Az új találmány elektromos stimuláció és egy csuklón hordott minikomputer segítségével fokozza az élelmiszerek sós zamatának erősségét. A készülék gyenge elektromos áram alkalmazásával nátriumionokat továbbít az ételekből a fogyasztók nyelvére, és így járulékos sós ízt ébreszt a szájüregükben. Összességében állítólag 1,5-szörös ízintenzitás-növekedés érhető el az eszközzel - írja a Store Insider.
Az innovatív pálcikák használata Japánban különösen indokolt lehet, a távol-keleti ország gasztronómiájában ugyanis a só igencsak hangsúlyos szerepet játszik. Egy átlagos japán felnőtt például naponta körülbelül 10 gramm sót fogyaszt el, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiségnek. Fontos tudni, hogy a túlzott sóbevitel a magas vérnyomással, az agyvérzéssel és több más betegséggel is kapcsolatba hozható.
A tudósok állítólag az eljövendő időszakban a találmányuk prototípusának továbbfejlesztésére fognak koncentrálni, és ha minden jól megy, a „varázspálcák” értékesítése már akár 2023-ban megkezdődhet.