Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Elképzelhető, hogy a libamáj a világ egyik leginkább veszélyeztetett étele lesz, legalábbis New Yorkban már megpróbálták betiltani. Az egyik cég azonban e luxus élelmiszer egy új változatát dobta piacra.

A kaviárhoz és a kékúszójú tonhalhoz hasonlóan a libamáj a világ egyik legexkluzívabb és legjövedelmezőbb tápláléka, ugyanakkor rendkívül problémás, mivel a libát erőszakosan etetik a májuk hizlalása végett, hogy aztán egészben, hab, pástétom vagy más hasonló készítmények részeként értékesítenek. Mindezek miatt egyre több országban látják úgy, hogy be kellene titlani a libamájat - India, Argentína, Németország, Olaszország és Törökország és Franciaországban is több városban tiltották be az ételt.

A mesterséges húsokat gyártó ausztrál Vow startup cég nemrégiben debütált a Forged Gras névre keresztelt libamájával, amelyet japán fürjből állítottak elő. Állítólag emiatt finom vad íze van, amellett, hogy megőrzi a hagyományos libamáj állagát. De mivel laboratóriumban hozták létre, nincs semmilyen állati eredete.


Fotó: depositphotos

„A Vow-nál új utat nyitunk az élelmiszerek felé azáltal, hogy innovatív technológiát alkalmazunk, hogy megbirkózzunk az élelmiszerekkel kapcsolatos kihívásokkal” - olvasható George Peppou, a cég vezérigazgatójának nyilatkozata a Wired oldalán.

A Vow célja egy olyan termék létrehozása, amely nem csak abban különbözik a hagyományos libamájtól, hogy általa nem történik állatkínzás...

A laboratóriumban előállított libamájjal piacra dobását egyfajta küldetésnek élik meg, amellyel az a céljuk, hogy élelmiszereket olyan emberek számára is hozzáférhetővé tegyék, akik csak ritkán vagy soha nem jutnának hozzá.  

„A kulináris fantáziánk fejlesztésével arra törekszünk, hogy valami teljesen újat alkossunk” 

- mondta a vezérigazgató.

Bár a labóratóriumiu libamáj még nem kapható az Egyesült Államokban, bemutatását  a cév egy vacsorával ünnepelte, amelyet Masa Takayama, a Michelin háromcsillagos Masa munkatársa készített, a Vow ételeiből. Ezt az újszerű libamájat Hongkong éttermeiben árusítják majd...


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.