Magyarország ismét részt vesz a Gastronomika kongresszuson

Magyarországnak idén ismét részt vesz a világ egyik legrangosabb gasztronómiai eseményén, a Gastronomika kongresszuson, a baszkföldi San Sebastiánban.

A magyar megjelenés a Magyar Turisztikai Ügynökség által megalkotott új országmárkára, a WOW Hungary arculati elemeire épül, mely méltó módon fejezi ki hazánk értékeit. A részvétel ahhoz is hozzájárul, hogy közelebb kerülhessünk egy újabb Michelin-csillag megszerzéséhez.

A magyar standnál a Stílusos Vidéki Éttermiség tagéttermek séfjeinek prezentálásában hazánk ikonikus ételei közül az alábbi ételkülönlegességek és borok együtt kóstolására lesz lehetőség:

· Libamáj ízelítők, pástétomok, szarvasgombával, zellerrel és almával – borpárosítás (Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú, 2013)

· Szarvasbélszín vadasan, gombákkal – borpárosítás (Gere Cabernet Franc, 2016)

Továbbá a kínálatban szerepel még több klasszikusnak tekinthető fogás:

· Körözött kétféleképpen mangalica hússal

· Gulyásleves

· Harcsapaprikás

· Sajtválogatás magyar sajtokból

· Somlói galuska

A magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiát kifejező fogások mellet borkóstoló is lesz, melyen keresztül megismerhetik Magyarország 6 borrégióját a látogatók. A standon helyet kap a jellegzetes hazai alapanyagokat bemutató, idén létrehozott digitális gasztronómiai íztérkép is.

A kongresszuson Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület elnöke egy ételkészítési workshopot tart, melynek témája a Történelmi Magyarország gasztronómiai utazása lesz, ami hat történelmi kor tükrében – Honfoglalás, reneszánsz, török uralom, Habsburg birodalom, valamint a főúri és mai modern kor – hat magyar étel elkészítési folyamatát mutatja be.

Az eseményen alkalom adódik egy borbemutatóra is, melynek előadója Mészáros Gabriella lesz, Magyország ételeiről és borairól. Nagy megtiszteltetés, hogy a rendezvényen a magyar stand fogadhatja Magyarország új spanyolországi nagykövetét, Dr. Odrobina Lászlót és feleségét Dr. Munding Mártát.

Forrás: Turizmus Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.