Ezüstérem svéd boroknak

A világ egyik legjelentősebb nemzetközi borversenye viszont most először ezüstéremmel ismert el északi tételeket.

A globális felmelegedés eredményeképpen Európa legészakibb bortermő országa talán valóban egyre inkább képes minőségi bort előállítani. A 20.000 szőlőtőkével rendelkező, hathektáros Hällåkra pincészet tulajdonosa például a The Guardiannek elmondta: ma már egy egész hónappal több ideje van a szőlőnek növekedni nyáron.

A svédek egyik új hobbijának tehát úgy tűnik, az éghajlati változások is teret engednek, és ma már több mint egy tucat borászat állít elő bort. A skåne-i Vingården i Klagshamn két bora most ezüstéremmel tért haza a 2017-es International Wine Challenge-ről, a világ egyik legjelentősebb borversenyéről. Soha eddig nem kapott még svéd bor ilyen rangos nemzetközi elismerést. 

Talán ezért is lehet meglepő az egyik leghíresebb svéd séf, az éppen Budapesten tartózkodó Michelin-csillagos Daniel Berlin múlt heti kijelentése, miszerint Svédországban minden bor szar, senkinek ne jusson eszébe ott helyi borokat inni". (A száraz tokaji borokat viszont kifejezetten izgalmasnak találta a sztár, szerinte ráadásul ezek jól passzolnak saját konyhai filozófiájához és az északi stílus ízeihez.)

Daniel Berlin, az északi konyha egyik legismertebb séfje éppen Budapesten van, és a magyar közönségnek főz a februári furmintos időszakban a MÁK étterem meghívására.

Forrás: Vendég&Hotel Online

Forrás: Vinoport


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.