A globális felmelegedés eredményeképpen Európa legészakibb bortermő országa talán valóban egyre inkább képes minőségi bort előállítani. A 20.000 szőlőtőkével rendelkező, hathektáros Hällåkra pincészet tulajdonosa például a The Guardiannek elmondta: ma már egy egész hónappal több ideje van a szőlőnek növekedni nyáron.
A svédek egyik új hobbijának tehát úgy tűnik, az éghajlati változások is teret engednek, és ma már több mint egy tucat borászat állít elő bort. A skåne-i Vingården i Klagshamn két bora most ezüstéremmel tért haza a 2017-es International Wine Challenge-ről, a világ egyik legjelentősebb borversenyéről. Soha eddig nem kapott még svéd bor ilyen rangos nemzetközi elismerést.
Talán ezért is lehet meglepő az egyik leghíresebb svéd séf, az éppen Budapesten tartózkodó Michelin-csillagos Daniel Berlin múlt heti kijelentése, miszerint Svédországban minden bor szar, senkinek ne jusson eszébe ott helyi borokat inni". (A száraz tokaji borokat viszont kifejezetten izgalmasnak találta a sztár, szerinte ráadásul ezek jól passzolnak saját konyhai filozófiájához és az északi stílus ízeihez.)
Daniel Berlin, az északi konyha egyik legismertebb séfje éppen Budapesten van, és a magyar közönségnek főz a februári furmintos időszakban a MÁK étterem meghívására.
Forrás: Vendég&Hotel Online
Forrás: Vinoport