Már kötelező a kalóriatáblázat New Yorkban

Múlt péntek éjfél óta a New York-i éttermek 200 és 2000 dollár közötti büntetésre számíthatnak, amennyiben nem tüntetik fel az ételek kalóriaértékeit az étlapjukon - írja az Azta.

Május óta több mint 12,000 étterem ellen tettek panaszt a szabály megszegése miatt, de csak most, a türelmi idő leteltével szabhatnak ki büntetést rájuk. A New York Állami Éttermek Szövetsége döntőbíróság elé vinné az ügyet – írja a New York Times.

A kalóriaszmlálási kampány része az elhízás ellen folytatott harcnak, hogy az elhízottak arányát csökkentsék a jelenlegi 56%-ról. A szabályozás az olyan étteremláncokra is vonatkozik, mint a McDonald’s, Burger King, Dunkin Donuts, Starbucks vagy a Subway, amelyek a város 23,000 éttermének 10 %-át adják, ezzel szemben a házon kívül elfogyasztott ételek egyharmada innen származik. Sok táplálkozástudományi szakértő úgy gondolja, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs róla, mennyi kalóriát fogyaszt, ha tudná, kevesebbet enne.

Az új szabálynak áprilisban kellett volna hatályba lépnie, de az Étteremszövetség perre vitte az ügyet. A bíró a Szövetség ellen döntött, de fellebbeztek, így az ügy továbbra is függőben van, ellenben a büntetések kiszabását megkezdték.

A nagy étteremláncok egyébként kitették a kalóriatáblázatokat a megadott határidőig. Egy táplálkozástan-tanár, akivel a New York Times riportere találkozott egy McDonald’s étteremben, jó ötletnek tartja a dolgot, és úgy véli, így a vendégek kalóriaszegényebb ételeket választanak majd. „Egy Big Mac 300 kalóriával kevesebbet tartalmaz, mint egy Svájci burger” – mondta.

Egy Big Mac menü kólával és sült krumplival 1320 kalóriát tartalmaz, amely egy felnőtt napi energiaszükségletének 2/3 részét fedezi, a Burger King tripla Whoppere krumpli és üdítő nélkül is majdnem ennyi kalória.

Chuck Hunt, az Étteremszövetség szóvivője szerint a Szövetség sosem ellenezte a kalóriák feltüntetését, de harcol a városvezetés merev szabályai ellen. „Ha a szabályok nem lennének ennyire merevek, nem vittük volna idáig az ügyet a bíróságon” – nyilatkozta Hunt.

A Közérdekű Tudományos Központ szóvivője tavaly októberben azt mondta, hogy itt volna az ideje, hogy az étteremláncok ne féljenek a kalóriaértékek feltüntetésétől és tekintsenek úgy a dologra, hogy így tisztességes harcot vívhatnak a vendégekért az egészségesebb menükkel. (forrás: Medipress / Azta / NYT)


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.