Lusztigh Mária és Kovács János az „Év Cukrászai”

A Hoventa 2010 kiállításon rendezte meg a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete az „Év Junior Cukrásza” és az „Év Cukrásza” versenyét.

Az Agrármarketing Centrum támogatásával megvalósuló esemény a díjak odaítélése mellett az idén 125. esztendős Dobostorta népszerűsítését is szolgálta, így a verseny egyik feladata is ennek a népszerű tortának elkészítése volt. Emellett a résztvevőknek karamellből vagy csokoládéból egy artisztikai munkát kellett bemutatni, valamint 4 féle kézműves bob-bon és további 4 féle minyon gyártása szerepelt a kiírásban.

A feladatok elkészítésére két nap állt a versenyzők rendelkezésére. Az „Év Cukrásza” versenyt gyakorlott cukrászok, szakoktatók számára írta ki az Ipartestület, akik a szakmai kiválóságuk megmérettetésével akartak tanúságot tenni a minőségi, kézműves cukrásztermékek és a szakma iránti elkötelezettségükről, az „Év Junior Cukrásza” versenyben pedig olyan 22, illetve 25 év alatti szakemberek mérték össze tudásukat, akik motiváltak, ambiciózusak és a szakmai fejlődésük lehetőségeként tekintenek a versenyekre. A juniorok esetében ezen felül a jövő évi, Sao Paolo-i UIPCG Junior Cukrász Világbajnokságon történő szereplés is ezen a két napon dőlt el.

Nos, ezen a megmérettetésen a kecskeméti Jakó Cukrászda cukrásza, Kovács János, és a gyulai Kézműves Cukrászda szakembere, Kis Roland képviseli majd Magyarországit, mint az „Év Junior Cukrásza” verseny arany-, illetve ezüstérmese, míg a harmadik helyezett Csiri Klaudia lett, akinek eredményét felértékeli, hogy a dunaújvárosi Fészek Szakképző Iskola képviseletében tanulóként indult a versenyen.

A felnőttek „Év Cukrásza” versenyét Lusztigh Mária, a budapesti Szinergia Szakképző cukrász szakoktatója nyerte, a második helyen Doktor Zoltán, a gyulai Göndöcs Benedek Középiskola cukrász szakoktatója lett.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.