Már kötelező a kalóriatáblázat New Yorkban

Múlt péntek éjfél óta a New York-i éttermek 200 és 2000 dollár közötti büntetésre számíthatnak, amennyiben nem tüntetik fel az ételek kalóriaértékeit az étlapjukon - írja az Azta.

Május óta több mint 12,000 étterem ellen tettek panaszt a szabály megszegése miatt, de csak most, a türelmi idő leteltével szabhatnak ki büntetést rájuk. A New York Állami Éttermek Szövetsége döntőbíróság elé vinné az ügyet – írja a New York Times.

A kalóriaszmlálási kampány része az elhízás ellen folytatott harcnak, hogy az elhízottak arányát csökkentsék a jelenlegi 56%-ról. A szabályozás az olyan étteremláncokra is vonatkozik, mint a McDonald’s, Burger King, Dunkin Donuts, Starbucks vagy a Subway, amelyek a város 23,000 éttermének 10 %-át adják, ezzel szemben a házon kívül elfogyasztott ételek egyharmada innen származik. Sok táplálkozástudományi szakértő úgy gondolja, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs róla, mennyi kalóriát fogyaszt, ha tudná, kevesebbet enne.

Az új szabálynak áprilisban kellett volna hatályba lépnie, de az Étteremszövetség perre vitte az ügyet. A bíró a Szövetség ellen döntött, de fellebbeztek, így az ügy továbbra is függőben van, ellenben a büntetések kiszabását megkezdték.

A nagy étteremláncok egyébként kitették a kalóriatáblázatokat a megadott határidőig. Egy táplálkozástan-tanár, akivel a New York Times riportere találkozott egy McDonald’s étteremben, jó ötletnek tartja a dolgot, és úgy véli, így a vendégek kalóriaszegényebb ételeket választanak majd. „Egy Big Mac 300 kalóriával kevesebbet tartalmaz, mint egy Svájci burger” – mondta.

Egy Big Mac menü kólával és sült krumplival 1320 kalóriát tartalmaz, amely egy felnőtt napi energiaszükségletének 2/3 részét fedezi, a Burger King tripla Whoppere krumpli és üdítő nélkül is majdnem ennyi kalória.

Chuck Hunt, az Étteremszövetség szóvivője szerint a Szövetség sosem ellenezte a kalóriák feltüntetését, de harcol a városvezetés merev szabályai ellen. „Ha a szabályok nem lennének ennyire merevek, nem vittük volna idáig az ügyet a bíróságon” – nyilatkozta Hunt.

A Közérdekű Tudományos Központ szóvivője tavaly októberben azt mondta, hogy itt volna az ideje, hogy az étteremláncok ne féljenek a kalóriaértékek feltüntetésétől és tekintsenek úgy a dologra, hogy így tisztességes harcot vívhatnak a vendégekért az egészségesebb menükkel. (forrás: Medipress / Azta / NYT)


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.