Ma az jár jól Budapesten, aki nem nyitotta ki az éttermét

Legalábbis ezt állítja a megkérdezett szakértő  - többek közt saját tapasztalata alapján.

Megkértük Gendur Andrást, az Andrássy úton található La Perle Noir Restaurant and Lounge tulajdonosát, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) Gasztronómiai társelnökét, adjon bepillantást a fővárosi vendéglátás mostani világába, és elemezze a pillanatnyi állapotot.

Napról napra változó helyzet. Véleménye szerint fel kell osztani a fővárost a turisták által látogatott, idegenforgalmilag frekventált ill. nem frekventált területekre. Ahol fő turistaérkezés várható, ott, megítélése szerint, az jár a legjobban, aki ki sem nyitott az idei évben. Ugyanis a napi lezárásokat, tiltásokat, szabályokat folyamatosan figyelemmel kísérni, és aszerint betartani a nyitva tartás szabályait - emberpróbáló feladat. Arról nem beszélve, hogy lehetetlen kisakkozni, hány fővel működtethető éppen az adott pillanatban az adott vendéglátóegység. A másik fontos rizikótényező pedig a készletezés kérdése, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagból, mennyit szerez be valaki a konyhára - amit aztán vagy fel tud használni időben, vagy pedig lejár a szavatosság, és mehet a kukába, mert nem jön/nem jöhet a vendég, így nincs, akinek elkészítse a konyhán a személyzet.

Az utolsó mentsvár is lassan a ködbe vész. E témánál a szakember természetesen a most csúcsra járatott rendezvényekre, év végi partikra céloz - amely még megmenthetné a vendéglátósok számára az idei évet. Csakhogy nézzük a száraz tényeket: sorra mondják le az ilyen jellegű programokat, a karácsonyi céges partikat a kisebb cégek és a nagyobb multik - az ott meghirdetett "vörös kód"-ra hivatkozva. Pedig a hazai vendéglátás szereplőinek a sötét január és még szintén sötét, azaz vendég nélküli februári hónapok előtt mindig is ez volt a mentőöve, e bevételekkel vészelték át a következő, kritikus hónapokat.

A jövő szintén tele kérdőjellel. 2022-őt illetően nem sok jóval biztat a megkérdezett szakértő. Aki azt mondja, áldja az eszüket és az előrelátásukat, hogy ők bizony eddig sem nyitottak ki idén, éttermük kizárólag a velük egy házban lévő szállodával lévő együttműködés keretén belül működik, az utcáról nem fogadnak vendégeket. A sokszor emlegetett 2019-es adatokat idézve Gendur elmondta, szerinte az elkövetkező évben a húsvéti, majd a nyári időszakban jöhet el a várva várt fellendülés. Persze, mindennek erős kritériuma, hogy jó idő legyen, legyen az embereknek kedvük kimozdulniuk otthonról, illetve a covid-helyzet és a járványkezelés megengedje, hogy érkezhessenek hozzánk külföldről a turisták. Ugyanis az az elmúlt időszakot tekintve, és immár a negyedik hullámot is lassan magunk mögött hagyva kijelenthetjük, hogy az emberek igenis szeretnének, akarnak utazni, világot látni - esetünkben Budapestet meglátogatni és megismerkedni az itteni nevezetességekkel, és ezen belül hazánk gasztronómiájával -, és amint erre módjuk van, azonnal fel is kerekednek.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.