Megnyílt a Normafa Síház

A Normafa Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelyeként számos programlehetőséggel, megújult közterekkel várja a kikapcsolódni vágyókat.

Befejeződött a Normafa Síház rekonstrukciója: a ház számos plusz szolgáltatással, kívül belül megújulva tér vissza a város életébe.  

A Síház ikonikus épülete több mint 90 éve meghatározó találkozópontja Budapest életének.  Kezdetben, míg a hazai hóviszonyok engedték, síközpontként, később vendéglátó egységként üzemelt. A rekonstrukció lehetővé teszi, hogy az éttermi funkció mellett a jövőben izgalmas programokkal várják a családokat, a sportolókat és a művészetkedvelőket.

“A Normafa Síház étlapján szereplő fogások mindegyike, hosszas kísérletezés és tökéletesítés végeredménye. Az alapot tradicionális magyar ételek adják, amit ázsiai, francia és nemzetközi hatással fűszerezünk. Már régóta nincs olyan hely a környéken, ami a nagy családi étkezések színtere lenne, ezért is álmodtuk ide egy olyan éttermet, amilyenre mi magunk is vágyunk” - emelte ki Csókay Bence a Normafa Síház Étterem egyik tulajdonosa.

A Hegyvidéki Önkormányzat meghívásos tervpályázatának nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett, az épület felújítása és kibővítése az ő együttműködésük révén valósult meg, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével. A tervezés során a védettség alatt álló, 1930-ban épült Síház eredeti karakterének visszaállítására törekedtek. A felújítási munkához a belső tér kialakítása adta az alapot, ahol a két oldalszárnyban kaptak helyet a kiszolgáló terek, míg a középső egység fogyasztótérré alakult át. A bővítést a természeti környezettel, a völggyel párbeszédet folytató könnyed, transzparens, lebegő hatású faszerkezetű pavilonban fogalmazták meg. Utóbbi a természetbe integrált egységként jelenik meg nagy ablakaival és belmagasságával. Az étterem északi modernitást és egyszerűséget sugalló fa belső terei és hatalmas üveg tolóajtói miatt szinte úgy érezhetjük, hogy az erdő közepén vagyunk.

A két építésziroda által meghatározott belső tereket egészítette ki a régi épületben elképzeléseivel Mtenga Bianca interior designer, valamint Bagota Réka belsőépítész, aki a pultok design-ját tervezte meg. A létrejött tér idilli, családi környezetet idéz meg, amihez szervesen kapcsolódik az erdei pavilon a maga letisztult, skandináv stílusával. A belső részhez inspirációként a Los Angeles-i Cafe Birdie, a londoni Rondo Restaurant és Sydneyben található Été Restaurant szolgáltak világos tereikkel és hangulatukkal. “A Síház Étterem belső terének kialakítása során fontos szempont volt, hogy a vendégek komfortosan érezzék magukat, úgy, mintha a nagymama vasárnapi ebédjét ülnék körül egy olyan helyen, ahova bármikor szívesen visszatérnek” - emelte ki a belsőépítészeti koncepció kapcsán Mtenga Bianca.

A berendezés a Normafa értékeit, a múltba való visszatekintést egyszerre képviseli. A főbejárat fölött Petőfi Sándor “Hegyek közt” című versének részlete áll. A falakat Vojnits Alíz természeti hatásokat és a Normafa történetét és jelenét tükröző festményei díszítik. Az étterem egészében a világos, fakó színek dominálnak, amihez Adorján Gábor egyedi tervezésű csempéi is hozzájárulnak.

A Síház megnyitása része a Normafa fenntarthatósági és közösségi szempontú megújulásának. A kirándulóhelyet libegővel, kisvasúttal, fogaskerekűvel, kerékpárral és busszal is meg lehet közelíteni. A Síház melletti több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkolót és busz végállomást felszámolták, helyét park, közösségi tér és büfé vette át, ezzel pedig a Libegő végállomása is megszépült. Az autós forgalmat a gyermekvasút mellett futó útra terelték és a Konkoly Thege út mentén került kialakításra az új parkoló.

Az ideérkezők kényelmét szolgálja a változatos étkezési lehetőség kialakítása, többek között a Normafa Síház Étterem és a pavilonok kiépítése is. Az erdei ösvények mellett pedig tűzrakóhelyek és edukatív táblák mesélnek az erdő kincseiről, miközben a kardióösvényen haladva a talaj minőségének megőrzése is szempont volt a természetes anyagból készülő, csapadékelvezető sétányok kiépítésével - írja a Normafapark.

A Normafa Síház Étterem október végéig tesztüzemmódban működik, hogy a vendégeknek lehetősége legyen visszajelzést adni az ételekkel, italokkal és élményeikkel kapcsolatban.

 

Október 3-tól a Normafa Síház Étterem csapata a “A mi Normafánk” közösségi fotókampány keretében várja az info@normafasihaz.hu email címre a Normafán készült archív és digitális fényképeket kirándulásról, piknikről, sportolásról, naplementéről vagy bármilyen szerethető eseményről, amelynek helyszíne a Normafa. A legjobbnak ítélt képeket kiállítják a Síház belső terében.

Forrás: Normafa Síház


Árpád Párlat Koktélverseny a Sirha előnapján

Árpád Párlat Koktélverseny a Sirha előnapján 

Második alkalommal kerül megrendezésre a II. Árpád Párlat Koktélverseny, a döntőt hétfőn tartják Budapesten.
Egy hét múlva indul a TASTE BALATON fesztivál

Egy hét múlva indul a TASTE BALATON fesztivál 

Családias, egyedi és kis létszámú eseményekre számíthatunk, melyekre érdemes előre foglalni, mert hamar telnek a helyek!
Átalakított budaörsi METRO-áruház: fókuszban a Horeca-vásárlók

Átalakított budaörsi METRO-áruház: fókuszban a Horeca-vásárlók  

A professzionális vevők igényeinek való megfelelés és a magas hatékonyság voltak a vezérelvei a budaörsi METRO felújítási programjának.
Burger King-nyitás az M1-es autópályánál

Burger King-nyitás az M1-es autópályánál 

Az M1-es autópálya ácsi lehajtójánál nyílt a Burger King-hálózat 56. magyarországi étterme.
Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem

Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem 

Azt, hogy növényi eredetű termékeket húsnéven forgalmazzanak. A francia döntést Gabriel Attal miniszterelnök kedden jelentette be.
Tíz év, hatmillió vendég - ez a Food Truck Show

Tíz év, hatmillió vendég - ez a Food Truck Show 

A guruló éttermek 2014 óta 1 millió kilométert tettek meg és hozzávetőlegesen 15 millió terméket értékesítettek.
Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára

Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára 

Hazai pályán játszható világverseny a tét.
Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból

Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból 

Gasztrofesztiválok a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig, a rovaroktól a szelleműzésig.
Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség

Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség 

1924-ben jegyeztették be a Globus márkanevet a vállalat zöldség- és gyümölcskonzervjeire. A jeles évfordulót különleges új külsővel ünneplik: új, egészséges terméküket most vezetik be a piacra.
Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.