Maradjon egészséges, és sózzon elektromossággal!

A sós ízek felerősítésére szolgáló, komputerizált evőpálcát fejlesztettek ki Japánban. A speciális evőeszköz komoly segítséget nyújthat mindazoknak, akiknek egészségi okokból csökkenteni kell az elfogyasztott só mennyiségét az étrendjükben.

Az új találmány elektromos stimuláció és egy csuklón hordott minikomputer segítségével fokozza az élelmiszerek sós zamatának erősségét. A készülék gyenge elektromos áram alkalmazásával nátriumionokat továbbít az ételekből a fogyasztók nyelvére, és így járulékos sós ízt ébreszt a szájüregükben. Összességében állítólag 1,5-szörös ízintenzitás-növekedés érhető el az eszközzel - írja a Store Insider.

Az innovatív pálcikák használata Japánban különösen indokolt lehet, a távol-keleti ország gasztronómiájában ugyanis a só igencsak hangsúlyos szerepet játszik. Egy átlagos japán felnőtt például naponta körülbelül 10 gramm sót fogyaszt el, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiségnek. Fontos tudni, hogy a túlzott sóbevitel a magas vérnyomással, az agyvérzéssel és több más betegséggel is kapcsolatba hozható.


A tudósok állítólag az eljövendő időszakban a találmányuk prototípusának továbbfejlesztésére fognak koncentrálni, és ha minden jól megy, a „varázspálcák” értékesítése már akár 2023-ban megkezdődhet.


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.