Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Elképzelhető, hogy a libamáj a világ egyik leginkább veszélyeztetett étele lesz, legalábbis New Yorkban már megpróbálták betiltani. Az egyik cég azonban e luxus élelmiszer egy új változatát dobta piacra.

A kaviárhoz és a kékúszójú tonhalhoz hasonlóan a libamáj a világ egyik legexkluzívabb és legjövedelmezőbb tápláléka, ugyanakkor rendkívül problémás, mivel a libát erőszakosan etetik a májuk hizlalása végett, hogy aztán egészben, hab, pástétom vagy más hasonló készítmények részeként értékesítenek. Mindezek miatt egyre több országban látják úgy, hogy be kellene titlani a libamájat - India, Argentína, Németország, Olaszország és Törökország és Franciaországban is több városban tiltották be az ételt.

A mesterséges húsokat gyártó ausztrál Vow startup cég nemrégiben debütált a Forged Gras névre keresztelt libamájával, amelyet japán fürjből állítottak elő. Állítólag emiatt finom vad íze van, amellett, hogy megőrzi a hagyományos libamáj állagát. De mivel laboratóriumban hozták létre, nincs semmilyen állati eredete.


Fotó: depositphotos

„A Vow-nál új utat nyitunk az élelmiszerek felé azáltal, hogy innovatív technológiát alkalmazunk, hogy megbirkózzunk az élelmiszerekkel kapcsolatos kihívásokkal” - olvasható George Peppou, a cég vezérigazgatójának nyilatkozata a Wired oldalán.

A Vow célja egy olyan termék létrehozása, amely nem csak abban különbözik a hagyományos libamájtól, hogy általa nem történik állatkínzás...

A laboratóriumban előállított libamájjal piacra dobását egyfajta küldetésnek élik meg, amellyel az a céljuk, hogy élelmiszereket olyan emberek számára is hozzáférhetővé tegyék, akik csak ritkán vagy soha nem jutnának hozzá.  

„A kulináris fantáziánk fejlesztésével arra törekszünk, hogy valami teljesen újat alkossunk” 

- mondta a vezérigazgató.

Bár a labóratóriumiu libamáj még nem kapható az Egyesült Államokban, bemutatását  a cév egy vacsorával ünnepelte, amelyet Masa Takayama, a Michelin háromcsillagos Masa munkatársa készített, a Vow ételeiből. Ezt az újszerű libamájat Hongkong éttermeiben árusítják majd...


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.