Magyar sajt nyerte a világbajnokságot

A Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja kapta az aranyérmet Franciaországban.

Kedden zárult a sajtvilágbajnokság, azaz a Mondial du Fromage, amit ötödjére rendeztek meg a franciaországi Tours városában. A mintegy ötven országból érkező csaknem kétszáz kiállító összesen 952 sajtot nevezett, ezekből pedig 153 kapott bronz-, ezüst- vagy aranyérmet. Az esemény keretében zajlott a sajtok Bocuse D’Orja is, ahol tizenegy versenyző készített a nézők szeme előtt sajttálakat, sajtos ételeket - írja a Forbes.hu.

A Vászolyi Sajtmanufaktúra a 2019-es Nemzetek Sajtja verseny győzteseként kiérdemelte a Mondial du Fromage-on való indulást, és most a legnagyobb szakmai elismeréssel térhet haza: egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet a francia zsűritől.


A Balaton egy tehéntejből készült félkemény sajt, melyet az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig minden második napon, aztán hetente kétszer kézzel forgatnak az érlelőben, és sós savóval mossák a kérgét.

A vászolyi sajtnak azóta komoly renoméja van, a Balaton sajt 2015 óta háromszor lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán.

A Vászolyi Sajtmanufaktúrát Reményik Kálmán alapította, aki a cégvezetést és a tanácsadást cserélte le 2014-ben a sajtkészítésre. Korábban olyan jelentős vállalatok első embere volt, mint például az Orex vagy a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.



Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.