Majdnem féléves kiválasztási folyamat után az orosz államfői adminisztráció illetékesei négy magyar bort és további két ismert magyar italt találtak érdemesnek arra, hogy bemutatkozhassanak a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet állam- és kormányfőinek szentpétervári csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Kiss Szilárd a moszkvai magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja.
A világpolitika neves szereplői 6 puttonyos Tokajit (Monte Tokaj 2oo2-es Muscat Lunel), egy egri (Vincze Béla Cabernet Cuveejét), valamint egy villányi vöröset (Wunderlich pincészet, Cabernet Franc) és egy somlói (Tornai Pincészet 2011-es Aranyhegy Juhfark) fehér bort kóstolhatnak meg. Emellett Unicumot és Törley Chardonnay Brut pezsgőt is kínálnak a vendégeknek a Vengerskoje Vino (Magyar bor) nevű cég által bérelt magyar-orosz kóstolóháznak elnevezett étteremben, amely a csúcstalálkozó helyszínén, a Konsztantyinovszkij dvorec mellett található.
Egy éve lesz annak, hogy Viktor Csirkovtól, az orosz államfő szentpétervári rezidenciája, a Konsztantyinovszkij dvorec gazdasági vezetőjétől a kóstolóház felkérést kapott arra, hogy a csúcstalálkozó idején adjon ízelítőt a magyar konyha remekeiből is a magas rangú vendégeknek - tette hozzá az attasé. A magyar étterem az állam- és kormányfők vendégházaival szemben van azon a területen, ahol a vendéglátást is megszervezik, így adódott a lehetőség arra, hogy a magyar gasztronómia legjavát is bemutathassák a G20-as csoport csúcstalálkozóján.
A diplomata örömmel számolt be arról is, hogy a Konsztantyinovszkij dvorec területén lévő egykori jégveremben, a Lednyikben is lesz egy magyar étterem.
Szentpéterváron kedvelik és ismerik a tokaji bort. I. Péter hozatta be először annak idején II. Rákóczi Ferenc pincéjéből az első borokat arról a vidékről. Tavaly pedig egy tokajival köszöntötték fel Vlagyimir Putyint a születésnapján. Az orosz államfő a hatputtonyos aszút kedveli - mondta a moszkvai magyar mezőgazdasági attasé.
Magyar borok a G20-as csúcstalálkozón
(MTI)- Válogatott magyar borokat is kóstolhatnak a szentpétervári G20-as csúcstalálkozó résztvevői.

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között
A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.

Ízek Kertje Nagyrédén
Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel
Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén
A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás
Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek
Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen
A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról
Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép
Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.