Megjelent a Közétkeztetők Kézikönyve II. kötete

A közétkeztetés nemcsak szakma, hanem társadalmi felelősség és szigorú gazdálkodás is. Ebben a keretrendszerben működni nagyon nehéz feladat, főként most, hogy ezt az ágazatot sem kíméli a munkaerőhiány, piaci oldalról pedig az ételallergiások rohamosan növekvő igényeit is ki kell elégíteni.

Ezért hálás a szakma minden szakmai támogatásért, és ezért készült tavaly márciusban a Közétkeztetők Kézikönyve, az Unilever Food Solutions kiadásában, amely a közétkeztetésre vonatkozó legfontosabb rendeleteket, jogszabályokat, segédleteket gyűjtötte egybe. Most pedig megjelent a második kötet, amelynek bemutatóját október 10-én tartották Budapesten, a Lurdy házban.

Erre az alkalomra egy közétkeztetői fórumot is szerveztek, amelynek több mint 250 fős hallgatóságát Burján Csaba, az Unilever Food Solutions üzletág igazgatója köszöntötte, és bemutatta a vállalat egészséges közétkeztetést célzó törekvéseit. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, a könyv lektora a kötet jelentőségét, hiánypótló jellegét és annak gyakorlati értékét emelte ki.

Gyuricza Ákos dietetikus, az egyik szerző azt méltatta, hogy segítséget szeretnénk nyújtani az élelmezésvezetőknek a diétás közétkeztetés fejlesztésében, megújításában. De nem csak nekik készült a könyv, hanem minden diétás szakács, és a szülők, a szakhatóságok számára is segítséget jelentenek a konkrét receptúrák.

Zentai Andrea, a másik szerző hangsúlyozta kollégái, az OGYÉI munkatársainak könyvhöz hozzájárult szakmai segítségét. A téma létjogosultságát az bizonyítja a legjobban, hogy a legutóbbi, 2017-es felmérés szerint az iskolák 72%-ában volt legalább egy olyan gyermek, aki orvos által igazolt betegség miatt diétás étrendre szorult. A közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzése kapcsán Schmidt Richárd, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető hivatali főtanácsosa tartott előadást. Míg a 2018-as évben a bölcsődék ellenőrzése, az országos diétás étkeztetés felmérése, valamint az iskolabüfék és automaták árukínálata volt a fókuszban, addig 2019-ben a kiemelt feladatok közé tartozik a kórházi étkeztetés valamint a középiskolások étkeztetésének vizsgálata, nem elhanyagolva továbbra sem az iskolai büfék kínálatának ellenőrzését.

Tóth Dávid, a NÉBIH Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztály osztályvezetője a Minőségvezérelt Közétkeztetési Program aktuális eredményeit prezentálta. A közétkeztetési konyhákon leggyakrabban feltárt hiányosságok jelentős részét a dolgozók által vétett hibák és hiányosságok okozzák, az, hogy nem ismerik az élelmiszerbiztonsági szabályokat. Ennek ellenére a minősítések javuló tendenciát mutatnak, mind a főző-, mind a tálalókonyhákon.

Demeter László, a Gasztvitál csoport ügyvezető igazgatója a diétás étkeztetés gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. Ismertette fogyasztói elégedettségi felmérésük gyakorlatát, ami példaértékű lehet mások számára is.

Az előadás sorozatot Hatvani Orsolya, az Unilever Food Solutions marketing managere zárta, aki a természetes összetevőjű alapanyagok költséghatékonyságát prezentálta. Az idén ősszel bevezetett, 100% természetes összetevőjű fűszerkeverékek is ebbe tartoznak, és máris rendkívül népszerűek az élelmezésvezetők körében.

A fél napos program ebéd kóstolóval zárult, melyre Szikora Péter és csapata készítette a közétkeztetési rendelettel összhangban álló ételeket.

Forrás: Turizmus Online


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.