Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Elképzelhető, hogy a libamáj a világ egyik leginkább veszélyeztetett étele lesz, legalábbis New Yorkban már megpróbálták betiltani. Az egyik cég azonban e luxus élelmiszer egy új változatát dobta piacra.

A kaviárhoz és a kékúszójú tonhalhoz hasonlóan a libamáj a világ egyik legexkluzívabb és legjövedelmezőbb tápláléka, ugyanakkor rendkívül problémás, mivel a libát erőszakosan etetik a májuk hizlalása végett, hogy aztán egészben, hab, pástétom vagy más hasonló készítmények részeként értékesítenek. Mindezek miatt egyre több országban látják úgy, hogy be kellene titlani a libamájat - India, Argentína, Németország, Olaszország és Törökország és Franciaországban is több városban tiltották be az ételt.

A mesterséges húsokat gyártó ausztrál Vow startup cég nemrégiben debütált a Forged Gras névre keresztelt libamájával, amelyet japán fürjből állítottak elő. Állítólag emiatt finom vad íze van, amellett, hogy megőrzi a hagyományos libamáj állagát. De mivel laboratóriumban hozták létre, nincs semmilyen állati eredete.


Fotó: depositphotos

„A Vow-nál új utat nyitunk az élelmiszerek felé azáltal, hogy innovatív technológiát alkalmazunk, hogy megbirkózzunk az élelmiszerekkel kapcsolatos kihívásokkal” - olvasható George Peppou, a cég vezérigazgatójának nyilatkozata a Wired oldalán.

A Vow célja egy olyan termék létrehozása, amely nem csak abban különbözik a hagyományos libamájtól, hogy általa nem történik állatkínzás...

A laboratóriumban előállított libamájjal piacra dobását egyfajta küldetésnek élik meg, amellyel az a céljuk, hogy élelmiszereket olyan emberek számára is hozzáférhetővé tegyék, akik csak ritkán vagy soha nem jutnának hozzá.  

„A kulináris fantáziánk fejlesztésével arra törekszünk, hogy valami teljesen újat alkossunk” 

- mondta a vezérigazgató.

Bár a labóratóriumiu libamáj még nem kapható az Egyesült Államokban, bemutatását  a cév egy vacsorával ünnepelte, amelyet Masa Takayama, a Michelin háromcsillagos Masa munkatársa készített, a Vow ételeiből. Ezt az újszerű libamájat Hongkong éttermeiben árusítják majd...


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.