Magyar bisztro-lánc Európában?

Néhány héten belül megnyithat Berlinben az európai hálózatnak tervezett hungarikum bisztro-lánc első tagja Berlinben. A láncot a CBA üzemelteti majd.

(Munkatársunktól)

A február 19. és 27. között megrendezésre kerülő párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás kapcsán jelentette be a hírt Dr. Malasics András, a CBA általános vezérigazgatója. A tervek szerint az első, magyar termékeket –hungarikumokat – kínáló szaküzlet, és a hozzá kapcsolódó gourmet-bisztro a Magyar Köztársaság berlini Nagykövetségének épületében kap majd helyet. Ehhez az engedélyek beszerzése rövidesen befejeződik, és megkezdődik az épület korábban bemutatóteremként használt földszinti részének leválasztása. A berlini egységet az első lépcsőben, Londonban, Brüsszelben és Párizsban követi majd további bisztrók nyitása – tudtuk meg az általános vezérigazgatótól.

A sajtótájékoztatón Dr. Simon Péter, az az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója elmondta, hogy a februári párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon rendhagyó, és hagyományteremtő lesz a magyar részvétel. Költséghatékonysági célzattal az AMC nem maga szervezi a megjelenést, hanem erre megállapodást kötött a CBA-val. Partnere végzi a szervezői feladatokat, és vállalja a költségek egy részét is. Az Agrármarketing Centrum egyelőre próbaként értékeli azt a konstrukciót, de ha sikeres lesz a teszt, a későbbiek során hasonló rendszerben jelenik majd meg a magyar mezőgazdasági termelők képviselete a nemzetközi bemutatókon.

Dr. Malasics András hozzátette, hogy alapvető célkitűzésük, hogy olyan képet mutassanak a hazai termékekről, amely kedvező benyomást tesz majd a látogatókra, érdeklődőkre. Piacképes termékekkel jelennek majd meg, olyanokkal, amit nyugodt szívvel kóstoltathatnak majd meg a magyar stand részeként felépítendő gasztro-bisztróban a kíváncsiskodók. A termékek mellett lehetőséget adnak az előállító tájegységek bemutatkozására is, de prezentációt tarthatnak majd a turisztikai térségek, hotelek is.

Az AMC 47 termelő 327 termékét mutatja be a kiállításon, ezeket négy kamion szállítja majd Párizsba. A magyar standon 12 borászat képviseli majd a magyar bortermelőket.

Kérdésre az AMC igazgatója elmondta, hogy bár a pontos számokat üzleti titokként kezelik, a költségek nagyjából felét viseli a CBA, míg az Agrármarketing Centrum nettó 40 millió forinttal járul hozzá a kiállításon történő részvételhez.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.