Magasabb felvásárlási árakra számítanak a szekszárdi szőlőtermelők

Keresleti piacra és a tavalyinál 10-15 százalékkal magasabb felvásárlási árakra számítanak a szőlőtermelők a szekszárdi borvidéken, ahol a napokban kezdődik több korai fajta szürete - adta hírül az MTI.

Nagy István, az 1300 hektáros ültetvényen működő bátaszéki hegyközség elnöke az MTI-nek a szokásosnál nagyobb keresletről számolt be, elmondta, a rizlingszilváni és az oportó esetében kilogrammonként 73-80 forintos árra számítanak a termelők. A legnagyobb területen termő kékfrankosért száz forint feletti árat várnak, ezt azonban a hegyközség elnöke túlzónak tartotta; 85-90 forint lehet reális véleménye szerint.

A már leszüretelt Irsai Olivér esetében Szekszárd környéki termelők 100-150 forintos árakról számoltak be, a magasabb árakat pálinkaházak fizették az illatos korai fajtáért.

Módos Ernő szekszárdi borász azt mondta: az óborkészletek csökkenése és a várt minőség alapján logikus a szőlő árának 10-15 százalékos emelkedése, ami a borpiacon nehezen realizálható, a fogyasztók árérzékenysége miatt továbbra is marad az importnyomás.

A térség legnagyobb felvásárlója, a bonyhádi Danubiána Bt. ügyvezetője, Schmidt Győző az MTI érdeklődésére alaptalannak nevezte a termelői várakozásokat. Úgy vélte: a magasabb szőlőfelvásárlási árak az olcsó olasz folyóbor behozatalát segítené elő. A Danubiána idén sem teszi közzé felvásárlási árait, de minden termelővel meg kíván egyezni - mondta a cégvezető, hozzátéve, hogy bonyhádi és gyöngyösi feldolgozójuk számára idén 70-70 ezer mázsa szőlőt - elsősorban chardonnay-t, zöld veltelinit, merlot-t és cabernet-t - vásárolnak fel.

A várható minőségről eltérően nyilatkoztak a termelők. Nagy István úgy vélte, a forróság nem segíti elő a szőlő cukrosodását, a savak csökkenését azonban gyorsítja; Mészáros Pál szekszárdi borász szerint viszont 16,5-es mustfok és kiváló zamat jellemzi az idei szőlőt, ami csúcsminőségre enged következtetni. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.