Már kötelező a kalóriatáblázat New Yorkban

Múlt péntek éjfél óta a New York-i éttermek 200 és 2000 dollár közötti büntetésre számíthatnak, amennyiben nem tüntetik fel az ételek kalóriaértékeit az étlapjukon - írja az Azta.

Május óta több mint 12,000 étterem ellen tettek panaszt a szabály megszegése miatt, de csak most, a türelmi idő leteltével szabhatnak ki büntetést rájuk. A New York Állami Éttermek Szövetsége döntőbíróság elé vinné az ügyet – írja a New York Times.

A kalóriaszmlálási kampány része az elhízás ellen folytatott harcnak, hogy az elhízottak arányát csökkentsék a jelenlegi 56%-ról. A szabályozás az olyan étteremláncokra is vonatkozik, mint a McDonald’s, Burger King, Dunkin Donuts, Starbucks vagy a Subway, amelyek a város 23,000 éttermének 10 %-át adják, ezzel szemben a házon kívül elfogyasztott ételek egyharmada innen származik. Sok táplálkozástudományi szakértő úgy gondolja, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs róla, mennyi kalóriát fogyaszt, ha tudná, kevesebbet enne.

Az új szabálynak áprilisban kellett volna hatályba lépnie, de az Étteremszövetség perre vitte az ügyet. A bíró a Szövetség ellen döntött, de fellebbeztek, így az ügy továbbra is függőben van, ellenben a büntetések kiszabását megkezdték.

A nagy étteremláncok egyébként kitették a kalóriatáblázatokat a megadott határidőig. Egy táplálkozástan-tanár, akivel a New York Times riportere találkozott egy McDonald’s étteremben, jó ötletnek tartja a dolgot, és úgy véli, így a vendégek kalóriaszegényebb ételeket választanak majd. „Egy Big Mac 300 kalóriával kevesebbet tartalmaz, mint egy Svájci burger” – mondta.

Egy Big Mac menü kólával és sült krumplival 1320 kalóriát tartalmaz, amely egy felnőtt napi energiaszükségletének 2/3 részét fedezi, a Burger King tripla Whoppere krumpli és üdítő nélkül is majdnem ennyi kalória.

Chuck Hunt, az Étteremszövetség szóvivője szerint a Szövetség sosem ellenezte a kalóriák feltüntetését, de harcol a városvezetés merev szabályai ellen. „Ha a szabályok nem lennének ennyire merevek, nem vittük volna idáig az ügyet a bíróságon” – nyilatkozta Hunt.

A Közérdekű Tudományos Központ szóvivője tavaly októberben azt mondta, hogy itt volna az ideje, hogy az étteremláncok ne féljenek a kalóriaértékek feltüntetésétől és tekintsenek úgy a dologra, hogy így tisztességes harcot vívhatnak a vendégekért az egészségesebb menükkel. (forrás: Medipress / Azta / NYT)


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.