Megkóstolták a 150 éves bort

Pocsék volt a bor, amelyet négy éve hoztak fel az óceán mélyéről, egy 150 éve elsüllyedt polgárháborús hajó fedélzetéről a bermudai partoknál.  A palackot a dél-karolinai Charlestonban, egy gasztronómiai fesztiválon nyitották fel a hét végén. A fesztivál látogatói közül ötvenen fizettek azért, hogy közelről láthassák, amint elismert borászok felnyitják, majd fintorogva kóstolgatják a kotyvalékot – írja az MTI.

Az egyik sommelier azt mondta, hogy ő már többször is kóstolt hajótörésből származó borokat, amelyek nagyon jók is lehetnek, ez azonban nem volt az. Az üvegből előkerült zavaros sárgásszürke folyadéknak olyan volt az íze, mint szennyvíz, benzin, sós tengervíz és ecet keverékének, csipetnyi citrussal és alkohollal.

A bordeaux-i egyetem borvegyésze, aki még felnyitás előtt, a dugón keresztül vett minta alapján megszagolta azt italt, azt mondta, hogy illata „kámfor, állott víz, szénhidrogének, terpentin és kén keveréke”.

Az ítészek szerint a 37 alkoholfokú ital spanyol erősített bor, tömény szesz vagy orvosság lehetett, 151 év után azonban leginkább sós tengervíz. A palackot búvárrégészek hozták fel a Mary-Celestia gőzhajóról, amely az amerikai polgárháború alatt, 1864-ben süllyedt el tisztázatlan körülmények között. A bort a fedélzetmester egy titkos szekrénykéjében fedezték fel.

Később még négy másik palack bort, leplombált parfümös üvegcséket, női cipőket, hajkeféket és gyöngykagylóból készült gombokat is felszínre hoztak. A gőzös Bermudáról szállított utánpótlást a délieknek, amikor zátonynak ütközött és hat perc alatt hullámsírba süllyedt. Történészek szerint nem kizárt, hogy szándékosan süllyesztették el.

Az Egyesült Államokban idén emlékeznek meg a polgárháború befejezésének 150. évfordulójáról.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.