Magyar arany a luxemburgi cukrász VB-n

A legjobbnak ítélt brémai muzsikusok című Grimm-mese jellegzetes motívumát ábrázoló cukrászalkotás hosszú hónapok munkájával készült el - írja a veol.

A közel másfél méter magas remeket a legnagyobb körültekintés mellett szállították két részletben a verseny helyszínére, így szerencsére épségben megérkezett, majd a mű helyszíni összeállítása után értékelhette a zsűri az alkotást. 

A négyévenként megrendezett, Luxemburgban tartott Culinary World Cupon – magyarul gasztronómiai világbajnokságon, amely nemcsak cukrász-, hanem szakács- és csapatverseny is – a témát szabadon választhatták meg a díszítőcukrászok, ugyanakkor bizonyos technikai feltételeknek meg kellett felelnie az alkotásoknak, mondta el a veol érdeklődésére Steierlein-Reichert Míra, aki nem először vett részt nemzetközi versenyen, de a legszebb eredményét most érte el.

A témaválasztás kapcsán elmondta, igyekeztek olyan ötletet megvalósítani, ami az erősségei közé tartozik. Mivel az állatábrázolás áll hozzá a legközelebb, ezért adta magát A brémai muzsikusok című mese négy szereplője, és a történet jellegzetes tetőpontja, amikor a négy jószág egymás hátára állva néz be a betyárok házába. A téma azért is volt szerencsés választás, mert ezt a történetet szinte mindenki ismeri, nemzetiségre való tekintet nélkül.

A díjnyerte alkotás méretében és technikai megvalósításában is kiemelkedett a mezőnyből: a versenyzők többsége ebben a cukrászartisztikai kategóriában inkább kisebb, akár miniatűr elemeket felsorakoztató művekkel nevezett. A díszítőcukrász elmondta, bár a merevítéseket leszámítva ehető alapanyagokból készült az alkotás – alapja cukormasszával összegyúrt puffasztott rizs, ami megszáradva szilárddá vált –, mindenekelőtt egy dizájntermékről, és nem ehető süteményről van szó.

Pintér Zsolt a veszprémi Kokó Cukrászda ügyvezetője elmondta, az alkotás a következő hetekben a Március 15. utcai egységben látható, középtávú céljuk pedig, hogy létrehozzanak egy olyan dizájnműhelyt, ahol A brémai muzsikusok és Míra korábbi alkotásai – például a hét vezért és a turult ábrázoló mű, vagy a Szent Istvánt megjelenítő dísztorta – is állandóan látható lehet.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.