Ma az jár jól Budapesten, aki nem nyitotta ki az éttermét

Legalábbis ezt állítja a megkérdezett szakértő  - többek közt saját tapasztalata alapján.

Megkértük Gendur Andrást, az Andrássy úton található La Perle Noir Restaurant and Lounge tulajdonosát, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) Gasztronómiai társelnökét, adjon bepillantást a fővárosi vendéglátás mostani világába, és elemezze a pillanatnyi állapotot.

Napról napra változó helyzet. Véleménye szerint fel kell osztani a fővárost a turisták által látogatott, idegenforgalmilag frekventált ill. nem frekventált területekre. Ahol fő turistaérkezés várható, ott, megítélése szerint, az jár a legjobban, aki ki sem nyitott az idei évben. Ugyanis a napi lezárásokat, tiltásokat, szabályokat folyamatosan figyelemmel kísérni, és aszerint betartani a nyitva tartás szabályait - emberpróbáló feladat. Arról nem beszélve, hogy lehetetlen kisakkozni, hány fővel működtethető éppen az adott pillanatban az adott vendéglátóegység. A másik fontos rizikótényező pedig a készletezés kérdése, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagból, mennyit szerez be valaki a konyhára - amit aztán vagy fel tud használni időben, vagy pedig lejár a szavatosság, és mehet a kukába, mert nem jön/nem jöhet a vendég, így nincs, akinek elkészítse a konyhán a személyzet.

Az utolsó mentsvár is lassan a ködbe vész. E témánál a szakember természetesen a most csúcsra járatott rendezvényekre, év végi partikra céloz - amely még megmenthetné a vendéglátósok számára az idei évet. Csakhogy nézzük a száraz tényeket: sorra mondják le az ilyen jellegű programokat, a karácsonyi céges partikat a kisebb cégek és a nagyobb multik - az ott meghirdetett "vörös kód"-ra hivatkozva. Pedig a hazai vendéglátás szereplőinek a sötét január és még szintén sötét, azaz vendég nélküli februári hónapok előtt mindig is ez volt a mentőöve, e bevételekkel vészelték át a következő, kritikus hónapokat.

A jövő szintén tele kérdőjellel. 2022-őt illetően nem sok jóval biztat a megkérdezett szakértő. Aki azt mondja, áldja az eszüket és az előrelátásukat, hogy ők bizony eddig sem nyitottak ki idén, éttermük kizárólag a velük egy házban lévő szállodával lévő együttműködés keretén belül működik, az utcáról nem fogadnak vendégeket. A sokszor emlegetett 2019-es adatokat idézve Gendur elmondta, szerinte az elkövetkező évben a húsvéti, majd a nyári időszakban jöhet el a várva várt fellendülés. Persze, mindennek erős kritériuma, hogy jó idő legyen, legyen az embereknek kedvük kimozdulniuk otthonról, illetve a covid-helyzet és a járványkezelés megengedje, hogy érkezhessenek hozzánk külföldről a turisták. Ugyanis az az elmúlt időszakot tekintve, és immár a negyedik hullámot is lassan magunk mögött hagyva kijelenthetjük, hogy az emberek igenis szeretnének, akarnak utazni, világot látni - esetünkben Budapestet meglátogatni és megismerkedni az itteni nevezetességekkel, és ezen belül hazánk gasztronómiájával -, és amint erre módjuk van, azonnal fel is kerekednek.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.