Lóhúsbotrány: update

MTI) - A spanyol Ebro csoporthoz tartozó Panzani cég kedden bejelentette, hogy lóhúst talált több, Franciaországban forgalmazott raviolis konzervében. A terméket a William Saurin nevű alvállalkozó készítette a Panzani számára.

Az érintett ételkészítményt azonnal kivonták a forgalomból. A Panzani telefonos ügyfélszolgálaton keresztül részletesen tájékoztatja a fogyasztókat a teendőkről, akiknek visszatéríti a megvásárolt termékek árát. A Panzani jelezte, csak a raviolikat érinti a probléma, a többi húsalapú ételkészítményben nem találtak lóhúst.
A lóhúst egyébként a múlt héten a Panzani kezdeményezésére, egy független laboratóriumban elvégzett vizsgálatok mutatták ki. A márka szerint az alvállalkozó William Saurin, amely 13 éve készít raviolis ételeket a Panzani számára, "csalás áldozata lett az egyik beszállítója részéről". A Panzani annyit elárult, hogy nem a francia Spangheróról van szó, amely az eddig botrányt okozó esetekben a lóhúst importálta Romániából és azt marhahúsként adta tovább. A Spanghero ugyanis nem beszállítója a William Saurinnek.
Az eset arra utal, hogy az elvileg marhahúsos ételkészítményekbe kevert lóhús miatt Franciaországban kirobban gazdasági botrány feltehetően nem kizárólag az eddigi leleplezett ágazatot és a Spangherót érinti.
A Panzani azt is jelezte, hogy nem vásárolt sem Romániából, sem más kelet-európai országból húst, hanem kizárólag a 15 nyugati-európai országból szerezte be azt. A márka kedden ígéretet tett arra, hogy ezek után "kizárólag francia származású" marhahúst fog használni minden ételkészítményhez. Az LSA szaklap szerint a Panzani gazdasági csalás büntette miatt feljelentést tesz.
Közel egy hónapja tart az európai agro-élemiszeripari ágazatban a lóhúsbotrány, amely azzal kezdődött, hogy Nagy-Britanniában elvileg marhahúsos lasagne-készítményekben lóhúst találtak. Azóta mintegy 15 országban, köztük Magyarországon, valamint Hongkongban vontak ki a forgalomból olyan készételeket, amelyeken nem volt feltüntetve, hogy lóhúst tartalmaznak.

Forrás: MTI


Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.