai mezőgazdasági adatai találhatók meg egy helyen. A legjelentősebb számokat alább foglaljuk össze.
2017-ben világszinten:
• A bio élelmiszerek piaca elérte a 97 milliárd dollár forgalmat. A piacvezető országok az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Kína.
• 2,9 millió ökológiai gazdálkodó vett részt az ellenőrzési rendszerben, ami 5%-os növekedést jelent a 2016-os évhez képest. A legtöbb ökogazda India, Uganda, és Mexikó területén termel.
• összesen 69,8 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás, ami 20%-al több, mint 2016-ban.
• A területéhez képest legnagyobb arányú ökoterülettel Liechtenstein (37,9%), Samoa (37,6%), és Ausztria (24%) rendelkezik.
Európában:
• 2017-ben 11%-os piaci bővülés volt a biotermékek piacán, ami így elérte a 37,3 milliárd euró forgalmat.
• Összesen 14,6 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás. Ez 1 millió hektáros növekedés 2016-hoz képest. A legnagyobb ökoterülettel Spanyolország, Olaszország és Franciaország rendelkezik.
• Hozzávetőlegesen négyszázezer ökogazda termel a kontinensen, a legtöbben Törökországban és Olaszországban. Ez 7%-os növekedést jelent 2016-hoz képest.
Bár az ökológiai mezőgazdaság számos kihívás előtt áll, amikről a későbbiekben szintén beszámolunk majd, a fenti számadatok azt bizonyítják, hogy világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a megbízható forrásból származó, fenntartható élelmiszer termékekre.
Európa is jelentős hányadát képviseli ennek a növekedésnek. Kiemelve hazánkat, itt is megfigyelhető egy lassabb, ugyanakkor az elmúlt években jelentősen felgyorsuló növekedés. A felzárkózás érdekében pedig fontos tudatosítani az ágazat jelentőségét, és elősegíteni, hogy a jelenleg főként exportra termelő ökogazdáink meg tudják szólítani a hazai, szélesebb vásárló közönséget is.
Lendületesen nő a bio népszerűsége
Az ökológiai gazdálkodás globális térhódítása feltartóztathatatlan.

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf
Vajon mit keresett ott?

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál
Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron
A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból
A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról
Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést
Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?
Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese
Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte
Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori
Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.