Magyarország ismét részt vesz a Gastronomika kongresszuson

Magyarországnak idén ismét részt vesz a világ egyik legrangosabb gasztronómiai eseményén, a Gastronomika kongresszuson, a baszkföldi San Sebastiánban.

A magyar megjelenés a Magyar Turisztikai Ügynökség által megalkotott új országmárkára, a WOW Hungary arculati elemeire épül, mely méltó módon fejezi ki hazánk értékeit. A részvétel ahhoz is hozzájárul, hogy közelebb kerülhessünk egy újabb Michelin-csillag megszerzéséhez.

A magyar standnál a Stílusos Vidéki Éttermiség tagéttermek séfjeinek prezentálásában hazánk ikonikus ételei közül az alábbi ételkülönlegességek és borok együtt kóstolására lesz lehetőség:

· Libamáj ízelítők, pástétomok, szarvasgombával, zellerrel és almával – borpárosítás (Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú, 2013)

· Szarvasbélszín vadasan, gombákkal – borpárosítás (Gere Cabernet Franc, 2016)

Továbbá a kínálatban szerepel még több klasszikusnak tekinthető fogás:

· Körözött kétféleképpen mangalica hússal

· Gulyásleves

· Harcsapaprikás

· Sajtválogatás magyar sajtokból

· Somlói galuska

A magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiát kifejező fogások mellet borkóstoló is lesz, melyen keresztül megismerhetik Magyarország 6 borrégióját a látogatók. A standon helyet kap a jellegzetes hazai alapanyagokat bemutató, idén létrehozott digitális gasztronómiai íztérkép is.

A kongresszuson Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület elnöke egy ételkészítési workshopot tart, melynek témája a Történelmi Magyarország gasztronómiai utazása lesz, ami hat történelmi kor tükrében – Honfoglalás, reneszánsz, török uralom, Habsburg birodalom, valamint a főúri és mai modern kor – hat magyar étel elkészítési folyamatát mutatja be.

Az eseményen alkalom adódik egy borbemutatóra is, melynek előadója Mészáros Gabriella lesz, Magyország ételeiről és borairól. Nagy megtiszteltetés, hogy a rendezvényen a magyar stand fogadhatja Magyarország új spanyolországi nagykövetét, Dr. Odrobina Lászlót és feleségét Dr. Munding Mártát.

Forrás: Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.