Maradjon egészséges, és sózzon elektromossággal!

A sós ízek felerősítésére szolgáló, komputerizált evőpálcát fejlesztettek ki Japánban. A speciális evőeszköz komoly segítséget nyújthat mindazoknak, akiknek egészségi okokból csökkenteni kell az elfogyasztott só mennyiségét az étrendjükben.

Az új találmány elektromos stimuláció és egy csuklón hordott minikomputer segítségével fokozza az élelmiszerek sós zamatának erősségét. A készülék gyenge elektromos áram alkalmazásával nátriumionokat továbbít az ételekből a fogyasztók nyelvére, és így járulékos sós ízt ébreszt a szájüregükben. Összességében állítólag 1,5-szörös ízintenzitás-növekedés érhető el az eszközzel - írja a Store Insider.

Az innovatív pálcikák használata Japánban különösen indokolt lehet, a távol-keleti ország gasztronómiájában ugyanis a só igencsak hangsúlyos szerepet játszik. Egy átlagos japán felnőtt például naponta körülbelül 10 gramm sót fogyaszt el, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiségnek. Fontos tudni, hogy a túlzott sóbevitel a magas vérnyomással, az agyvérzéssel és több más betegséggel is kapcsolatba hozható.


A tudósok állítólag az eljövendő időszakban a találmányuk prototípusának továbbfejlesztésére fognak koncentrálni, és ha minden jól megy, a „varázspálcák” értékesítése már akár 2023-ban megkezdődhet.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.