Már kötelező a kalóriatáblázat New Yorkban

Múlt péntek éjfél óta a New York-i éttermek 200 és 2000 dollár közötti büntetésre számíthatnak, amennyiben nem tüntetik fel az ételek kalóriaértékeit az étlapjukon - írja az Azta.

Május óta több mint 12,000 étterem ellen tettek panaszt a szabály megszegése miatt, de csak most, a türelmi idő leteltével szabhatnak ki büntetést rájuk. A New York Állami Éttermek Szövetsége döntőbíróság elé vinné az ügyet – írja a New York Times.

A kalóriaszmlálási kampány része az elhízás ellen folytatott harcnak, hogy az elhízottak arányát csökkentsék a jelenlegi 56%-ról. A szabályozás az olyan étteremláncokra is vonatkozik, mint a McDonald’s, Burger King, Dunkin Donuts, Starbucks vagy a Subway, amelyek a város 23,000 éttermének 10 %-át adják, ezzel szemben a házon kívül elfogyasztott ételek egyharmada innen származik. Sok táplálkozástudományi szakértő úgy gondolja, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs róla, mennyi kalóriát fogyaszt, ha tudná, kevesebbet enne.

Az új szabálynak áprilisban kellett volna hatályba lépnie, de az Étteremszövetség perre vitte az ügyet. A bíró a Szövetség ellen döntött, de fellebbeztek, így az ügy továbbra is függőben van, ellenben a büntetések kiszabását megkezdték.

A nagy étteremláncok egyébként kitették a kalóriatáblázatokat a megadott határidőig. Egy táplálkozástan-tanár, akivel a New York Times riportere találkozott egy McDonald’s étteremben, jó ötletnek tartja a dolgot, és úgy véli, így a vendégek kalóriaszegényebb ételeket választanak majd. „Egy Big Mac 300 kalóriával kevesebbet tartalmaz, mint egy Svájci burger” – mondta.

Egy Big Mac menü kólával és sült krumplival 1320 kalóriát tartalmaz, amely egy felnőtt napi energiaszükségletének 2/3 részét fedezi, a Burger King tripla Whoppere krumpli és üdítő nélkül is majdnem ennyi kalória.

Chuck Hunt, az Étteremszövetség szóvivője szerint a Szövetség sosem ellenezte a kalóriák feltüntetését, de harcol a városvezetés merev szabályai ellen. „Ha a szabályok nem lennének ennyire merevek, nem vittük volna idáig az ügyet a bíróságon” – nyilatkozta Hunt.

A Közérdekű Tudományos Központ szóvivője tavaly októberben azt mondta, hogy itt volna az ideje, hogy az étteremláncok ne féljenek a kalóriaértékek feltüntetésétől és tekintsenek úgy a dologra, hogy így tisztességes harcot vívhatnak a vendégekért az egészségesebb menükkel. (forrás: Medipress / Azta / NYT)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.