Megkértük Gendur Andrást, az Andrássy úton található La Perle Noir Restaurant and Lounge tulajdonosát, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) Gasztronómiai társelnökét, adjon bepillantást a fővárosi vendéglátás mostani világába, és elemezze a pillanatnyi állapotot.
Napról napra változó helyzet. Véleménye szerint fel kell osztani a fővárost a turisták által látogatott, idegenforgalmilag frekventált ill. nem frekventált területekre. Ahol fő turistaérkezés várható, ott, megítélése szerint, az jár a legjobban, aki ki sem nyitott az idei évben. Ugyanis a napi lezárásokat, tiltásokat, szabályokat folyamatosan figyelemmel kísérni, és aszerint betartani a nyitva tartás szabályait - emberpróbáló feladat. Arról nem beszélve, hogy lehetetlen kisakkozni, hány fővel működtethető éppen az adott pillanatban az adott vendéglátóegység. A másik fontos rizikótényező pedig a készletezés kérdése, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagból, mennyit szerez be valaki a konyhára - amit aztán vagy fel tud használni időben, vagy pedig lejár a szavatosság, és mehet a kukába, mert nem jön/nem jöhet a vendég, így nincs, akinek elkészítse a konyhán a személyzet.
Az utolsó mentsvár is lassan a ködbe vész. E témánál a szakember természetesen a most csúcsra járatott rendezvényekre, év végi partikra céloz - amely még megmenthetné a vendéglátósok számára az idei évet. Csakhogy nézzük a száraz tényeket: sorra mondják le az ilyen jellegű programokat, a karácsonyi céges partikat a kisebb cégek és a nagyobb multik - az ott meghirdetett "vörös kód"-ra hivatkozva. Pedig a hazai vendéglátás szereplőinek a sötét január és még szintén sötét, azaz vendég nélküli februári hónapok előtt mindig is ez volt a mentőöve, e bevételekkel vészelték át a következő, kritikus hónapokat.
A jövő szintén tele kérdőjellel. 2022-őt illetően nem sok jóval biztat a megkérdezett szakértő. Aki azt mondja, áldja az eszüket és az előrelátásukat, hogy ők bizony eddig sem nyitottak ki idén, éttermük kizárólag a velük egy házban lévő szállodával lévő együttműködés keretén belül működik, az utcáról nem fogadnak vendégeket. A sokszor emlegetett 2019-es adatokat idézve Gendur elmondta, szerinte az elkövetkező évben a húsvéti, majd a nyári időszakban jöhet el a várva várt fellendülés. Persze, mindennek erős kritériuma, hogy jó idő legyen, legyen az embereknek kedvük kimozdulniuk otthonról, illetve a covid-helyzet és a járványkezelés megengedje, hogy érkezhessenek hozzánk külföldről a turisták. Ugyanis az az elmúlt időszakot tekintve, és immár a negyedik hullámot is lassan magunk mögött hagyva kijelenthetjük, hogy az emberek igenis szeretnének, akarnak utazni, világot látni - esetünkben Budapestet meglátogatni és megismerkedni az itteni nevezetességekkel, és ezen belül hazánk gasztronómiájával -, és amint erre módjuk van, azonnal fel is kerekednek.
Forrás: Turizmus Online