Megnyílt a Normafa Síház

A Normafa Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelyeként számos programlehetőséggel, megújult közterekkel várja a kikapcsolódni vágyókat.

Befejeződött a Normafa Síház rekonstrukciója: a ház számos plusz szolgáltatással, kívül belül megújulva tér vissza a város életébe.  

A Síház ikonikus épülete több mint 90 éve meghatározó találkozópontja Budapest életének.  Kezdetben, míg a hazai hóviszonyok engedték, síközpontként, később vendéglátó egységként üzemelt. A rekonstrukció lehetővé teszi, hogy az éttermi funkció mellett a jövőben izgalmas programokkal várják a családokat, a sportolókat és a művészetkedvelőket.

“A Normafa Síház étlapján szereplő fogások mindegyike, hosszas kísérletezés és tökéletesítés végeredménye. Az alapot tradicionális magyar ételek adják, amit ázsiai, francia és nemzetközi hatással fűszerezünk. Már régóta nincs olyan hely a környéken, ami a nagy családi étkezések színtere lenne, ezért is álmodtuk ide egy olyan éttermet, amilyenre mi magunk is vágyunk” - emelte ki Csókay Bence a Normafa Síház Étterem egyik tulajdonosa.

A Hegyvidéki Önkormányzat meghívásos tervpályázatának nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett, az épület felújítása és kibővítése az ő együttműködésük révén valósult meg, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével. A tervezés során a védettség alatt álló, 1930-ban épült Síház eredeti karakterének visszaállítására törekedtek. A felújítási munkához a belső tér kialakítása adta az alapot, ahol a két oldalszárnyban kaptak helyet a kiszolgáló terek, míg a középső egység fogyasztótérré alakult át. A bővítést a természeti környezettel, a völggyel párbeszédet folytató könnyed, transzparens, lebegő hatású faszerkezetű pavilonban fogalmazták meg. Utóbbi a természetbe integrált egységként jelenik meg nagy ablakaival és belmagasságával. Az étterem északi modernitást és egyszerűséget sugalló fa belső terei és hatalmas üveg tolóajtói miatt szinte úgy érezhetjük, hogy az erdő közepén vagyunk.

A két építésziroda által meghatározott belső tereket egészítette ki a régi épületben elképzeléseivel Mtenga Bianca interior designer, valamint Bagota Réka belsőépítész, aki a pultok design-ját tervezte meg. A létrejött tér idilli, családi környezetet idéz meg, amihez szervesen kapcsolódik az erdei pavilon a maga letisztult, skandináv stílusával. A belső részhez inspirációként a Los Angeles-i Cafe Birdie, a londoni Rondo Restaurant és Sydneyben található Été Restaurant szolgáltak világos tereikkel és hangulatukkal. “A Síház Étterem belső terének kialakítása során fontos szempont volt, hogy a vendégek komfortosan érezzék magukat, úgy, mintha a nagymama vasárnapi ebédjét ülnék körül egy olyan helyen, ahova bármikor szívesen visszatérnek” - emelte ki a belsőépítészeti koncepció kapcsán Mtenga Bianca.

A berendezés a Normafa értékeit, a múltba való visszatekintést egyszerre képviseli. A főbejárat fölött Petőfi Sándor “Hegyek közt” című versének részlete áll. A falakat Vojnits Alíz természeti hatásokat és a Normafa történetét és jelenét tükröző festményei díszítik. Az étterem egészében a világos, fakó színek dominálnak, amihez Adorján Gábor egyedi tervezésű csempéi is hozzájárulnak.

A Síház megnyitása része a Normafa fenntarthatósági és közösségi szempontú megújulásának. A kirándulóhelyet libegővel, kisvasúttal, fogaskerekűvel, kerékpárral és busszal is meg lehet közelíteni. A Síház melletti több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkolót és busz végállomást felszámolták, helyét park, közösségi tér és büfé vette át, ezzel pedig a Libegő végállomása is megszépült. Az autós forgalmat a gyermekvasút mellett futó útra terelték és a Konkoly Thege út mentén került kialakításra az új parkoló.

Az ideérkezők kényelmét szolgálja a változatos étkezési lehetőség kialakítása, többek között a Normafa Síház Étterem és a pavilonok kiépítése is. Az erdei ösvények mellett pedig tűzrakóhelyek és edukatív táblák mesélnek az erdő kincseiről, miközben a kardióösvényen haladva a talaj minőségének megőrzése is szempont volt a természetes anyagból készülő, csapadékelvezető sétányok kiépítésével - írja a Normafapark.

A Normafa Síház Étterem október végéig tesztüzemmódban működik, hogy a vendégeknek lehetősége legyen visszajelzést adni az ételekkel, italokkal és élményeikkel kapcsolatban.

 

Október 3-tól a Normafa Síház Étterem csapata a “A mi Normafánk” közösségi fotókampány keretében várja az info@normafasihaz.hu email címre a Normafán készült archív és digitális fényképeket kirándulásról, piknikről, sportolásról, naplementéről vagy bármilyen szerethető eseményről, amelynek helyszíne a Normafa. A legjobbnak ítélt képeket kiállítják a Síház belső terében.

Forrás: Normafa Síház


Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.