Már a lengyeleknek is van csillaguk

Hagyományos lengyel ételeket kínál modernizált, az évszakokhoz erősen igazodó változatban a varsói Atelier Amaro, amelynek a lengyelországi vendéglők közül elsőként sikerült elnyernie egy hőn vágyott Michelin-csillagot a rangos éttermi kalauztól.

Az Ujazdowski-palotával, a botanikus kerttel és a pompás Lazienski-parkkal szomszédos kis belvárosi vendéglő a Michelin-kalauz európai nagyvárosokat magában foglaló idei, a héten megjelent kiadásában (Main Cities of Europe 2013) szerepel egy csillaggal.

Az Atelier Amaro "a helyi termékek felhasználásával, az innovatív konyhával és az eredeti kombinációkkal hódította meg az ellenőröket" - olvasható az indoklásban.

A 32-férőhelyes kisvendéglőt családi vállalkozásban működteti feleségével, Agnieszkával közösen Wojciech Amaro volt elektromérnök és politológus, aki többéves angliai tartózkodása során barátkozott meg a vendéglátással.

"Célunk feltenni Lengyelországot a világ kulináris térképére" - jelentette ki az AFP-nek Agnieszka, a háziasszony. A feleség szerint vendéglőjüket "a hagyományos lengyel konyhának a férje által modernizált változata" jellemzi.

A 2011 szeptemberében megnyílt étteremnek nincs fix menüje, az étlap kínálata szorosan igazodik az évszakokhoz.

A Michelin idén szaporította csillagai számát Dániában és Svédországban is - mindez arra utalhat, hogy feltörekvőben van az észak-európai gasztronómia.

Forrás:

Forrás: MTI


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.