Ma az jár jól Budapesten, aki nem nyitotta ki az éttermét

Legalábbis ezt állítja a megkérdezett szakértő  - többek közt saját tapasztalata alapján.

Megkértük Gendur Andrást, az Andrássy úton található La Perle Noir Restaurant and Lounge tulajdonosát, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) Gasztronómiai társelnökét, adjon bepillantást a fővárosi vendéglátás mostani világába, és elemezze a pillanatnyi állapotot.

Napról napra változó helyzet. Véleménye szerint fel kell osztani a fővárost a turisták által látogatott, idegenforgalmilag frekventált ill. nem frekventált területekre. Ahol fő turistaérkezés várható, ott, megítélése szerint, az jár a legjobban, aki ki sem nyitott az idei évben. Ugyanis a napi lezárásokat, tiltásokat, szabályokat folyamatosan figyelemmel kísérni, és aszerint betartani a nyitva tartás szabályait - emberpróbáló feladat. Arról nem beszélve, hogy lehetetlen kisakkozni, hány fővel működtethető éppen az adott pillanatban az adott vendéglátóegység. A másik fontos rizikótényező pedig a készletezés kérdése, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagból, mennyit szerez be valaki a konyhára - amit aztán vagy fel tud használni időben, vagy pedig lejár a szavatosság, és mehet a kukába, mert nem jön/nem jöhet a vendég, így nincs, akinek elkészítse a konyhán a személyzet.

Az utolsó mentsvár is lassan a ködbe vész. E témánál a szakember természetesen a most csúcsra járatott rendezvényekre, év végi partikra céloz - amely még megmenthetné a vendéglátósok számára az idei évet. Csakhogy nézzük a száraz tényeket: sorra mondják le az ilyen jellegű programokat, a karácsonyi céges partikat a kisebb cégek és a nagyobb multik - az ott meghirdetett "vörös kód"-ra hivatkozva. Pedig a hazai vendéglátás szereplőinek a sötét január és még szintén sötét, azaz vendég nélküli februári hónapok előtt mindig is ez volt a mentőöve, e bevételekkel vészelték át a következő, kritikus hónapokat.

A jövő szintén tele kérdőjellel. 2022-őt illetően nem sok jóval biztat a megkérdezett szakértő. Aki azt mondja, áldja az eszüket és az előrelátásukat, hogy ők bizony eddig sem nyitottak ki idén, éttermük kizárólag a velük egy házban lévő szállodával lévő együttműködés keretén belül működik, az utcáról nem fogadnak vendégeket. A sokszor emlegetett 2019-es adatokat idézve Gendur elmondta, szerinte az elkövetkező évben a húsvéti, majd a nyári időszakban jöhet el a várva várt fellendülés. Persze, mindennek erős kritériuma, hogy jó idő legyen, legyen az embereknek kedvük kimozdulniuk otthonról, illetve a covid-helyzet és a járványkezelés megengedje, hogy érkezhessenek hozzánk külföldről a turisták. Ugyanis az az elmúlt időszakot tekintve, és immár a negyedik hullámot is lassan magunk mögött hagyva kijelenthetjük, hogy az emberek igenis szeretnének, akarnak utazni, világot látni - esetünkben Budapestet meglátogatni és megismerkedni az itteni nevezetességekkel, és ezen belül hazánk gasztronómiájával -, és amint erre módjuk van, azonnal fel is kerekednek.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.