Magyar bisztro-lánc Európában?

Néhány héten belül megnyithat Berlinben az európai hálózatnak tervezett hungarikum bisztro-lánc első tagja Berlinben. A láncot a CBA üzemelteti majd.

(Munkatársunktól)

A február 19. és 27. között megrendezésre kerülő párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás kapcsán jelentette be a hírt Dr. Malasics András, a CBA általános vezérigazgatója. A tervek szerint az első, magyar termékeket –hungarikumokat – kínáló szaküzlet, és a hozzá kapcsolódó gourmet-bisztro a Magyar Köztársaság berlini Nagykövetségének épületében kap majd helyet. Ehhez az engedélyek beszerzése rövidesen befejeződik, és megkezdődik az épület korábban bemutatóteremként használt földszinti részének leválasztása. A berlini egységet az első lépcsőben, Londonban, Brüsszelben és Párizsban követi majd további bisztrók nyitása – tudtuk meg az általános vezérigazgatótól.

A sajtótájékoztatón Dr. Simon Péter, az az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója elmondta, hogy a februári párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon rendhagyó, és hagyományteremtő lesz a magyar részvétel. Költséghatékonysági célzattal az AMC nem maga szervezi a megjelenést, hanem erre megállapodást kötött a CBA-val. Partnere végzi a szervezői feladatokat, és vállalja a költségek egy részét is. Az Agrármarketing Centrum egyelőre próbaként értékeli azt a konstrukciót, de ha sikeres lesz a teszt, a későbbiek során hasonló rendszerben jelenik majd meg a magyar mezőgazdasági termelők képviselete a nemzetközi bemutatókon.

Dr. Malasics András hozzátette, hogy alapvető célkitűzésük, hogy olyan képet mutassanak a hazai termékekről, amely kedvező benyomást tesz majd a látogatókra, érdeklődőkre. Piacképes termékekkel jelennek majd meg, olyanokkal, amit nyugodt szívvel kóstoltathatnak majd meg a magyar stand részeként felépítendő gasztro-bisztróban a kíváncsiskodók. A termékek mellett lehetőséget adnak az előállító tájegységek bemutatkozására is, de prezentációt tarthatnak majd a turisztikai térségek, hotelek is.

Az AMC 47 termelő 327 termékét mutatja be a kiállításon, ezeket négy kamion szállítja majd Párizsba. A magyar standon 12 borászat képviseli majd a magyar bortermelőket.

Kérdésre az AMC igazgatója elmondta, hogy bár a pontos számokat üzleti titokként kezelik, a költségek nagyjából felét viseli a CBA, míg az Agrármarketing Centrum nettó 40 millió forinttal járul hozzá a kiállításon történő részvételhez.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.