Magyarokkal startol a Kulináris Olimpia!

A Magyar Nemzeti Válogatott a február 14-19. között megrendezésre kerülő Culinary Olympicsra utazik, mely ezúttal helyszínt változtatva Erfurtból átköltözik a 400 ezer látogatót vonzó stuttgarti INTERGASTRA szakkiállításra, ahová közel 2.500 versenyzőt, köztük 40 nemzeti válogatottat, 15 junior válogatottat, 15 közétkeztetési válogatottat, közel 50 regionális csapatot és 1.000 egyéni versenyzőt várnak.

A verseny szervezője a Worldchefs. A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societest (WACS) 1928-ban alapították meg a Sorbonne-on August Escoffier vezetésével. Az MNGSZ 1968 óta tagja a világszervezetnek, ezalatt két világkongresszust (1970, 1982) és egy európai konferenciát (2005) hozott Magyarországra.

Amiben igazán különleges a verseny, hogy itt nem csak a zsűri kóstolhatja meg a fogásokat, hanem azon szerencsés gasztronómia iránt érdeklődők is, akik hónapokkal előre lefoglalják a számukra izgalmas válogatott menüsorát. Ez alkalommal kevesebb, mint 24 óra alatt elfogyott az összes nemzeti és junior válogatott menüje, összesen. A 6 óra főzést követően megnyílik az erre az alkalomra speciálisan létrehozott „Nemzetek Étterme – Restaurant des Nations”, ahová a vacsora vendégeit várják (menükből foglalók), akik a 3 óra alatt saját egyéni döntésük alapján bármikor érkezhetnek, megadva ezzel a ritmust a tálalásnak. A csapatnak így végig készen kell állnia, hogy mind a 110 menüsor tökéletesen egyforma legyen mind ízében, mind állagában, mind hőmérsékletében, mind kinézetében. Az pedig végképp nem ismert, hogy a zsűri mikor küldi be a saját rendelését. Előfordulhat, hogy a 24. előételt, 40. főételt és a 62. desszertet kéri ki és értékeli.

A sikerhez igazi csapatmunka kell, mégpedig az alapanyagok bepakolásától a konyha elhagyásáig. Négy napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos fine dining menüsorukat, még pedig 110 főre. Szintén különlegessége az eseménynek, hogy itt a kilátogatók közvetlen közelről, szinte testközelből követhetik az eseményeket az üvegfalú konyháknak köszönhetően.

Idén a hidegkonyhai program megváltozott, így a verseny alatt, most már ezt is élő konyhai munkával kell véghez vinni. A „Chef’s Table” 5 órás főzése alatt az országra jellemző 2 vajat, 6 finger foodot (4 hideg, 2 meleg), egy haltálat, egy vegán és egy bárány tányért, egy tányérdesszertet és 6 petit fourst kell prezentálniuk, mindezt 12-12 főre. A Nemzeti Válogatotton kívül számos egyéni versenyzőnek, a Katonai Válogatottnak, valamint Regionális csapatoknak is szurkolhatunk az olimpián.

A világversenyre készülő stáb teljes listája:

Versenyzők:

Adamek Balázs–Diófa Étterem, Székesfehérvár

Bán László-Diófa Étterem, Székesfehérvár

Babicz János Róbert–Vincent Restaurant & Pastry, Kecskemét

Hack Barnabás –Platán Étterem, Tata-Ételműhely, Budapest

Kocsis Marcell –Diófa Étterem, Székesfehérvár

Kőrösi –Fehér Emese –munkahelyváltás előtt

Spekova Friderika–Port Bistro & Cafe, Budapest

Akik a hátteret biztosítják:

Krivács András–Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnök, igazgató Fenyves Szálloda és Konferencia-központ, Baktalórántháza

Barabás Zoltán-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnök, tulajdonos Barabás Étterem, Debrecen

Volenter István –a Nemzeti Válogatott trénere, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Albatros Party Service executive chefje, Bocuse d’ Or coach-a

Tímár Attila-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Juniorokért felelős megbízott, tulajdonos Tímár Panzió, Gyomaendrőd

Petrezselyem Adrienn–A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség egykori ügyvezetője, most külső segítője

Pásztor Zsófia-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, titkár

Tóth Klaudia-Dégenfeld Kastélymúzeum marketingiroda vezető, Baktalórántháza

Gerják Dorottya–Fenyves Szálloda és Konferencia-központ, Baktalórántháza, gyakornok

Ambrus György –Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnök, élelmezésvezető Békés Megyei Központi Kórház, Pándy Kálmán Kórház, Gyula

Gulyás Károly-Magyar Nemzeti Gasztronómiai Nemzetközi kapcsolatokért felelős személy, nemzetközi zsűri, Magyar Honvédség -Katonaszakács Válogatott, szálloda igazgatóhelyettes Hotel Hadik, Budapest

Csárdás Ferenc-Sajtó, FER-Filmstúdió, Budapest

Forrás: Turizmus Online


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.