Október 7-én, Isztambulban került megrendezésre a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnoksága.
A 2023-as nemzeti verseny győzteseként Kis-Berkes Márk, az Arany Kaviár Étterem ifjú séfje képviselte Magyarországot.
A magyar versenyző az igen erős nemzetközi mezőnyben nagy küzdelmet vívott, hiszen a 22 induló között ott volt többek között Ausztrália, Finnország, Németország, Anglia, Norvégia, Svédország, Hollandia, és az Amerikai Egyesült Államok versenyzője is.
Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár" (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert), 4 adagban elkészített menüsort.
A titkos „meglepetés kosár" (black box) tartalma: kacsamell, kacsacomb, vörös márna, csicsóka, füge és padlizsán volt.
Az elkészült ételeket 16 tagú nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai- és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) részt vett Kovács Lázár (Lázár Chef) Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek Technikai Igazgatója.
A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon a magyar versenyző kiválóan helytállt, Kis-Berkes Márk 4. lett.
2023
1. helyezett Joseph Baffoe, Amerika
2. helyezett Maciej Pisarek, Anglia
3. helyezett Amber Heaton, Ausztrália
A magyar versenyző felkészítésében közreműködött: Szulló Szabina, Barka Áron, Bősze Ákos, Kovács Árpád, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Pesti István, Sándor Dénes, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnök asszonya, Pintér Katalin, így a sikeres magyar szereplés nekik is köszönhető.
A magyar bajnokság és a versenyző felkészítésének kiemelt támogatója a METRO és a METRO Gasztroakadémia.