Májusban érkezik a chicagói olaszok pizzája

Május közepén megnyílik az I 55, Magyarország első amerikai étterme, ahol eredeti recept alapján készül majd a Chicago deep dish pizza.

A deep dish pizza jellegzetessége, hogy nem a megszokott formát hozza, hanem már-már olyan vastag, mint egy pite - a tésztája ennek ellenére vékony és könnyű. A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a ‘deep dish’ elnevezés) köszönheti, melyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát és ebbe pakolják, mint egy tálba jó gazdagon a “feltéteket”. Vastagsága miatt a hagyományos társánál hosszabb ideig kell sütni, a "megszokott elrendezéssel" ez idő alatt pedig a sajt és az egyéb toppingok megégnek. Ezért van, hogy a Chicago-stílus a feltéteket fordított sorrendben, úgymond fejjel lefelé pakolja egymásra: a tésztát gazdagon teríti be a - jellemzően - mozzarella sajt, erre fekszenek a kiváló minőségű húsok, majd a friss zöldségek, az egészet pedig napérlelte paradicsomból készült fűszeres szósz borítja be. Időnként lágy parmezán szórás kerül a felső rétegre, ami csavar még egyet a teljes ízhatáson.

A Chicago-i mesterektől ellesett fogásokat gondosan elegyítve a múlt évszázad elejére visszanyúló hagyományok tiszteletével, május közepétől már Budapesten is ehetünk Chicago-style pizzát. Az eredeti receptet Kiss Péter és Dávid, a Budapest Barbecue Company és a Budapest Burger Company tulajdonosai hozták el egyenesen Chicago-ból, ahol az összes kiemelkedő deep dish pizzériát meglátogatták. A pizzatészta mellett rendkívül nagy hangsúlyt kapnak az alapanyagok, melyeket itthon is gondosan válogatják - az elengedhetetlen mozzarella sajt például egyenesen Szicíliából érkezik majd a tökéletes ízhatás elérése érdekében.

Május közepén nyílik tehát az I 55 American Bar & Restaurant a Bajcsy-Zsilinszky és az Alkotmány út sarkán, ahol itthon elsőként lehet majd megkóstolni a Chicago-i olaszok büszkeségét, a deep dish pizzát. Emellett a Budapest Burger Company-ban megismert és megszeretett burgerek és az autentikus fatüzelésű szmókerben füstölt barbecue is fent lesz az étlapon.

A pizzéria névválasztásával a tulajdonosok Amerika iránti rajongásukat fejezik ki és azt a gasztronómiai sokszínűséget, amely a kontinenst jellemzi. Ezért esett a választás az I 55-re, ami az Interstate 55 autópályát jelöli - ez az út köti össze Chicago-t New Orleans-szal, így szelve keresztül az államokat. 

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.