Ezüstérem svéd boroknak

A világ egyik legjelentősebb nemzetközi borversenye viszont most először ezüstéremmel ismert el északi tételeket.

A globális felmelegedés eredményeképpen Európa legészakibb bortermő országa talán valóban egyre inkább képes minőségi bort előállítani. A 20.000 szőlőtőkével rendelkező, hathektáros Hällåkra pincészet tulajdonosa például a The Guardiannek elmondta: ma már egy egész hónappal több ideje van a szőlőnek növekedni nyáron.

A svédek egyik új hobbijának tehát úgy tűnik, az éghajlati változások is teret engednek, és ma már több mint egy tucat borászat állít elő bort. A skåne-i Vingården i Klagshamn két bora most ezüstéremmel tért haza a 2017-es International Wine Challenge-ről, a világ egyik legjelentősebb borversenyéről. Soha eddig nem kapott még svéd bor ilyen rangos nemzetközi elismerést. 

Talán ezért is lehet meglepő az egyik leghíresebb svéd séf, az éppen Budapesten tartózkodó Michelin-csillagos Daniel Berlin múlt heti kijelentése, miszerint Svédországban minden bor szar, senkinek ne jusson eszébe ott helyi borokat inni". (A száraz tokaji borokat viszont kifejezetten izgalmasnak találta a sztár, szerinte ráadásul ezek jól passzolnak saját konyhai filozófiájához és az északi stílus ízeihez.)

Daniel Berlin, az északi konyha egyik legismertebb séfje éppen Budapesten van, és a magyar közönségnek főz a februári furmintos időszakban a MÁK étterem meghívására.

Forrás: Vendég&Hotel Online

Forrás: Vinoport


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.