Lóhúsbotrány: update

MTI) - A spanyol Ebro csoporthoz tartozó Panzani cég kedden bejelentette, hogy lóhúst talált több, Franciaországban forgalmazott raviolis konzervében. A terméket a William Saurin nevű alvállalkozó készítette a Panzani számára.

Az érintett ételkészítményt azonnal kivonták a forgalomból. A Panzani telefonos ügyfélszolgálaton keresztül részletesen tájékoztatja a fogyasztókat a teendőkről, akiknek visszatéríti a megvásárolt termékek árát. A Panzani jelezte, csak a raviolikat érinti a probléma, a többi húsalapú ételkészítményben nem találtak lóhúst.
A lóhúst egyébként a múlt héten a Panzani kezdeményezésére, egy független laboratóriumban elvégzett vizsgálatok mutatták ki. A márka szerint az alvállalkozó William Saurin, amely 13 éve készít raviolis ételeket a Panzani számára, "csalás áldozata lett az egyik beszállítója részéről". A Panzani annyit elárult, hogy nem a francia Spangheróról van szó, amely az eddig botrányt okozó esetekben a lóhúst importálta Romániából és azt marhahúsként adta tovább. A Spanghero ugyanis nem beszállítója a William Saurinnek.
Az eset arra utal, hogy az elvileg marhahúsos ételkészítményekbe kevert lóhús miatt Franciaországban kirobban gazdasági botrány feltehetően nem kizárólag az eddigi leleplezett ágazatot és a Spangherót érinti.
A Panzani azt is jelezte, hogy nem vásárolt sem Romániából, sem más kelet-európai országból húst, hanem kizárólag a 15 nyugati-európai országból szerezte be azt. A márka kedden ígéretet tett arra, hogy ezek után "kizárólag francia származású" marhahúst fog használni minden ételkészítményhez. Az LSA szaklap szerint a Panzani gazdasági csalás büntette miatt feljelentést tesz.
Közel egy hónapja tart az európai agro-élemiszeripari ágazatban a lóhúsbotrány, amely azzal kezdődött, hogy Nagy-Britanniában elvileg marhahúsos lasagne-készítményekben lóhúst találtak. Azóta mintegy 15 országban, köztük Magyarországon, valamint Hongkongban vontak ki a forgalomból olyan készételeket, amelyeken nem volt feltüntetve, hogy lóhúst tartalmaznak.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.