Megkerülhetetelen kulináris hely a Balaton felé

Megnyílt a Fiastyúk Udvarház Csór határában. A név tradícionális csárdát sejtet, de az étterem egy valódi meglepetés izgalmas konyhával Nagy Krisztián kreatív séf irányítása alatt.

A 8-as főút mellett a Sárréti Tájvédelmi Körzet szomszédságában álló épület régóta a Rostási-Szabó család tulajdona, de idén májusban nyitott meg étteremként a jogi és informatikusi pályáról "hazatért" Csilla és József munkája nyomán. A Csóron gyerekeskedő testvérpár a hagyományos gazdálkodásban gyökerező családi tradíciókat eleveníti fel:

"Az étterem és a kulináris élvezet nálunk a termőföldnél kezdődik. Kiváló étel csak a legkiválóbb hozzávalókból készülhet, így az alapanyagaink jelentős részét magunk termeljük az éttermet körülölelő biobirtokunkon. Akkor szedjük a zöldséget és a gyümölcsöt, amikor beérik, abból sütünk és főzünk, ami frissen terem. Nem önmagában az idényszerűségre törekszünk, méltányosak igyekszünk lenni az élővilággal és a munkavállalóinkkal egyaránt. A szőlő levét palackba zárjuk a Móri Borvidéken fekvő 17.500 szőlőtőkés, új telepítésű öko-ültetvényünkről. A borlapunkon 50 féle bort kínálunk, a saját birtokunkról pedig a móri borvidékre jellemző Ezerjót, illetve Rajnai Rizlinget és Traminit szüretelünk"- meséli az egyik tulajdonos, Rostási-Szabó Csilla, aki kollágáival egy pompás, fehér asztalos piknikkel várja a szőlőben a sajtóút résztvevőit olyan fogásokkal mint a kemencében sült házi vadkovászos kenyér, a füstölt malacpofa rilette, a diós, borsos, kukoricamorzsáskecskesajt válogatás és a zöldhagymás tokhal-körözött.

Összesen 11 hektáron gazdálkodik a Rostási-Szabó család Székesfehérvár közelében a legszigorúbb ökológiai előírásoknak megfelelően. A szőlőn kívül vannak dió, mandula és gyümölcsfáik, utóbbiak ellenálló, őshonos magyar fajtákból, bogyós gyümölcsösük, veteményes és fűszerkertjük, amelyet az Udvarház körül sétálva meg is lehet csodálni és őshonos magyar sárga tyúkok tojják számukra a biotojást, a francia bressi tyúkjaikból pedig finom fogások készülnek. A Fiastyúk alapelvei, hogy amit csak lehet, a saját ellenőrzött ökogazdaságukból szereznek be, a többi alapanyagból is igyekeznek helyi termelők élelmiszereit előnyben részesíteni vagy legfeljebb a Dunántúli régióból vásárolni, például tokhalat Keszthelyről és lazacpisztrángot Tapolcáról. A tulajdonos-üzemeltetők a „farm to table” – azaz a kertből az asztalra mozgalom hívei, és abban hisznek, hogy minél rövidebb ideig utazik az alapanyag annál inkább megőrzi beltartalmi értékét. Ennek érdekében a ház konyhája kíméletes konyhatechnológiákat alkalmaz. Ételeik a szezonalitáshoz igazodnak, így a menü szándékosan szűkös, gyakran változik, idény jellegű. Az étlap számos hagyományos magyar fogást tartalmaz újragondolt formában. Az udvarházban nincsenek szénsavas üdítők multinacionális cégektől, a kóla is kézműves, madagaszkári kóladióból készült.

A hely ötlete a slow food jegyében fogant, nem egy ikszedik vendéglő kívánnak lenni Fehérvár vonzáskörzetében, hanem egy olyan hely, amely lehetőséget nyújt a kiszakadásra a rohanó hétköznapokban, ha csak pár órára is. Az étteremben és az ökogazdaságban összesen 35 embert foglalkoztató Rostási-Szabó családnak sikerült megnyernie kreatív séfként Nagy Krisztiánt, akinek nevéhez fűződik a csárdakoncepció felfrissítése, újragondolása a csopaki Víg Molnárban. Krisztián két szintén kiváló szakembert választott kollégaként: Krizsán Gábort, aki a veszprémi Chiantiban és a székesfehérvári Sufni Bistro-ban szerzett nevet és Jancsek Pétert, aki a móri Fogadó az Öreg Préshez konyhafőnöke volt sokáig.

A kreatív felfogásban készült, sokszor tradícionális ételek pazar vizuális élményt nyújtó tálalásban kerülnek az asztalra, ugyanakkor nagyon törekszik a hely arra, hogy a vendég ne feszengjen és egy sallangoktól, maníroktól mentes élményben legyen része. A hazai nassolási szokásokat ezzel együtt nem titkoltan forradalmastani szeretnék zöldségalapú desszertjeikkel.

Hamarosan degusztációs menüsorral is előrukkol a Fiastyúk, de addig is néhány ízelítő az étlapról: egészben sült marhastefánia dödöllével és pikáns zöldségraguval, céklás gersli-rizottó színes kerti répákkal, paszternák-creme brulee petrezselyemhabbal.

A rusztikus vidéki hangulatban berendezett udvarházban hamarosan meg is lehet majd szállni, nemsokára ugyanis 10 szobát alakítanak ki az épületben.

Forrás: Turizmus Online


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.