Már a teafűben sem bízhat az ember!

Három New York-i középiskolás szorgalmi feladatként teafüvek összetételét elemezte DNS-vizsgálatokkal, melyek nem várt alkotórészek jelenlétét is bizonyították - adta hírül az MTI.

Az ifjú kutatók eredményeiket a Nature tudományos magazinban ismertették (http://www.nature.com).

Catherine Gamble, Rohan Kirpekar és Grace Young összesen 146 féle teát vizsgált meg, melyeknek körülbelül fele teafűből készült, másik fele pedig gyógynövényekből. A kereskedelmi forgalomban kapható termékeket 33 vállalat gyártotta és 17 országból származtak.

A diákok erős főzetet készítettek a teákból, sokszorozták a benne lévő növényi genetikai állományt, majd szekvenáló készülékben meghatározták a DNS-szakaszokat. Az elemzés eredményét összevetették az Egyesült Államok Országos Orvosi Könyvtára kezelésében lévő GenBank adatbázisban található ismert genetikai szakaszokkal.

A normál teák négy százaléka tartalmazott a tealevélen kívül más növényi összetevőt is, a gyógynövényekből összeállított teáknak pedig több mint harmadában voltak olyan alkotórészek is, melyeket nem tüntettek fel a csomagolásukon. Ilyenek voltak például gyomnövények, mint a réti perje vagy a fehér libatop, négy teában előfordult petrezselyemféle is, de kamilla nyomaira is bukkantak hét gyógynövényteában, melyek csomagolásán azt nem tüntették fel.

A diákok szerint munkájuk arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek összetevőinek ellenőrzése ma már gyorsan és viszonylag olcsón lehetséges a nyilvánosan hozzáférhető adatbázisok segítségével. (MTI)


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.